روش مطالعه شیمی در مسئله ها و محاسبات به چه صورت است؟ آیا برای یادگیری و حل آسان مسئله ها و محاسبات شیمی، راهکاری وجود دارد؟ در این مقاله به بررسی و ارائه راهکار این موارد می پردازیم.
بر مبنای باوری غلط، اغلب داوطلبان مسائل مطرح شده در درس شیمی را که نیاز به محاسبه دارند، بسیار وقتگیر می پندارند و از پاسخ دادن به آن صرف نظر می کنند. پاسخ ندادن به این مسائل مساوی است با کنار گذاشتن حدود 30 % از پرسشها یا به روایتی 11 پرسش! حال آنکه داوطلبان با تسلط کافی بر مسائل شیمی، می توانند به راحتی درصد بالایی کسب کنند. به همین منظور با روش مطالعه شیمی کنکور، می توانید قسمت زیادی از پرسشهای محاسباتی شیمی را پاسخ دهید و زمینه ساز کسب رتبهای خوب برای خودتان باشید.
گروهی از داوطلبان، به اشتباه معتقدند؛ در بخشهایی که مسائل و پرسشها دارای راه حل همراه با محاسبات عددی هستند، صرفا آموختن تکنیک پاسخگویی به پرسشها کافی است. حال آنکه در آزمون سراسری فقط تکنیک پاسخگویی به پرسشها مورد ارزیابی قرار نمی گیرد، بلکه این تکنیک در غالب یک پرسش مفهومی مطرح می شود. گام اول در حل این پرسش این است که داوطلب تسلط کافی بر قسمتهای حفظی کتاب داشته باشد (به طور مثال انواع واکنشهای تجزیه، ترکیب یک گانه، ترکیب دوگانه، واکنشهای موجود در بخش 5 سال دوم و …). از این رو داوطلبان باید توجه داشته باشند که برای پاسخگویی به مسائل شیمی در آزمون سراسری، باید بر تمام قسمتهای کتاب تسلط کامل داشته باشند.
بررسی بخش های مختلف مسائل و محاسبات شیمی
در درس شیمی، 5 بخش کلی وجود دارد که مسائل و محاسبات در آن ها مطرح شده است. با هم این بخش ها را بررسی می کنیم.
بخش 1 شیمی سوم
این بخش از کتاب به استوکیومتری معروف است و سخت ترین و وقت گیر ترین پرسشهای آزمون سراسری را شامل می شود و عده ی کثیری از داوطلبان با ترس از این قسمت، دید نامناسبی به مسائل شیمی در آزمون سراسری پیدا می کنند. مشکل بسیاری از داوطلبان در حل اینگونه مسائل این است که استراتژی مناسبی برای حل پرسش ندارند و نمی دانند از کجا باید حل مسئله را آغاز کنند که این امر با تمرین و حل تیپ های متنوع تستهای آموزشی برطرف خواهد شد.
بخش 2 شیمی سوم
مسائل مربوط به این بخش در مجموع، جزء مسائل آسان آزمون سراسری محسوب می شود. ولی نکته های فراوانی در این مسائل موجود است که نیازمند دقت فراوان برای حل این مسائل است. از این رو به داوطلبین توصیه می شود هنگامی که در خانه از این بخش تست می زنند، در صورت عدم پاسخگویی و مشاهده ی پاسخنامه، حتما بار دیگر پرسش را خودشان حل کنند و به جواب آخر برسند. البته مسائل مربوط به قانون هس برای دسته ای از داوطلبان همواره مشکل ساز بوده است. برای این بخش نیز همانند پرسشهای استوکیومتری، انتخاب استراتژی حل پرسش راهکار بسیار مناسبی است. این کار صرفا با تمرین زیاد و شناخت واکنش های شیمیایی انجام می شود.
بخش 1و 2 شیمی چهارم
به جرات می توان گفت تمام داوطلبان این دو بخش را بدون مشکل مطالعه می کنند؛ ولی در هنگام حل کردن دسته ی کمی از آنان هستند که بدون مشکل، به جواب نهایی و درست پرسش می رسند. نکته ای که تمام داوطلبان از آن گله می کنند این است که برای پاسخگویی به پرسش های این 2 بخش، خود را ملزم به استفاده از ماشین حساب می دانند. اکثر پرسش های این 2 بخش، به رغم دارا بودن راه حل هایی ساده، دارای محاسبات فراوانی هستند که به دلیل بی دقتی ناشی از خستگی داوطلبان، امکان غلط زدن تستها بسیار بالا می رود. از این جهت به تمام داوطلبان توصیه می شود در برخورد با پرسش های این 2 بخش، دقت لازم را در پاسخگویی به پرسش ها به خرج دهند.
بخش 3 شیمی چهارم
یکی از فصولی که از آن هر نوع پرسشی (مطلقا حفظی، تحلیلی و مسئله می توان طرح کرد، بخش 3 شیمی چهارم است. این بخش به جهت حجم بالای مطالب، همواره موجب ترس داوطلبان بوده است. از این رو به داوطلبان توصیه می شود این بخش را به قسمتهای کوچک تقسیم کنند و پس از تسلط به هر قسمت، تستهای آن را به شیوهی آموزشی پاسخ دهند. در انتها پرسشهای بخش را در قالب آزمون، به صورت تست زماندار بزنند. مسائل این بخش دارای تیپ های کاملا مشخصی است که با شناخت این تیپ ها، پاسخ دهی به مسائل آن کار سختی نیست. مشکل اینجاست که تعداد این تیپ ها نسبتا زیاد است و داوطلبان از مطالعه تمام آنها اجتناب می کنند. این کار سبب می شود تصور کنند پرسشهای این بخش، سخت و پیچیده است؛ حال آنکه با صرف وقت و آشنایی با تمام تیپهای آن، پاسخ به تمام مسائل این بخش پدیدهای دور از ذهن نیست.
بخش 4 شیمی چهارم
مطالب این بخش بیشتر جنبهی مفهمومی دارد و مسائل کمی از آن مطرح می شود. داوطلبان باید با خواندن عمیق مباحث این بخش، به تسلط کافی برای پاسخگویی به پرسشها برسند. تنها قسمتی که مورد گلایه قرار دارد: «موازنهی واکنش های اکسایش-کاهش» است؛ که پرسش های این بخش نیز با شناخت کافی مفهوم اکسایش و کاهش و حل تستهای متنوع، به راحتی حل می شود.