آیدی نوین - معرفی رشته اتاق عمل

معرفی رشته اتاق عمل

معرفی رشته اتاق عمل

یکی از پرطرفدار‌ترین رشته‌های پیراپزشکی در میان دانش‌آموزان تجربی، رشته اتاق عمل است. با تحصیل در این رشته، پس از دریافت مدرک خود، به‌عنوان تکنسین اتاق عمل کار می‌کنید و آماده‌سازی اتاق عمل، نظارت بر سلامت بیمار و همچنین استریل کردن اتاق عمل، از وظایف شما هستند. 

در ادامه این مطلب از آیدی نوین، درباره منابع کنکور، ضرایب دروس، دوره تحصیل و مدت زمانی که طول می‌کشد تا شما مدرک اتاق عمل خود را دریافت کنید، حرف می‌زنیم. سایر مواردی که پیش از انتخاب رشته کنکور برای ورود به این رشته باید بدانید، حقوق شما در دوره تحصیل، سختی‌ها و مزایای رشته، مهاجرت و ادامه تحصیل در رشته اتاق عمل هستند که در بخش‌های مختلف بررسی می‌کنیم. اگر این رشته را برای تحصیل انتخاب کرده‌اید، مطمئن باشید پشیمان نخواهید شد، چرا که مزایای رشته اتاق عمل به قدری زیاد هستند که سختی‌های آن به چشم نمی‌آیند. 

فرم دریافت مشاوره انتخاب رشته از رتبه برترها

برای دریافت برنامه ریزی مخصوص خودت و رتبه برتر شدن در کنکور، کافیه فرم زیر رو پر کنی:

با برنامه ریزی کنکور آیدی نوین توی کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدن! لیست کامل رتبه برترهای آیدی نوین

 

رشته تکنولوژی اتاق عمل چیست؟

توضیحی که در ابتدای متن داشتیم، تعریفی ساده از رشته اتاق عمل بود و اصل این رشته کمی پیچیده‌تر است. برای درک بهتر این رشته باید بدانید فعالیت در اتاق عمل به دو صورت سیرکولر غیر استریله و اسکراب انجام می‌شود. 

در روش سیرکولر غیر استریله، فرد نزدیک به بیمار نمی‌شود و کارهای آماده‌سازی بیمار، خارج از اتاق عمل را انجام می‌دهد؛ در حالی که در روش اسکراب، متخصص در داخل اتاق عمل و در کنار جراحان حضور دارد و اتاق عمل را آماده کرده و آن را استریل می‌کند.

یک تکنسین اتاق عمل پس از اتمام جراحی، گزارشی از آن می‌نویسد و قبل از شروع کار جراحان، پرونده بیمار را برسی کرده و از سالم بودن دستگاه‌ها اطمینان حاصل می‌کند. اگر بیمار وسایل مصنوعی به همراه داشته باشد، تکنسین آن‌ها را از بدن او جدا می‌کند. جالب است بدانید اگر در حین عمل از بیمار نمونه‌برداری شود، تکنسین اتاق عمل وظیفه دارد که آن را به آزمایشگاه برساند. 

 

وظایف کارشناس اتاق عمل

وظایف کارشناس اتاق عمل چیست؟ 

وظایف شما به‌عنوان یک تکنسین اتاق عمل، به کارهای قبل از حراحی، در حین جراحی و بعد از عمل تقسیم می‌شوند. در اولین مرحله، دستورات لازم جراحی را از سرپرست مربوطه دریافت می‌کنید. سپس باتوجه به نوع جراحی، لوازم مورد نیاز آن را آماده کرده و بررسی می‌‌کنید که همه چیز استریل و تمیز باشند. کنترل حساسیت‌ها و بیماری‌های خاص مریض قبل از جراحی نیز در این مرحله انجام می‌شوند. 

مرحله بعدی، آماده‌سازی بیمار برای جراحی است که با ضدعفونی کردن اتاق عمل و خود بیمار، جداسازی وسایل مصنوعی از بدن، چک کردن سلامت وسایل جراحی و انتقال بیمار به اتاق عمل شروع می‌شود. بعد از آن، جابه‌جایی و نگه‌داری نمونه‌های آزمایشگاهی و کنترل نور، دما و رطوبت اتاق عمل را باید انجام دهید. 

آشنایی با تکنیک‌های بند آوردن خون‌ریزی که در جراحی نقش مهمی دارد نیز از وظایف شما است. در آخر نیز بعد از تمام شدن جراحی، زخم‌های بیمار را پانسمان می‌کنید و گزارشی از کارهای انجام شده در حین عمل می‌نویسید. 

رشته اتاق عمل مناسب چه افرادی است؟

این رشته نیاز به روحیه کار تیمی و صبر بالا دارد. شما در حین کار ممکن است شاهد صحنه‌های دلخراشی باشید و باید بتوانید این موارد را تحمل کنید. افراد شاغل در این رشته مدام در حال انجام کار‌های مختلف هستند، در نتیجه برای موفقیت در این شغل، نیاز به دقت و عملکرد سریع نیز دارید. تکنسین اتاق عمل، باید اعتماد به نفس بالایی داشته باشد، چون در این صورت، دقت و تمرکز بیشتری نیز پیدا می‌کند و کار خود را بهتر انجام می‌دهد. 

هدف از تحصیل در رشته اتاق عمل چیست؟

با تحصیل در رشته اتاق عمل، شما به فردی آگاه، متعهد و کارآمد تبدیل می‌شوید که توانایی کمک کردن با جراحان و پرستاران را دارد. به‌عنوان یک متخصص اتاق عمل، با استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا و آشنایی با دستگاه‌های پزشکی مدرن می‌توانید بهترین روند درمانی را در اتاق عمل اجرا کنید و سلامت عمومی جامعه را بالا ببرید. شما همچنین با به وجود آوردن شرایطی کاملاً بهداشتی و ضدعفونی شده، از بروز بیماری‌های عفونی بعد از جراحی جلوگیری می‌کنید. 

 

منابع برای قبولی در رشته اتاق عمل 

مهم‌ترین منابع شما برای قبولی در این رشته که میتوانید از آنها در برنامه درسی برای کنکور خود استفاده کنید، کتاب‌های درسی هستند، چراکه این کتاب‌ها بر اساس استاندارد‌های مشخص طراحی شده‌اند. به همین علت، برخلاف کتاب‌های کمک درسی، اطلاعات اضافی و گیج‌کننده ندارند و این باعث می‌شود شما وقت خود را بر روی مطالب مفید بگذارید. در کنار منابع، شما احتیاج به یک نقشه راه و برنامه ریزی درسی نیز دارید.

فرم دریافت برنامه ریزی کنکور از رتبه برترها

برای دریافت برنامه ریزی مخصوص خودت و رتبه برتر شدن در کنکور، کافیه فرم زیر رو پر کنی:

با برنامه ریزی کنکور آیدی نوین توی کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدن!

 

یکی دیگر از کارهایی که احتمال قبولی شما را افزایش می‌دهد، بررسی کنکور‌ سال‌های گذشته است. به این روش می‌توانید مباحث مورد توجه طراحان سوال سال‌های گذشته را بیشتر بشناسید و آمادگی بیشتری برای کنکور داشته باشید. 

از طرفی، می‌توانید سؤالات دسته‌بندی شده و آزمون‌های سطح خود را بسنجید و برای پیشرفت بیشتر، تلاش کنید. ثبت‌نام برای آزمون‌های آزمایشی و شبیه‌سازی کنکور نیز می‌تواند منبعی عالی برای موفقیت در ورود به این رشته باشد. یک روش افزایش درصد در آزمون های آزمایشی کنکور این است که بدانید بهترین زمان برای شروع مطالعه چه وقتی است و چطور می‌شود از این زمان، بیشترین نتیجه را گرفت. در نهایت خوب است این منبع بسیار عالی را فراموش نکنید و آن را دست کم نگیرید.

 

ضریب دروس برای قبولی در رشته اتاق عمل 

مهم‌ترین درس برای موفقیت در رشته اتاق عمل، هم در سطح دبیرستان و هم در کنکور،درس زیست‌شناسی است. این درس با ضریب ۱۲، بیشترین تاثیر را در رشته تجربی دارد و باعث شده است تا دانش‌آموزان این رشته به آن توجه خاصی داشته باشند.

دومین درس مهم که شانس شما را برای قبولی در رشته اتاق عمل افزایش می‌دهد، درس شیمی با ضریب ۹ است. بعد از شیمی نیز ریاضی و فیزیک با ضریب ۷ در رتبه سوم قرار دارند. آخرین درس، زمین‌شناسی با ضریب ۱ است. از آن‌جا که این دروس، اهمیت بالایی دارند، استفاده از روش‌های مختلف برای افزایش سرعت مطالعه، می‌تواند احتمال موفقیت شما را بیشتر کند. 

معدل و رتبه لازم برای رشته اتاق عمل 

با توجه به تغییرات اخیر کنکور و لحاظ شدن معدل، حداقل نمره لازم برای تحصیل در رشته اتاق عمل برای شما، معدل کتبی ۱۶ است و هر چقدر این نمره بالاتر باشد، شانس شما در قبولی بیشتر می‌شود. آخرین رتبه در سهمیه قبولی رشته تکنولوژی اتاق عمل در سال هزار و چهار صد و یک نیز تقریباً ۸۰۰۰ بوده است. 

دانشگاه‌های رشته تکنولوژی اتاق عمل 

 دانشگاه‌های رشته اتاق عمل به سه دسته روزانه، پردیس خودگردان و آزاد تقسیم‌بندی می‌شوند و به‌جز دانشگاه روزانه، شما برای تحصیل در دانشگاه‌های دیگر باید هزینه واریز کنید.

دانشگاه‌های روزانه:

علوم پزشکی تبریز، علوم پزشکی مراغه، علوم پزشکی ارومیه، علوم پزشکی اردبیل، علوم پزشکی خوی، علوم پزشکی اصفهان، علوم پزشکی کاشان، علوم پزشکی البرز، علوم پزشکی یزد، علوم پزشکی لرستان، علوم پزشکی نهاوند، علوم پزشکی بابل، علوم پزشکی مازندران، علوم پزشکی بندر عباس، علوم پزشکی ساوه، علوم پزشکی خمین، علوم پزشکی اراک، علوم پزشکی گیلان، علوم پزشکی قم، علوم پزشکی گلاستان، علوم پزشکی کردستان، علوم پزشکی یاسوج، علوم پزشکی بم، علوم پزشکی کرمان، علوم پزشکی جیرفت، علوم پزشکی رفسنجان، علوم پزشکی سمنان، علوم پزشکی قزوین، علوم پزشکی شاهرود، علوم پزشکی لارستان، علوم پزشکی ایرانشهر، علوم پزشکی گراش، علوم پزشکی زاهدان، علوم پزشکی شیراز، علوم پزشکی فسا، علوم پزشکی جهرم، علوم پزشکی زنجان، علوم پزشکی مشهد، علوم پزشکی دزفول، علوم پزشکی بهبهان، علوم پزشکی خراسان شمالی، علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران و علوم پزشکی نیشابور

مقاطع تحصیلی رشته اتاق عمل 

مدت زمان تحصیل رشته اتاق عمل کوتاه است و شما می‌توانید بلافاصله وارد بازار کار شوید. دوره تحصیل شما در این رشته، ۴ سال طول می‌کشد؛ البته می‌توانید در مدت کمتری نیز فارغ‌التحصیل بشوید اما باید بدانید به دلیل حجم سنگین درس‌های این رشته، افراد کمی موفق به انجام این کار شده‌اند. 

پس از اتمام چهار سال دوره تحصیل خود باید یک طرح ویژه دو ساله را نیز بگذرانید. از طرفی، شرط اینک بتوانید ترم تابستانی بردارید، داشتن معدل بالا در ترم‌های قبل است و با داشتن معدل بالا می‌توانید در هر ترم تا ۲۴ واحد را نیز بردارید.

 

کارآموزش رشته اتاق عمل

کار‌آموزی رشته اتاق عمل

بهتر است بدانید که این رشته همانند دیگر رشته‌های پیراپزشکی، دوره کارآموزی دارد. هدف از گذراندن این دوره کارآموزی ۱۶ واحدی، افزایش مهارت‌ و بالابردن تسلط شما در انجام وظایف اتاق عمل است.

کار‌آموزی رشته اتاق عمل به دو نوع کار‌آموزی و کارآموزی عرصه تقسیم می‌شود که در طی این مدت شما نظم و مسئولیت‌پذیری را تجربه خواهید کرد؛ همچنین لازم است گاهی در شیفت صبح، شب و حتی روز‌های تعطیل نیز در مرکز درمانی حضور داشته باشند.

کتاب‌های درسی رشته اتاق عمل 

همانطور که گفتیم، کتاب‌های درسی این رشته حجم سنگینی دارند و یکی از سختی‌های این رشته به حساب می‌آیند. به همین خاطر، در ادامه این مطلب، بودجه بندی کنکور تجربی برای ورود به رشته اتاق عمل را بررسی می‌کنیم. 

دروس عمومی:

مبانی نظری اسلام، ادبیات فارسی، دروس اخلاق اسلامی، زبان عمومی، تربیت بدنی، انقلاب اسلامی، تاریخ و تمدن اسلامی و آشنایی با منابع اسلام

دروس تخصصی اتاق عمل:

تشریح ۱، آشنایی با مراقبت‌های داخلی و مراقبت‌های آن، تشریح ۲، تکنولوژی اتاق عمل گوارش و غدد و مراقبت‌های آن، فیزیولوژی ۱، تکنولوژی اتاق عمل و اورولوژی( اداری_تناسلی)، فیزیولوژی ۲، تکنولوژی اتاق عمل توراکس( قلب و عروق) و مراقبت‌های آن، بیوشیمی، تکنولوژی اتاق عمل اعصاب و مراقبت‌های آن، باکتریولوژی و انگل‌شناسی، تکنولوژی اتاق عمل فک و صورت و دهان و دندان و مراقبت‌های آن، تکنولوژی اتاق عمل ارتوپد و مراقبت‌های آن، تکنولوژی اتاق عمل چشم و مراقبت‌های آن، آسیب‌شناسی و بافت‌شناسی، تکنولوژی اتاق عمل نوزادان و اطفال و مراقبت‌های آن، خون‌شناسی و انتقال خون، تکنولوژی اتاق عمل ترمیمی و پوست و سوختگی و مراقبت‌های آن، تکنولوژی اتاق عمل در اورژانس و تروما و بحران‌ها وحوادث و مراقبت‌های آن، آشنایی با وسایل و تجهیزات اتاق عمل، فوریت‌های پزشکی، فیزیک پزشکی و الکتریسیته و رباتیک و کاربرد آن در اتاق عمل، مدیریت در اتاق عمل، اخلاق حرفه‌ای در اتاق عمل، دارو‌شناسی، آشنایی با کلیات تصاویر رایج رادیولوژی در اتاق عمل.
دروس کار‌آموزی اتاق عمل:

کارآموزی مهارت‌های بالینی، کار‌آموزی رفتار در اتاق عمل، کار‌آموزی بخش استریل مرکزی، کار‌آموزی اصول و فنون عملکرد فرد سیار، کار‌آموزی اصول و فنون فرد اسکراب، کار‌آموزی تکنیک اتاق عمل ۱ و ۲، کار‌آموزی روش‌های احیای قلبی ریوی، کار‌آموزی اصول مراقبت در اتاق بهبودی، کار‌آموزی در اتاق عمل اورژانس، کار‌آموزی مدیریت در اتاق عمل.
دروس کار‌آموزی در عرصه اتاق عمل:

 کار‌آموزی در عرصه ارتوپدی، کار‌آموزی در عرصه فک و صورت، کار‌آموزی در عرصه اتاق عمل اعصاب، کار‌آموزی در عرصه توراکس، کار‌آموزی در عرصه اتاق عمل جراحی پلاستیک و ترمیمی، کار‌آموزی در عرصه زنان، کار‌آموزی در عرصه اطفال، کار‌آموزی در عرصه اورولوژی، کارآموزی در عرصه جراحی گوارش و غدد، کار‌آموزی در عرصه قلب و عروق، کار‌آموزی در عرصه ۱ حیطه جراحی انتخابی، کار‌آموزی در عرصه چشم. 

پایه درآمد رشته اتاق عمل در ایران و خارج از ایران 

درآمد شما در این رشته به چندین عامل بستگی دارد که مهم‌ترین آن‌ها خود شما هستید؛ قطعا درآمد یک تکنسین اتاق عمل باسابقه، بیشتر از تکنسین‌های تازه‌کار است. به‌عنوان یک متخصص در این رشته، می‌توانید در چندین مؤسسه کار کنید. درآمد کار در بیمارستان دولتی با بیمارستان‌های خصوصی و کلینک‌ها فرق دارد، به علاوه، شرکت‌های واردکننده تجهیزات پزشکی نیز موقعیت‌های شغلی خوبی برای شما دارند؛ اما حقوق و شرایط این شغل با کار در بیمارستان متفاوت است. مدرک شما نیز در میزان حقوق شما تأثیر دارد و حقوق دریافتی یک کارشناس ارشد تکنولوژی اتاق عمل از حقوق تکنسین عادی بالاتر خواهد بود. 

در نظر داشته باشید که برای هر جراحی، به دو تکنسین اتاق عمل نیاز است و فرصت شغلی شما به این شکل بیشتر می‌شود. همچنین اگر کسب و کار خود را داشته باشید و وسایل پزشکی وارد کنید، به درآمد بهتری نیز می‌رسید. در یک جمع‌بندی کلی می‌شود عوامل مهم درآمد رشته اتاق عمل را به سابقه کار، مدرک تحصیلی و محیط کار تقسیم‌بندی کرد. طبق پیش‌بینی‌ها میزان تقاضا برای جذب تکنسین اتاق عمل با توجه به افزایش جمعیت تا سال ۲۰۲۸، تا ۹ درصد بیشتر خواهد شد. در خارج از ایران نیز، داکوتای شمالی یکی از بهترین مکان‌ها برای فارغ‌التحصیلان این رشته است. 

سختی‌های رشته اتاق عمل 

شما ممکن است با اشتغال در این رشته با سختی‌هایی روبه رو شوید؛ اول این‌که، ساعات عمل‌ها مختلف است و بعضی عمل‌ها بیشتر طول می‌کشند. در این زمان شما باید کنار سایر افراد بایستید و این سرپا بودن طولانی در گذر زمان باعث بروز آرتروز و کمر درد می‌شود.

این کار همچنین نیاز به نیروی جسمی زیاد و روحیه قوی دارد، چراکه در عمل‌ها شما خون و اعضای درونی بدن را می‌بینید و با انواع بوهای بد مواجه می‌شوید. این کار خطر آلوده شدن به بیماری‌های واگیر دار را نیز افزایش می‌دهد.

مزایای رشته اتاق عمل

 مزایای این رشته و علاقه‌مندی شما به آن، می‌توانند تاثیر تمام سختی‌ها را از بین ببرند. مثلا باید بدانید مدت زمان انتظار شما برای ورود به بازار کار رشته اتاق عمل بسیار کم است و می‌توانید بعد از پایان تحصیل و گذراندن طرح ویژه، کار کنید.

مزیت دیگر این رشته که می‌تواند انگیزه کنکور دادن را برای شما بالاتر ببرد، تقاضای بالا است؛ همان‌طور که گفتیم، هر اتاق به دو تکنسین نیاز دارد و شما شانس اشتغال بالاتری دارید. استرس کاری شما نیز نسبت به سایر افراد حاضر در اتاق عمل کم‌تر است و در گذر زمان اثرات کمتری روی سلامتی شما می‌گذارد. 

در نام بردن از مزایای تکنولوژی اتاق عمل نمی‌شود از امنیت شغلی آن چشم‌پوشی کرد. با اتمام یک عمل خوب و بازگشت سلامتی بیمار، اعتماد به نفس و رضایت شما نیز افزایش می‌یابد و از آن‌جا که به صورت گروهی کار می‌کنید، تمرین خوبی نیز برای افزایش صبر و دقت برای شما فراهم می‌شود. 

ادامه تحصیل و مهاجرت با رشته اتاق عمل چگونه است؟

بعد از اتمام دوره ۴ ساله و طرح ویژه ۲ ساله، می‌توانید برای مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته اتاق عمل اقدام کنید. خبر خوب دیگر، این است که میزان پذیرش و بورسیه در کشو‌های خارجی برای این رشته بالا است و اتاق عمل جزء رشته‌های پر مهاجر محسوب می‌شود.

اگر مدرک کارشناسی ارشد اتاق عمل و ۲ سال سابقه کار مرتبط داشته باشید، می‌توانید برای کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت‌های ویژه نیز اقدام کنید. فرصت‌های شغلی این رشته در کشور‌های خارجی زیاد هستند و می‌توانید از این راه، اقامت کشورهای مختلف را بگیرید. بهتر است بدانید افرادی که لیسانس رشته هوشبری دارند نیز می‌توانند برای کارشناسی ارشد تکنولوژی اتاق عمل اقدام کنند. پذیرش کارشناسی تکنولوژی اتاق عمل در ایران بسیار کم است و به همین دلیل بیشتر افراد برای دریافت مدرک کارشناسی ارشد تکنولوژی اتاق عمل، مهاجرت می‌کنند. 

 

سخن پایانی

در این مطلب آیدی نوین، از سیر تا پیاز رشته تکنسین اتاق عمل و هدف از تحصیل شما در این رشته را بررسی کردیم و کامل ترین معرفی رشته اتاق عمل را در اختیار شما گذاشتیم. رشته اتاق عمل از نظر اشتغال و میزان درآمد، جزء پرمتقاضی‌ترین شغل‌های جامعه محسوب می‌شود و دانشجویان این رشته می‌توانند پس از فارغ‌التحصیلی، در هر جایی که نیاز به اتاق عمل و مهارت‌های مخصوص آن دارد استخدام شوند.

در بخش‌های دیگر نیز بررسی کردیم که ورود به این رشته، نیاز به روحیه قوی دارد و باید بتوانید چندین کار را به‌طور همزمان انجام دهید. از طرفی، دروسی مانند شیمی و زیست‌شناسی برای این رشته مهم هستند و باید توانایی بالایی در این رشته‌ها داشته باشید. به همین دلیل، بهتر است برای قبولی در این رشته از راهنمایی‌ها و مشاوره کنکور مشاوران حرفه ای کمک بگیرید تا به بهترین تصمیم برسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

array(0) { }