در این پست دکتر محمدسجاد پروین از بهترین مشاوران کنکور IDNovin روش مطالعه شیمی کنکور را بطور کامل به شما توضیح خواهند داد. روش خواندن حفظیات شیمی و محاسبات شیمی را فرا خواهید گرفت و نحوه تست زنی و مرور درس شیمی را خواهید آموخت. اینکه جدول تناوبی شیمی را چطور رمزگذاری کنیم و چطور واکنش های شیمیایی را به صورت موازنه شده در حافظه بلند مدت خود ثبت کنیم. این ها نکاتی است که رتبه 74 کنکور سراسری و دانشجوی پزشکی دانشگاه تهران به آن پاسخ خواهند داد.
فایل صوتی روش مطالعه شیمی کنکور :
دکتر محمد سجاد پروین ؛ رتبه 74 کنکور و مشاور کنکور IDN :
متن فایل صوتی روش مطالعه شیمی کنکور در ادامه مطلب قرار گرفته است.
برای ارتباط مستقیم با دکتر پروین و دریافت مشاوره تحصیلی برای کنکور از ایشان و سایر مشاوران IDNovin فرم زیر را تکمیل کنید:
فرم ارتباط با مشاوران IDN :
متن روش مطالعه شیمی کنکور در ادامه…
بازه های مطالعاتی شیمی کنکور :
برای اینکه بدانیم روش مطالعه شیمی کنکور چگونه است در ابتدا برای درس شیمی بازه بندی می کنیم؛ چندتا بازه مطرحه. یکی بازه ی تابستون، یکی بازه ی پاییز و زمستون و یکی هم بعد از عید. چرا بازه بندی می کنیم؟ برای اینکه قبلش باید تست ها رو به دو دسته ی محاسباتی و حفظی تقسیم بندی کنیم.
اولویت مباحث محاسباتی شیمی نسبت به مباحث حفظی در روش مطالعه شیمی کنکور :
اول باید روی تست های محاسباتی کار کنیم چرا که تست های حفظی فرّارن و بهتره که هرچی به کنکور نزدیک تر می شیم تمرکز بیشتری روش داشته باشیم. هرچند که شیمی رو باید درس به درس جلو آورد. یعنی چه حفظی و چه محاسباتی کنار هم باید جلو بیاد. اما اوایل تمرکز بیشتر روی محاسباتی هاست و بعد تمرکز بیشتر روی حفظی ها.
بازه تابستان یا پاییز برای مطالعه شیمی :
در ابتدا به سراغ دوستانی میریم که از تابستان یا پاییز شروع می کنن. البته کسانی که پاییز شروع می کنن باید همپوشانی محاسبات شیمی رو با مباحث حفظی شیمی رعایت کنن.
کسانی که تابستون شروع می کنن، اول کار برای تست های محاسباتی چندتا پیش زمینه لازم داریم، یکی واکنش هاست، یکی جدول تناوبی هست و یکی هم همون محاسبات یعنی نسبت هایی که توی سوالات محاسباتی شیمی مخصوصا توی تست های استوکیومتری، اسید و باز و بقیه شون مطرحه.
روش یادگیری واکنش های شیمیایی بصورت موازنه شده :
برای واکنش ها پیشنهاد من اینه که تمامیِ واکنش های کتاب به صورت موازنه شده حفظ بشه. مخصوصا اون واکنش هایی که بیشتر از بقیه سوال میاد و نکته ی مهم اینه که این واکنش ها حتما موازنه شده باشه و تمامی ضریب هایی که توش وجود داره هم حفظ بشه. چرا؟ چون شما وقتی یک سوال محاسباتی بهتون میدن، توی صورت سوال یک واکنشی رو مطرح کرده و برای حل اون سوال حتما باید اون واکنش موازنه بشه که این کار یک بخشی از وقتتون رو می گیره.
اگر این واکنش ها رو بصورت موازنه شده حفظ باشید نیازی به وقت گذاشتن برای این بخش از سوال نیستید. و بخش اصلی رو روی محاسباتی که باید برای سوال انجام بدید می ذارید. پس واکنش ها بصورت موازنه شده حفظ بشن مخصوصا واکنش های مهم تر. این ها نکاتی هستند که در روش مطالعه شیمی کنکور بسیار مهم هستند.
جمع آوری واکنش های شیمی و ثبت در حافظه بلند مدت :
یکی دیگه از نکاتی که در روش مطالعه شیمی کنکور حائز اهمیته اینه که توی کتاب های کمک درسی یکی دو صفحه تمام واکنش های کتاب بصورت موازنه شده گذاشته شده، مثلا کتاب شیمی مبتکران اینجوریه.
همچنین برای این کار بهتره که یا همون صفحاتی که توی کتاب ها وجود داره رو بکنید و یک جایی توی چشمتون یا روی میزتون بذارید یا روی دیوار اتاقتون بچسبونید.
و یا اینکه توی جعبه لایتنر کار کنید هرچند ترجیح من اینه که همون برگه رو روی دیوار بچسبونید.
اگر توی کتاب درسیتون بود که هیچ ولی اگر نبود خودتون تمام واکنش ها رو توی یک برگه ی A4 بنویسید. و همون اقداماتی که برای جلوی چشم بودن انجام بدید تا هر روز با این واکنش ها مواجه بشید و مرورشون کنید تا در حافظه ی بلند مدتون ثبت بشه.
اهمیت جدول تناوبی در روش مطالعه شیمی کنکور :
مسئله ی بعدی جدول تناوبیه که هم توی سوالات محاسباتی ازش استفاده میشه و هم توی سوالات حفظی.
خیلی مهمه که نکات مهم جدول تناوبی رو بلد باشیم. این نکات مهم چی هستن؟ یکی اینکه شما باید عناصر 1 تا 21 جدول تناوبی رو بصورت پشت سر هم حفظ بشید. حفظ کردن این عناصر خیلی مهمه و خیلی کمکتون می کنه.
مسئله ی دیگه هم اینه که باید ستون ها و ردیف های جدول تناوبی رو حفظ باشید. یعنی گروه های مختلف جدول تناوبی مثلا گازهای نجیب، هالوژن ها، فلزات قلیای، فلزات قیایی خاکی و بقیه ی ستون ها و ردیف های جدول رو باید حفظ باشید. خب این ها رو چطوری حفظ کنید که از یادتون نره؟
روش یادگیری جدول تناوبی با استفاده از رمزگذاری :
راه حلش اینه که اون ها رو بصورت رمزی حفظ کنید. یعنی یکسری عبارات هرچند بی معنی و خنده دار باشه و ترجیحا اینکه برای شما جالب باشه رو به این صورت حفظ کنید.
مثلا برای فلزات قلیایی جدول تناوبی که گروه 1 هست فکر کنم قبلا هم شنیده باشید یک عبارتی هست به نام ” هلینا کرباسی فر” که برای این گروه تعریف میشه. که H هیدروژنه، Li لیتیومه، Na سدیمه، کر Cr و با Ba، سی، Fr. این ها می تونه رمزهایی باشه برای جدول تناوبی.
یا برای هالوژن ها که می تونیم بگیم ” فدای کله ی براقت آی اتم“. که F فلوئوره، کله Cl، براقت Br برمه، آی هم که یده و اتم هم که استاتین. با این رمزها شما می تونید این ردیف ها و ستون ها رو حفظ کنید. و هروقت که سوالی ازش بیاد بتونید راحت جواب بدید.
اهمیت محاسبات شیمی در روش مطالعه شیمی کنکور:
مسئله ی بعد مسئله ی محاسبات و نسبت هاست. برای این کار احتمالا یکسری تست ها در تست های ویژه ی محاسبات توی کتاب های کمک درسی یا سایت های مختلف و یا جزوات معلم ها هست.
اگر هیچکدوم از این ها براتون وجود نداشت خودتون می تونید از توی تست های محاسباتی ای که می زنید اون نسبتی که توی جواب سوال لازمه رو یادداشت کنید.
افزایش سرعت محاسبات شیمی و کمک به حل تست های کنکور :
این نسبت ها وقتی جمع میشن بعدا صرفا نسبت ها رو شروع کنید به حل کردن و تمرین کردن. یا اینکه خودتون اگر نسبت های شایع رو می شناسید خودتون یکسری نسبت بصورت سوال درست کنید و این ها رو تمرین کنید.
هرچه محاسباتتون رو تمرین کنید سرعت محاسباتتون بالا میره و تست های محاسباتی رو بهتر انجام می دید. بعد که جلوتر برید حفظی ها رو کار می کنید.
روش مطالعه درس شیمی کنکور چگونه است؟
اما حالا روش مطالعه شیمی کنکور به چه شکله؟ شیمی اول خیلی عادی درسنامه ی کتاب کمک درسی رو می خونید. اگر درسنامه کامل نبود جزوه ی معلم رو هم مطالعه می کنید یا کتاب رو؛ کتاب رو خیلی توصیه نمی کنم چون غالب درسنامه های کتاب های مختلف نکات مهم کتاب رو توی درسنامه هاشون آوردن. صرفا اگر می خواید منبعی غیر از درسنامه استفاده کنید جزوه ی معلم رو کنار درسنامه بخونید نه بصورتِ جدا حتما کنارش داشه باشید.
روش تست زنی و مرور شیمی کنکور :
بعد از اینکه درسنامه خونده میشه مثل مدل تست زنی ریاضی چند دوره ی مرور داریم که باید انجام بدید.
یکی اینکه برای شیمی یک سوم تست ها رو بعد از اینکه درسنامه رو مطالعه کردید بصورت ضریبی می زنید و بصورت آموزشی.
یعنی یکسری از تست ها بصورت آموزشی مضربی زده بشه مضرب های 3 مثلا. و به این صورت که سوال رو که حل می کنید همون موقع پاسخ نامه ش رو نگاه می کنید و نکاتی که توی سوال مطرح هست رو اگر نکته ی مهمیه توی درس نامه تون وارد کنید و همینجور تست ها رو جلو بیاید.
ما برای روش مطالعه شیمی کنکور همواره به دانش آموزامون میگیم همون مدل مارک دار کردن تست هایی که توی ریاضی انجام می دید رو توی شیمی هم انجام بدید. به این صورت که تست هایی که غلط می زنید تستِ دام دار باشه یا تستی که بلد نبودید و رفتیم جواب سوال رو دیدیم و جواب دادیم. اون تستها رو مارک دار کنید.
بعد می ریم سراغِ تست های پوششی که مرورهای یک روز، یک هفته و یک ماهه رو انجام می دید که توی مرورهای یک روز بعد، تست های علامت دارِ قبلی رو مجددا می زنید.
توی مرور یک هفته بعد یک سومِ دومِ تست ها رو می زنید و همینطور توی مرورِ یک ماه بعد هم نصفِ یک سومِ دوم توی مرورِ یک هفته بعد و نصفِ یک سومِ دوم توی مرور یک ماه بعد.
توی مرور سه ماه بعد و 6 ماه بعد هم یک سومِ آخرِ تست های شیمی رو بصورت زمان دار می زنید. مثل شیوه ی تست زنیِ ریاضی و فیزیک.
روش مطالعه حفظیات شیمی کنکور بعد از عید نوروز :
در آخر هم برای حفظیات شیمی مخصوصا برای دوره ی بعد از عید بصورت ویژه روی حفظی ها کار می کنید که کتاب هایی که برای صرفا حفظیات شیمی هست توی بازار موجوده که برای اون موقع پیشنهاد می کنیم.
مثلا برای نظام قدیم لقمه شیمی مهر و ماه وجود داره که حفظیات شیمی رو بصورت یکجا آورده که بخوبی حفظیات رو پوشش داده برای بعد عید پیشنهاد میشه.
به قلم دکتر محمدسجاد پروین مشاور ارشد موسسه کنکور IDN
برای ارتباط مستقیم با دکتر پروین و دریافت برنامه درسی برای کنکور از ایشان و سایر مشاوران IDNovin فرم زیر را تکمیل کنید: