چگونه استرس کنکور را کنترل کنیم؟ در دوران کنکور بسیاری از دانش آموزان نگران تأثیر گذاشتن استرس روی عملکرد خودشان هستن. تا جایی که در بسیاری از موارد کنترل استرس کنکور بهخودیخود تبدیل به یک معضل برای دانش آموزان میشه. باید دقت کرد برای حل هر مسئله از راه درست وارد عمل شد. از داوطلبان دورههای گذشته کنکور زیاد شنیدهشده که «به خاطر استرس نتونستم درست مطالعه کنم و برنامه ریزی کنکور خودم رو اجرا کنم» یا اینکه «به خاطر استرس سر جلسه همه اطلاعاتم محو شدن و از خاطرم رفتن و موفق نشدم اونطور که باید به سؤالات جواب بدم».
در ادامه قراره باهم دلایل ایجاد استرس رو شناسایی و برای هرکدام از اونها راه حل هایی رو برای رفع استرس کنکور مطرح کنیم. ابتدا با استفاده از راهنمای زیر دلایل استرس خودت رو پیدا کن و بعد با کمک راهنما برای رفع هر کدام از آنها راه حلی را اجرا کن.
آنچه در این مطلب میخوانید
Toggleدلایل ایجاد استرس کنکور
برای پاسخ به سوال “برای کاهش استرس چه کنیم؟” باید در مرحله اول بدونی چه عواملی باعث ایجاد استرس شده تا بتونی راه حل مناسبی برای کنترل استرس کنکور پیدا کنی. در خیلی از موارد استرس حادی که اذیتت میکنه به خاطر مسائل کوچکی هست که تو ذهنت ازش غول ساختی. غالباً زمانی که دلیل رو پیدا کردی و باهاش مواجه شدی تازه درک میکنی راهحلش چقدر ساده و پیشپاافتاده بوده. هرچند کنکور واقعاً چیز کمی نیست و تعیینکننده جنبههای زیادی از زندگی آینده دانش آموزان هست. دلایل ایجاد استرس و اضطراب کنکور :
- احساس عدم آمادگی برای کنکور: احساس میکنی آمادگی لازم رو برای کنکور نداری.
- کمالگرایی: به خاطر کمالگرایی، دوست داری عالیترین نتیجه رو بگیری.
- عدم اختصاص زمان کافی برای مطالعه: بهاندازه کافی برای مطالعه و مرور زمان نذاشتی.
- انتخاب یک رشته خاص: رشته خاصی رو در نظر گرفتی و میخوای حتما بهش برسی.
- فکر کردن به شکست: به عواقب شکست در کنکور فکر میکنی.
- عدم درک کافی دروس: بهاندازه کافی مطالب رو درک نکردی و روی دروس تسلط نداری.
- فشار خانواده: از طرف خانواده تحتفشاری.
- تاثیر محیط و شرایط زندگی: مسائل زندگی روت تأثیر گذاشته.
- مقایسه و رقابت با دیگران: رقابت بیشازحدی با دیگران داری.
علائم استرس کنکور
مرحله دوم برای رفع استرس کنکور اینه که بدونی استرس دقیقاً چه علائمی داره و در چه سطحی دچار این مشکل هستی. گزینههای زیر تنها بعضی از علائم اضطراب هست. اما اگر به هر چیزی برخورد کردی که قبلاً وجود نداشت میتونه نشونهای از استرس باشه.
- تمایل به تنهایی و قطع ارتباط با سایرین ازجمله دوستان
- احساس گیجی و سردرگمی دائمی
- کجخلقی و بداخلاقی
- کاهش سطح انرژی
- دودلی و شک در تصمیمگیری
- نداشتن انگیزه و به تعویق انداختن کارها
- اختلال در خواب
- جویدن ناخن یا پوست لب
- سردرد
- گرفتگی ناگهانی عضلات
- مشکلات گوارشی مثل معده درد یا دلپیچه
- بالا رفتن ضربان قلب
- بیقراری و جابجایی مداوم
- تعریق کف دستوپا
- پرخوری یا کماشتهایی
برای کاهش استرس چه کنیم؟ راه های کاهش استرس کنکور
کنترل و مقابله با استرس کنکور به دو مرحله قبل از کنکور و هنگام کنکور دستهبندی میشه. یعنی یکسری کارها هستن که در دوران مطالعه کنکوری باید رعایت کنی تا استرس ازت دور بشه؛ و اقداماتی هم هست که سر جلسه کنکور باید انجام بدی تا با تسلط بیشتری جلسه رو مدیریت کنی. در ادامه قراره برای هر دو دسته راه های رفع استرس کنکور رو توضیح بدیم:
کنترل استرس در دوران کنکور
- برنامهریزی: یکی از اصلیترین مسائل کنکور داشتن یک برنامهریزی مناسبه. برنامه ریزی کنکور مناسب باید بر اساس ویژگیهای شخصی و متناسب با دروس رشته تحصیلی و هدف دانش آموز طراحی شده باشه.
اگر زمانبندی برای مطالعه روزانه، غیرمنطقی و انعطافناپذیر باشه مسلماً با شکست مواجه میشی. تکرار این شکستها احساس ناامیدی و استرس رو تقویت میکنه.
دریافت برنامه از رتبه برتر های کنکور
اگه توهم دوست داری یکی از رتبه برتر های آیدی نوین بهت برنامه کنکور اختصاصی خودت رو بده فرم زیر رو پر کن و برنامه اختصاصی خودت رو بگیر:
با برنامه ریزی کنکور آیدی نوین توی کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدن! لیست قبولی ها رو در عکس های زیر ببین
بخشی از رتبه های برتر آیدی نوین در کنکور های گذشته (لیست کامل در لینک زیر)
- تکنیک مطالعه: استفاده از تکنیکهای صحیح مطالعه قدم بزرگی برای موفقیته. همیشه کیفیت بر کمیت ارجحیت داره. زمانی که بر اساس روشهای صحیح درس خوندن قدم برداری میتونی مطمئن باشی مطالب رو بهدرستی به خاطر سپردی. به این نکته توجه کن که روش مطالعه هر درس با درس دیگه متفاوته، مثلا مطالعه دروس محاسباتی مثل ریاضی رو باید با تمرین همراه کرد تا بیشترین بازده رو داشته باشه، اما از طرفی دروس حفظی-مفهومی مثل زیست رو باید با روش مطالعه دروس حفظی مطالعه کرد.
ما توی سایت آیدی نوین روش مطالعه صحیح هر درس رو به همراه تکنیک های یادگیری سریع اون در مطالب جداگانه توضیح دادیم. میتونی برای دسترسی به این مطالب اسم درس مورد نظرت رو توی بخش جستوجوی منوی سایت به همراه روش مطالعه اون سرچ کنی. مثلا: میتونی سرچ کنی ” روش مطالعه زیست ” و مقاله مربوط به روش مطالعه زیست شناسی کنکور رو مطالعه کنی.
- تقویت اعتمادبهنفس: به خودت ایمان داشته باش. وقتی همه تلاشت رو کردی و با اولویتبندی درستی پیش رفتی، دلیلی نداره که به هدف نرسی. تواناییهای خودت رو دست کم نگیر.
- تغذیه مناسب: تلاش کن رژیم غذایی سالمی رو در دوران کنکور رعایت کنی. بهاینترتیب هم از مشکلات جسمی پیشگیری کردی و هم اینکه تونستی آمادگی جسمی کافی برای مطالعه رو حفظ کنی. فراموش نکن ذهن سالم از بدن سالم نشاءت میگیره.
- کمالگرایی خودت رو کنترل کن: استرس زیاد نشون دهنده اینه که بیشازحد از خودت توقع داری. سعی کن سطح توقعت رو متناسب با استعداد و امکاناتت تنظیم کنی.
- مشورت با مشاوره کنکور با تجربه: کمک گرفتن از بهترین مشاوران کنکور میتونه حلال بسیاری از مشکلات باشه.
- خواب منظم: تنظیم خواب کنکوری مهمترین گزینه برای تنظیم روتین روزانه است. بیخوابی یا بینظمی در خواب میتونه باعث کاهش تمرکز و اختلال در یادگیری بشه.
- تفریح رو فراموش نکن: افراط در هر چیزی مضره. سعی کن روزها و ساعتی از هفته رو از فضای درس و کنکور فاصله بگیری و به ذهنت استراحت بدی.
- ورزش: فعالیت بدنی و ورزش راه خوبی برای تخلیه استرس و انرژیهای منفیه.
- آزمونهای آزمایشی: با قرار گرفتن در شرایط شبیهسازیشده میتونی نقاط ضعف و قدرت خودت رو پیدا کنی و نقصهات رو رفع کنی.
- نفس عمیق: یاد بگیر چطور با نفسهای عمیق خودت رو کنترل کنی.5 ثانیه از طریق بینی هوا رو وارد ریه هات کن،5 ثانیه اکسیژن رو نگه دار و 5 ثانیه به آرومی هوا رو بیرون بده. اینکار باعث افزایش تمرکز و کارایی مغز هم میشه.
کنترل استرس سر جلسه کنکور
- شب قبل از کنکور: شب قبل از کنکور سراسری غذای سبک بخور و سعی کن زودتر به رختخواب بری تا بهاندازه کافی استراحت کرده باشی. همینطور از درس خوندن و تست زدن در شب کنکور جدا پرهیز کن. چون ممکنه به نکتهای برخورد کنی که بلد نیستی یا بهش تسلط نداری و باعث بشه استرس بگیری و زحماتت به باد بره.
- مقایسه ممنوع: سعی کن سر جلسه مدام دیگران رو زیر نظر نگیری و فقط روی سؤالات تمرکز کنی.
- سطحبندی سؤالات: تستهای کنکور رو به سه سطح آسون، متوسط و سخت تقسیم کن و به همون اندازه که برای کنکور درس خوندی و تلاش کردی از خودت توقع داشته باش. اگر نتونستی به سؤالات سخت پاسخ بدی اعتمادبهنفست رو از دست نده. چون خیلیها هستن که نمیتونن حتی به سؤالات آسون هم پاسخ بدن.
- فراموش کردن حرف دیگران: سعی کن از نشخوار کردن حرفا و توقعات دیگران دوری کنی. سر جلسه کنکور زمان مناسبی برای فکر کردن راجع به توقعات دیگران نیست.
- آب رو فراموش نکن: حتماً یک بطری آب و حتی مقداری خوراکی با خودت ببر. نوشیدن جرعهای آب یا خوردن یه چیز شیرین میتونه انرژی کافی برای ادامه راه رو فراهم کنه. البته حواست باشه سر جلسه یا حتی روز قبل، از مصرف نوشیدنی یا خوراکیهای انرژیزا خودداری کنی. چون باعث افزایش استرس و بالا رفتن ضربان قلب میشن.
- به عواقب فکر نکن: فکر کرده درباره آینده رو به بعد از جلسه کنکور موکول کن. هنوز راههای زیادی برای موفقیت وجود داره. هرچند ممکنه اونقدر هم که فکر میکنی آزمونت رو بد نداده باشی و نتیجه بهتری کسب کنی.
سخن پایانی
با نکاتی که تا ایجا یادگرفتی میتونی دلایل استرس خودت رو بشناسی و از اونها دوری کنی و حلشون کنی. همچنین با راه های رفع استرس کنکور آشنا شدی و میتونی از این به بعد هر زمان که علائم استرس رو در خودت شناسایی کردی سریع از تکنیک های بالا استفاده کنی و اجازه ندی که استرس روی روند یادگیریت تاثیر بذاره و انگیزه کنکور رو ازت بگیره. در آخر اگه سوالی داری میتونی توی بخش کامنت ها سوالت رو مطرح کنی و جواب خودت رو پیدا کنی و اگه دوست داری یکی از رتبه برتر های آیدی نوین برنامه ریزی کنکور اختصاصی شده خودت رو بهت بده میتونی فرم زیر رو پر کنی:
دریافت برنامه از رتبه برتر های آیدی نوین
سوالات متداول
1. آیا موسیقی برای کنترل استرس کنکور مفید است؟
بله با گوش دادن به موسیقیهای آرامشبخش میتونی اضطراب و استرس رو از خودت دور کنی. البته باید اعتدال رو رعایت کرد تا موسیقی رو به راهی برای فرار از مطالعه تبدیل نکنی.
2. آیا استرس در دوران کنکور طبیعی است؟
با قطعیت میگم اگر استرس نداشته باشی باید تعجب کنی. میزان کمی استرس میتونه باعث شه تلاشت رو بیشتر کنی. اما افزایش اضطراب میتونه آسیبزننده باشه و باید برای درمانش اقدام کنی.