هدف چیزی است که شما میخواهید آن را انجام دهید یا در برخی از نقاط تعیین شده در آینده به آن دست پیدا کنید. به طور کلی دو نوع هدف وجود دارد؛ اهداف کوتاهمدت و بلند مدت. اهداف کوتاهمدت، اهدافی هستند که شما میخواهید در آینده نزدیک به آن دست یابید (به عنوان مثال در یک یا دو هفته) و اهداف بلند مدت آنهایی هستند که میخواهید در انتهای یک مسیر به آن برسید (یعنی تا پایان ترم) تعیین اهداف واقع بینانه و رسیدن به آنها، کلید دستیابی به اهداف و حفظ موفقیت تحصیلی است.
با این حال، همه اهداف مناسب نیستند. برای اینکه اهداف مناسبی داشته باشید، باید دقت کنید که این اهداف در راستای کسب موفقیت تحصیلی تان باشند. اهداف شما همچنین باید شفاف و قابل ارزیابی باشند. اگر اهداف تان واضح و یا قابل ارزیابی نباشند، تلاش شما برای رسیدن به آن ها سمت و سو و تمرکز کافی ندارد. در مسیر آمادهسازی اهداف آموزشی خود، «سه گانه های اهداف» را دنبال کنید.
مراحل سه گانه اهداف:
نوشتن
هر کدام از اهداف خود را یادداشت کنید. کلید شماره یک برای رسیدن به اهداف تان، نوشتن آنهاست. نوشتن اهداف تان به شما کمک میکند تا دقیقا مشخص کنید که چه کاری را میخواهید انجام دهید وشما را تشویق می کند تا گام های عملی برای رسیدن به این اهداف بردارید. علاوه براین، نوشتن هر یک از اهداف تان تضمین میکند که تمرکز و تلاشتان به سمت فرصت های دیگر منحرف نشود. رسیدن به اهداف دشوار است و اغلب، اهداف ارزشمند با مقاومت مواجه خواهند شد. نوشتن اهداف تان به شما کمک خواهد کرد که برای رسیدن به آن ها بر مقاومت غلبه کرده و روی مهمترین اهداف تمرکز کنید. درنهایت، نوشتن اهداف به شما کمک میکند که بدانید قصد دارید چه کاری انجام دهید و چه زمانی باید انجام شود.
تعیین هدف
اگر نمیدانید چه چیزی میخواهید به دست آورید درنتیجه برای رسیدن به آنها نخواهید دانست که به چه ابزاری نیاز دارید. هر هدفی که تعیین میکنید باید دقیقا همان چیزی باشد که انتظار دارید انجام دهید. تلاش برای اهداف مبهمی که نامشخص و غیرقابل ارزیابی هستند، بیثمر و دشوار است. اول خوب فکر کنید که چرا هدف شما مهم است و سپس هدف خود را به طور دقیق بیان کنید.
زمانبندی
درنهایت، باید مدت زمان موردنیاز برای تحقق هر هدف را مشخص کنید. اهداف واقع گرایانه نیاز به فرصت های زمانی واقع گرایانه دارند. اهداف بدون فرصت های زمانی مناسب، واقعبینانه نیستند و بعید است که به دست آیند. تعیین یک فرصت واقع بینانه، به شما این امکان را می دهد تا درباره تلاش خود برای رسیدن به هدف بیشتر فکر کنید. فرصت واقع بینانه به شما کمک میکند تا کارهای لازم برای دستیابی به اهداف تان را اولویتبندی کنید. درنهایت، تعیین یک محدوده زمانی واقعگرایانه، شما را با سرعتی یکنواخت به جلو می راند تا هدف تان به نتیجه برسد.
مثالی از یک هدف مناسب میتواند مورد زیر باشد:
من فهرستی از پروژههای علمی (کاری که شما انجام خواهید داد) برای نمایشگاه علوم تا سوم دسامبر (زمانی که هدف را به انجام خواهید رساند) تهیه خواهم کرد.
ویژگی های اهداف درست عبارتند از:
دست یافتنی بودن
کاهداف بسیار بزرگی که شانس کمی برای دستیابی به آنها وجود دارد، جزو اهداف مفید و موثر نیستند.مطمئن شوید اهدافی که تعیین میکنید شما را به سمت بهتر شدن پیش می برند و درعین حال باید با مجموعه ی مهارت و توانایی های شما برای انجام متناسب باشند.
واقع گرایی
با نزدیک شدن به پایان ترم و با وجود از دست دادن بیشتر کلاسهایتان، تعیین هدف برای گرفتن نمره ی کامل(الف) چندان واقع بینانه نیست. یک هدف واقعبینانه ممکن است اینگونه باشد که همه ی کلاسهای خود را سپری کنید و چند نمره ی الف یا ب بگیرید.
قابلیت ارزیابی
اهداف درست ومناسب قابلاندازهگیری هستند. مثلا هدف بهبود عملکرد شما در درس ریاضی نمونهای از یک هدف بی ثمر است. ولی تعیین هدف برای گرفتن نمره الف در امتحان ریاضی بعدی به منظور تغییر رتبه ی خود از 75 به 83 یک هدف قابل اندازهگیری و البته قابل دستیابی و واقع گرایانه است.
انعطافپذیری
اهدافی تعیین نکنید که در صورت تغییر شرایط نتوانید آن ها را اصلاح کنید. همچنین، اهدافی تعیین کنید که به شما امکان میدهد حتی اگر به تمام هدف خود نرسیدید، حداقل به موفقیتهایی دیگر دست یابید. درنهایت، شما باید اهدافی تعیین کنید که برای موفقیت تحصیلی به شما جهت و انگیزه دهند.