آیدی نوین - منحنی فراموشی ابینگهاوس چیست؟ بهترین تکنیک حفظ مطالب

منحنی فراموشی ابینگهاوس چیست؟ بهترین تکنیک حفظ مطالب

نظریه فراموشی ابینگهاوس

منحنی ابینگهاوس یا منحنی فراموشی بر یادگیری مطالب و به خاطر سپردن آنها با مرور اصولی مطالب در حافظه اشاره دارد و دانش آموزان یا داوطلبان کنکور اهمیت این منحنی را بیشتر در شب امتحان یا کنکور احساس میکنند. با استفاده از روش ها و تکنیک های کلیدی میتوان مطالب را وارد حافظه بلند مدت کرد. در این مقاله در مورد منحنی ابینگهاوس و روش مرور مطالب درسی با توجه به آن را برای شما توضیح دادیم.

 

منحنی ابینگهاوس چیست؟

آیا تا به حال شده که مطلب جدیدی را طبق برنامه ریزی درسی یا برنامه ریزی کنکور خود مطالعه کرده باشید و بعد از گذشت مدت زمانی یا یک روز احساس کنید که بیشتر مطلب را فراموش کرده‌اید؟ باید بگوییم که اگر مباحث را مرور نکنیم، احتمالاً ظرف چند روز آن را فراموش خواهیم کرد. این گرایش به منحنی فراموشی ابینگهاوس یا نظریه ابینگهاوس معروف است.

فرم دریافت برنامه مطالعاتی + برنامه مرور مطالب درسی

برای دریافت برنامه ریزی کنکور رتبه برتر شدن از رتبه برتر های آیدی نوین برای مطالعه و مرور اصولی مطالب درسی فرم زیر را پر کنید:

با برنامه ریزی کنکور آیدی نوین توی کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدن! لیست رتبه برتر های آیدی نوین

منحنی فراموشی ابینگهاوس براساس مدل حافظه انسان توسط روانشناس آلمانی بنام هرمان ابینگهاوس ترسیم شده است. منحنی ابینگهاوس یک نمایش گرافیکی از فرآیند فراموشی مطالب را نشان میدهد که در آن اطلاعات در صورتی که تلاش خاصی برای به خاطر سپردن آنها انجام نشود از بین می روند.

. انسان همیشه در حال یادگیری مطالب جدید است و  اطلاعات جدید وارد حافظه و مغز انسان میشود که اگر مجدد آنها را مرور نکنیم به دست فراموشی سپرده خواهند شد. بعنوان مثال:

وقتی دانش آموزان در طول سال تحصیلی برای اولین بار مطالب درسی را یاد میگیرند، اطلاعات در یک زمان مشخص وارد حافظه آنها میشود که اگر مطالب را در طول ترم مرور نکنند به مرور زمان از حافظه آنها پاک میشود و فراموش میکنند.

 

روش های مقابله با منحنی ابینگهاوس

استفاده از فلش کارت

فلش کارت یک نوع روش یادگیری است که در آن به تعدادی کارت و جعبه شامل پنج ردیف نیاز دارید. در این روش نکات و مطالب درس به صورت سوال و جواب در جلو و پشت کارت نوشته میشود و در ردیف اول جعبه قرار میگیرید که باید هر روز آنها را مطالعه کنید و آنهایی که درست جواب دادید را در ردیف دوم جعبه قرار دهید و همینطور تا ردیف پنجم پیش بروید.

ساخت این فلش کارت ها و بروز نگه داشتن آنها با توجه به تعداد نکات مهم دروس کمی سخت است. به همین دلیل همیشه پیشنهاد میکنیم از سامانه مرور و جمع بندی رپیدیو استفاده کنید. در این سامانه از فلش کارت های خاصی برای مرور و جمع بندی با توجه به الگوریتم فراموشی ذهن انسان استفاده شده است که با مرور به موقع مطالب باعث به خاطر سپردن درست آنها میشود و از فراموشی مکرر جلوگیری میکند.

پشتکار و عادت

سعی کنید همیشه در درس خواندن پشتکار داشته باشید و این عادت را در خودتان پرورش دهید که هر روز برای مطالعه و یادگیری مباحث برنامه ریزی درسی صحیح و اصولی داشته باشید و برای مرور مطالب درسی خود وقت بگذارید. همچنین اگر کنکوری هستید باید از برنامه ریزی کنکور اختصاصی خود پیروی کنید. همچنین این کار شما باعث می‌شود در شب امتحان مطالب انباشته نشود و دچار استرس هم نخواهید شد.

درس خواندن در همه جا

سعی کنید همیشه نکات کلیدی مطالب درسی خود را در دفترچه کوچک یا موبایل همراه خود داشته باشید تا بتوانید مرتب مطالعه و مرور کنید. یکی از مزیت های عضویت در سامانه مرور و جمع بندی رپیدیو دسترسی سریع و آسان در هر زمان به مطالب جهت مرور و یادگیری آنها است.

هدف گذاری برای مقابله با منحنی فراموشی

هدف گذاری کنید

تعیین هدف نقش بسیار مهمی در درس خواندن و رسیدن به موفقیت دارد. اگر برای یادگیری و درس خواندن خود هدف داشته باشید (بعنوان مثال کسب بهترین نمره در امتحان یا بهترین رتبه کنکور)  قطعا در طول سال تحصیلی برای رسیدن به آن تلاش میکنید تا به هدف خود دست پیدا کنید. البته جدای از این اهداف باید برای خود مباحث درسی هم هدفگذاری کنید. در این زمینه میتوانید از مطلب هدف گذاری برای درس خواندن استفاده کنید تا با اصول هدفگذاری و انواع آن آشنا شوید.

مطالعه مباحث قبلی

اگر دانش آموزان در هنگام یادگیری مطالب جدید، مباحثی که قبلا مطالعه کردند هم مرور کنند باعث میشود قدرت یادگیری آنها بیشتر شود و زودتر وارد حافظه بلند مدت آنها میشود. برنامه ریزی درسی صحیح شامل برنامه مرور مداوم دروس هم می‌شود برای اینکار میتوانید برنامه ریزی براساس منحنی فراموشی را در نظر داشته باشید.

ذهن انسان دارای حافظه بلندمدت و کوتاه مدت است که اگر بخواهیم مطالب را در حافظه بلند مدت خود ذخیره کنیم مستلزم این است که همیشه مطالب درسی  را به صورت منظم مرور کنیم.

 

تکنیک ها و روش های مرور درس

مرور مطالب درسی روش های مختلفی دارد. اگر دانش آموزان و داوطلبان کنکور از این روش ها برای مرور مطالب درسی خود استفاده کنند به آنها کمک بزرگی میکند که در هنگام مطالعه، مباحث در حافظه بلند مدت ذخیره شوند.

مرور درس با توجه نظریه ابینگهاوس

روش مرور درس با منحنی ابینگهاوس مناسب دانش آموزان و داوطلبان کنکور است. برای مرور و مطالعه درس های محاسباتی و حفظی خود می‌توانید از منحنی فراموشی ابینگهاوس استفاده کنید و با توجه به نکات بیان شده از فراموشی مطالب با مرور صحیح جلوگیری کنید.

طبق نظریه ابینگهاوس وقتی مطلبی را مطالعه میکنیم به مرور زمان و بعد از یک هفته آن مطالب را  فراموش میکنیم که برای جلوگیری از این مورد میتوانید پیش از فراموشی مطالب آنها را مطابق با اصول خاصی مرور کنید. روش مرور درس با منحنی ابینگهاوس شامل چهار مرحله زیر است:

  • مرحله اول:  وقتی مطلبی را یاد میگیریم و میخوانیم بیست دقیقه بعد مجدد آن را مرور کنیم.
  • در مرحله دوم: یک روز بعد مجدد مطلب دیروز را مرور کنیم.
  • در مرحله سوم: شش روز بعد مجدد مطلب را مرور کنیم.
  •  در مرحله چهارم: چهار روز بعد مباحث را مجددا مرور کنیم که این کار باعث میشود مطالب وارد حافظه بلند مدت بشود و در امتحان مطالب را فراموش نکنیم.

مرور مطالب به صورت گروهی

اگر مطالب درسی را به صورت گروهی با همکلاسی های خودمان مرور کنیم فایده های زیادی دارد باعث میشود به اشکالات درسی خود پی ببریم و  اگر نکته ای را فراموش کرده بودیم آن را مطالعه کنیم.

نقشه کشی ذهن روش های مقابله با منحنی ابینگهاوس

نقشه کشی ذهن

نقشه کشی ذهنی یک نوع روش خلاصه نویسی هست که در یادگیری مطالب درسی نقش بسیار مهمی دارد. خلاصه نویسی کردن باعث میشود مطالعه دروس آسان تر باشد و راحت تر در ذهن سپرده شوند.

آزمون گرفتن از خود

بهتر است بعد از مطالعه کتاب درسی، با استفاده از نمونه سوالات مختلف از خودتان آزمون بگیرید و در نهایت با توجه به پاسخنامه به خودتان نمره بدهید. این کار باعث میشود مطالب را مرور کنید و اشکالات خود را پیدا کنید.

جمع بندی دروس

اگر  بعد از اینکه مطلبی را مطالعه کردیم آن را جمع بندی کنیم در دفعات بعد مخصوصا در شب امتحان که میخواهیم مطالب را مجددا مرور کنیم، نوشتن جمع بندی  کمک بزرگی به ما میکند و همچنین باعث میشود در حافظه بلند مدت ما سپرده شود.

مطلب پیشنهادی: جمع بندی کنکور

 

سخن پایانی

همانطور که گفتیم منحنی ابینگهاوس به دوام و ماندگاری مطالب در حافظه انسان اشاره دارد. هرچه حافظه قویتر باشد، فرد برای مدت طولانی‌تری آن را به خاطر می آورد.

توصیه میکنیم اگر میخواهید در امتحانات یا کنکور خود موفق شوید وقتی مطالب درسی را یاد گرفتید با استفاده از روش ها و تکنیک های بالا به صورت مرتب در فاصله زمانی مرور درس، مطالب آنها را مرور کنید. همچنین میتوانید برای دریافت برنامه ریزی کنکور رتبه برتر شدن از رتبه برتر های آیدی نوین به همراه پلن های مرور و جمع بندی همراه آن فرم زیر را پر کنید:

فرم دریافت برنامه مطالعاتی + برنامه مرور مطالب درسی

برای دریافت برنامه ریزی کنکور رتبه برتر شدن از رتبه برتر های آیدی نوین برای مطالعه و مرور اصولی مطالب درسی فرم زیر را پر کنید:

با برنامه ریزی کنکور آیدی نوین توی کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدن! لینک لیست رتبه برتر های آیدی نوین در فرم بالا است.

 

سوالات متداول

  1. منحنی ابینگهاوس چیست؟
    منحنی ابینگهاوس یک نمایش گرافیکی از فرآیند فراموشی مطالب را نشان میدهد که در آن اطلاعات در صورتی که تلاش خاصی برای به خاطر سپردن آنها انجام نشود از بین می روند.
  2. چطور از نظریه ابینگهاوس برای حفظ کردن مطالب استفاده کنیم؟
    با توجه به نظریه ابینگهاوس فرایند فراموشی دارای فرمول خاصی است و اگر بتوانید مدت زمان فراموشی مطالب را بشناسید میتوانید پیش از اینکه فراموشی صورت بگیرد با مرور مطالب آنها را در خاطه خود ماندگار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

array(0) { }