انگیزه برای درس خواندن به طور مستقیم روی راندمان یادگیری شما تاثیرگذار است. طوری که با انگیزه میتوانید با ساعت مطالعه کمتر یادگیری بهتری داشته باشید. اما انگیزه داشتن کاملا وابسته به شرایط خاصی است. قطعا بارها شده که برنامه ریزی خاصی انجام دادید اما پس از مدتی انگیزه کافی برای اجرای آن را نداشتید و به همین دلیل از اجرای آن منصرف شدید.
اما شما با رعایت نکات ویژه و طراحی برنامه ریزی درسی اصولی میتوانید از بی انگیزگی جلوگیری کنید. در ادامه چند نکته مهم جهت حفظ انگیزه درس خواندن را توضیح دادیم. برای دریافت برنامه ریزی درسی و کنکور خود از رتبه برترها فرم زیر را پر کنید:
فرم دریافت برنامه ریزی اختصاصی از رتبه برترها
با برنامه ریزی و مشاوره آیدی نوین در کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدند! لیست کامل رتبه برترهای آیدی نوین
آنچه در این مطلب میخوانید
Toggleچرا برای درس خواندن بی انگیزه هستم؟
هرگاه شما نیاز به انجام یک کار ضروری داشته باشید برای به موفقیت رسیدن در آن نیز انگیزه خواهید داشت. بهعنوان مثال اگر به یک رشته ورزشی علاقه داشته باشید تلاش میکنید تا در این رشته موفق شوید تا به هدف خود برسید؛ بنابراین چیزی که در شما به ایجاد انگیزه درسی کمک میکند این است که شما برای انجام کارهای خود دلیل و هدف داشته باشید.
اگر نیاز درونی شما برای رسیدن به هدف مورد توجه قرار گیرد قطعاً انگیزه برای درس خواندن در شما شکل میگیرد. در صورتی که درس خواندن برای شما یک هدف باشد و اگر برای درس خواندن دلیل داشته باشید برای مطالعه کتابهای درسی خود نیز انگیزه دارید. به طور مثال باید بگوییم اگر هدف شما از درس خواندن قبولی در کنکور باشد، بدون شک باید انگیزه برای درس خواندن داشته باشید.
هدفگذاری برای حفظ انگیزه درس خواندن
شما باید در هنگام هدفگذاری به نکاتی توجه کنید. در زیر نکاتی که برای هدفگذاری باید رعایت کنید را توضیح دادیم:
- هدف باید قابل اندازه گیری باشد.
- هدف باید طوری انتخاب شود که قابل دسترس باشد در غیر این صورت باعث ناامیدی شما میشود.
- اهداف بزرگ را به اهداف کوچک تقسیم کنید. مثلا اگر هدف شما موفقیت در کنکور است باید ابتدا هدف خود را به مطالعه درس به درس، آزمون ها و سایر اهداف کوتاه مدت تقسیم کنید. با این کار شما با رسیدن به اهداف کوتاه مدت انگیزه کافی برای ادامه مسیر را خواهید داشت.
- برای خود با رسیدن به اهداف پاداش در نظر بگیرید. مثلا اگر تیک یک هدف را زدید میتوانید کاری که به آن علاقه دارید را انجام دهید. یا زمانی که هدف شما مطالعه یک مبحث است پس از انجام آن در زمان مشخص شده، کمی به خود استراحت دهید و با توجه به برنامه درسی خود تفریحات خود را انجام دهید.
راهکارهای ایجاد انگیزه برای درس خواندن
بعد از این که متوجه میشوید که دلیل اصلی درس نخواندن شما چیست اکنون باید راهکارهای خاصی را برای به وجود آوردن انگیزه برای درس خواندن در خود اقدام کنید. به معنی این است که به هدف گذاری بپردازید و دلیل انجام ندادن یک کار که درس خواندن است را مورد بررسی قرار دهید. توجه کنید که میتوانید با روشهای مختلفی به مدیتیشن انگیزه درس خواندن اقدام کنید. برخی از این راهکارها به عبارت زیر هستند:
- اولین راه این است که همانطور که گفته شد باید ایجاد نیاز کنید تا هدف را برای خود در مطالعه دروس تعیین کنید.
- دومین قدم این است که باید هدف خود را به صورت ملموس احساس کنید. بهتر است که هدف خود را یادداشت کنید و همیشه هدف خود را مورد بررسی قرار دهید.
- سپس کارهایی که سبب میشود تا به آن هدف که انگیزه برای درس خواندن است برسید را در یک دفترچه یادداشت کنید و کارهایی که نباید انجام بدید را نیز یادداشت کنید. مثلاً اگر هدف شما قبولی در دانشگاه پزشکی تهران است باید کارهایی که قرار است انجام دهید تا به انگیزه درسی برسید از قبیل برنامهریزیکردن، مطالعه دروس تخصصی و غیره را یادداشت کنید. تست بزنید، رفع اشکال کنید و غیره. کارهایی که نباید انجام دهید را نیز بنویسید. مثلاً پرش ذهنی و حواس پرتی را از بین ببرید و صدای گوشی خود را قطع کنید و یا گوشی را خاموش کنید.
- گام بعدی دانستن چرخه انگیزه است. به طور اصولی انگیزه درس خواندن در طول زمان افزایش و یا کاهش پیدا میکند. این موضوع با توجه به وجود هدف مشخص میشود. اما با اطلاع از چرخه انگیزه میتوانید به مدیتیشن انگیزه درس خواندن اقدام کنید. چرخه انگیزه سه عدد ضلع دارد که شما باید یک اقدام را برای دریافت انگیزه انجام دهید. اگر این اقدام نتیجه خوبی داشته باشد شما به طور مجدد انگیزه میگیرید و این چرخه همینطور ادامه پیدا میکند که در رابطه با درس خواندن نیز صدق میکند.
- بهعنوانمثال شما درس میخوانید طبق برنامه ریزی پیش میروید و تست میدهید و نتیجه خوبی در آزمون دریافت میکنید. اما باید بدانید که همیشه نتیجه این چرخه مثبت نیست. از این رو باید این برنامه را به طور مجدد شروع کنید و چرخه انگیزه را برای خود به وجود آورید و حتماً با یک مشاور صحبت کنید که مشکلات کاری شما را گوشزد کند تا بتوانید چرخه انگیزه خود را اصلاح و ترمیم بکنید و در نهایت به هدف خود دست پیدا کنید.
مدیتیشن برای افزایش انگیزه درس خواندن
به طور قطع شما میتوانید اقداماتی را برای افزایش انگیزه خود در درس خواندن به کار برید. فضایی که شما در آن مکان مطالعه میکنید، اتفاقاتی که در طول روز برای شما عزیزان رخ میدهد، ابزارهای مورد نیاز برای درس خواندن و غیره میتوانند بر روی کم شدن و یا افزایش انگیزه در شما اثر گذار باشند. آرامش نیز یکی از این موارد مؤثر بر روی انگیزه درس خواندن محسوب میشود. شما میتوانید با انجام کارهای مختلفی به این ارامش دست پیدا کنید.
هر چقدر که آرامش بیشتر و استرس کمتری داشته باشید میتوانید با انگیزه درسی بهتری به سوی رسیدن به هدف خود گام بردارید. مدیتیشن انگیزه درس خواند به شما کمک میکند تا بتونید مطالعه دروس را به نحو احسن به پیش ببرید. شما میتوانید با ذهن آگاهی و با تسلط بر روی افکار خود آرامش را به فضای پر استرس مطالعاتی خود وارد کنید.
توصیه میکنیم که قبل از خواب و بعد از بیداری مدیتیشن را انجام دهید. میتوانید انواع مختلف خودآگاهی را برای انجام این کار در نظر بگیرید. میتوانید بابت داراییهای خود شکرگزاری کنید. اهداف خود را تلقین کنید و یا به موسیقی ملایم گوش کنید و یا در یک مکان ساکت استراحت کنید. در نهایت میتوانید با توجه به این موارد به انگیزه بالایی در مطالعه دروس خود موفق شوید.
شما باید تمام تلاش خود را به کار برید تا بتوانید به افزایش انگیزه برای درس خواندن اقدام کنید. قطعاً یک مشاور تحصیلی میتواند به شما کمک کند تا برنامه ریزی و همینطور هدف گذاری بهتری برای ایجاد انگیزه در خود داشته باشید. به همین دلیل انتخاب یک مشاور خوب و کاردان برای شما عزیزانی که قصد هدف گذاری و رسیدن به اهداف تحصیلی خود را دارید ضروری است.
جمع بندی
همانطور که متوجه شدید انگیزه برای درس خواندن یکی از موارد بسیار مهمی است که هر دانش آموزی باید آن را سرلوحه کار خود قرار دهد. داشتن انگیز کمک میکند تا شما بتوانید تک به تک اهداف خود را با توجه به جزئیات لازم مورد بررسی قرار دهید و راهکارهای خوبی را برای دستیابی به این دسته از هدفها در نظر بگیرید. بحث انگیزه رابطه کاملاً مستقیمی با مبحث روانشناختی دارد. شما عزیزانی که احساس میکنید انگیزهای برای درس خواندن ندارید میتوانید از لحاظ روانشناختی با این موضوع ارتباط برقرار کنید. در نهایت میتوانید انگیزه مورد نیاز برای درس خواندن در طول سالهای تحصیل خود را به دست آورید.