یکی از رشتههایی که بازار کار خوبی در گروه علوم تجربی دارد و بسیار مورد توجه است، رشته روانشناسی است. در این مقاله میتوانید نگاه کلی اما عمیق، به تمام زوایای رشته روانشناسی داشته باشید؛ چرا که انتخاب شما در کنکور میتواند آینده شغلی شما را روشن یا کدر کند.
ممکن است به شما گفته شود که مهمترین دلیل شما در انتخاب این رشته باید علاقه شما به آن باشد! در حقیقت تمام رشته ها نیاز به علاقمندی شما دارد؛ اما روانشناسی بیشتر به میزان کنجکاوی شما از روان انسانها بستگی دارد. در ادامه با تمام زوایای این رشته آشنا خواهید شد تا زمانی که برای انتخاب رشته اقدام میکنید، مطمئن انتخاب کنید.
دریافت برنامه از رتبه برتر های کنکور
برای دریافت برنامه ریزی مخصوص خودت و رتبه برتر شدن در کنکور، کافیه فرم زیر رو پر کنی:
با برنامه ریزی کنکور آیدی نوین توی کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدن! لیست کامل رتبه برترهای آیدی نوین
آنچه در این مطلب میخوانید
Toggleمعرفی رشته روانشناسی
روانشناسی به نوعی یک فرآیند ذهنی است، که با توجه به صحبت کردن و شناخت انسانها که به دست میآید؛ این علم غیر فیزیکی است و مستقیم با روان و فکر افراد سر و کار دارد. در روانشناسی شما از فعالیتهای ذهنی هر انسان، مانند ترس، هیجان و خیلی از احساسهای متفاوت انسانی آگاه میشوید. در واقع یک روانشناس با گفتگو و شنیدن صحبت های درمانجو خود، به این احساسات و رویکرد آنها پی میبرد و با آنچه که در دوران تحصیل، یا مطالعات شخصی خود، یاد گرفته است، به ارائه راهکار و درمان میپردازد.
اغلب مردم بین رشته روانشناسی و روانپزشکی شباهتی نمیبینند. اما شما برای انتخاب این رشته باید بدانید که، رشته روانپزشکی ۱ شاخه و رشته روانشناسی ۳۰ زیر شاخه دارد! اما اگر بخواهیم راجع به تفاوت این دو تا رشته بگوییم، مسلماً روانپزشکی و روانشناسی دو گزینه متفاوت از هم هستند. روانپزشک کسی هست که پس از اتمام دوره ۷ ساله پزشکی عمومی با شرکت در آزمون، رشته روانپزشکی را انتخاب کرده است و اجازه تجویز دارو دارد!
اما روانشناس با شناخت و مطالعه اختلالات روانی و تشخیص آن در افراد از درمانهای غیر دارویی استفاده میکند و باعث حل مشکلات افراد میشود. روانپزشک توجهی به شرایط کاری و خانوادگی و سبک زندگی ندارد، اما وظیفه روانشناس این است که همه موارد را مورد بررسی قرار دهد.
باید بدانید، که افرادی که دچار مشکلات حاد روانی هستند، نیاز به بررسی دقیق روانشناس و روانپزشک باهم دارند، بنابریان این دو همکار هم هستند. حالا اگر برای شما جذاب شد که اطلاعات دقیق تری از این رشته دریافت کنید لازم است از دوران تحصیل شروع کنید.
دوره تحصیلی رشته روانشناسی
رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی به مدت ۴ سال و ۸ ترم است، حتی گاهی امکان دارد که به زمان بیشتری هم برسد، اما ۴ سال یک زمان ایده آل برای فارغ التحصیل است. شما در این رشته باید ۱۴۴ واحد درسی را پاس کنید، که شامل: دروس عمومی، پایه، اصلی، تخصصی و اختیاری هستند؛ دروس عمومی ۲۳ واحد، پایه و اصلی ۷۱ واحد، تخصصی ۴۰ واحد و اختیاری ۱۰ واحد هستند.
اگر قصد ادامه تحصیل تا ارشد را داشته باشید، طول دوره تحصیلی تقریباً ۳ سال هست و شما باید ۳۸ واحد درسی که شامل: دروس اجباری، سمینار و پایان نامه هستند را پاس کنید؛ از این تعداد ۳۲ واحد دروس اجباری، ۲ واحد سمینار، ۴ واحد پایاننامه است.
خبر خوب!
شما میتوانید برای پذیرش در رشته روانشناسی بدون کنکور به جز دانشگاههای سراسری، در نوبت روزانه و شبانه در اکثر دانشگاهها شرکت کنید. شما میتوانید در دانشگاههای علمی کاربردی، پیام نور، مؤسسات غیر انتفاعی، پردیسهای مجازی، پردیسهای خودگردان و دانشگاههای آزاد بدون کنکور برای این رشته تحصیلی ثبتنام کنید.
ضرایب درسی و منابع قبولی رشته روانشناسی
اولین قدم برای قبولی در کنکور روانشناسی، شناسایی منابع مناسب و مفید و آشنایی با نحوه مطالعه آنها است. معمولا برای هر یک از گرایشها و کد ضریبها در هر مجموعه، منابع درسیهای مختلفی وجود دارد. شما برای انتخاب منابع درست باید ضرایب دروس کنکور روانشناسی را مشاهده کرده و بر اساس اهمیت و تأثیر هر کدام اقدام به خرید کتابهای آموزشی کنید.
• ریاضی ضریب ۶
• اقتصاد ضریب ۲
• ادبیات تخصصی ضریب ۸
• عربی تخصصی ضریب ۵
• تاریخ و جغرافیا ضریب ۵
• علوم اجتماعی ضریب ۵
• فلسفه و منطق ضریب ۵
• روانشناسی ضریب ۸
منابع قبولی رشته روانشناسی
• ریاضی و آمار۱و۲و۳ پایه دهم
• زبان و ادبیات فارسی: علوم و فنون ادبی ۱و۲و۳ پایه دهم
• جغرافیای ایران ۱ پایه دهم، جغرافیای ۲ پایه یازدهم، جغرافیای کاربردی ۳ پایه دوازدهم
• علوم اجتماعی: جامعه شناسی ۱ پایه دهم، جامعه شناسی ۲ پایه یازدهم، جامعه شناسی ۳ پایه دوازدهم
• عربی زبان قرآن ۱و۲و۳ پایه دهم
• فلسفه یازدهم و دوازدهم
• منطق پایه دهم
• روانشناسی یازدهم
• تاریخ ۱و۲و۳
• اقتصاد پایه دهم
انواع گرایش های روانشناسی
اگر بخواهیم انواع گرایشات روانشناسی را مورد بررسی قرار دهیم باید به شما بگوییم که تا به حال موسسه پژوهشی و روانشناسی آمریکا، ۵۳ گرایش مختلف را معرفی کرده که هنوز تمامی این گرایشها در ایران وجود ندارد و تنها گرایشهای موجود در ایران به ترتیب موارد زیر هستند؛
گرایش های روانشناسی تربیتی
روانشناس تربیتی در مراکز آموزشی و مدارس به معلمها و والدین دانش آموزها کمک می کند تا بتوانند روش های آموزشی مناسبی را برای هر دانش آموز ارائه دهند تا بهترین نتیجه در فرآیند آموزش را به دست بیاورند.
روانشناسی عمومی
این گرایش پایه و اساس مطالعه علم روانشناسی است که به صورت بنیادین اصول اساسی، مشکلات و روشهای رشد انسان، اختلالات، آسیبشناسی روانی، احساس و هیجان، انگیزه، یادگیری، حافظه، حواس، تفکر، ادراک، پردازش شناختی و هوش را مورد مطالعه قرار میدهد.
روان سنجی
این گرایش سنجش و اندازه گیری ویژگی ها و رفتار انسان ها و به کارگیری آزمون های روانی را مورد بررسی قرار میدهد.
روانشناسی بالینی
این گرایش به درمان ناهنجاریها و آشفتگیهای هیجانی، ناتوانیها، روانشناختی اجتماعی و فردی افراد کمک میکند.
روانشناسی صنعتی و سازمانی
این گرایش به بررسی و دستیابی محیطهای کاری و رسیدن به بالاترین بازدهی، تحلیل و بررسی ارتباط کارفرما و کارگر پرداخته میشود.
رشته آموزش و پرورش کودکان استثنائی
این گرایش مربوط به کودکان اوتیسمی یا کودکانی که ناتوانی جسمی، حرکتی، ذهنی دارند پرداخته میشود و به اختلالات تکلم و گفتار درمانی کودکانی که در این دسته قرار دارند کمک میکند.
گرایش روانشناسی اسلامی
رشته روانشناسی اسلامی یک دانش جدید هست که با دیدی آرمان گرایانه و واقع بینانه به علم روانشناسی و دین اسلام که به عنوان ابزار گسترش معرفت و رشد، اخلاق و رفتار انسانی در دنیای امروز مورد استفاده قرار می گیرد کمک میکند.
روانشناسی اجتماعی
در این گرایش مطالعه رفتار فرد در جامعه، واکنش ها و عملکردهای افراد جامعه از نظر روانشناختی و تأثیری که آدمها در اجتماع از یکدیگر می گیرند، می پردازد.
بهداشت روان
بهداشت روان با استفاده از علوم رفتاری و روان شناختی و با توجه خاص به ویژگی های فرهنگ جامعه در سطوح مختلف پیشگیری کرده و به ارتقای سلامت روان افراد خانواده ها و جامعه کمک می کند.
دانشگاه های برتر رشته روانشناسی در ایران
اگر جزء علاقهمندان رشته روانشناسی هستید، بهتر است که لیست دانشگاههای برتر را بدانید. مهمتر از همه عوامل مهمی که باید در انتخاب بهترین دانشگاه های ایران در رشته روانشناسی در نظر بگیرید، مقالات منتشر شده در سال از دانشگاه، امتیاز و اعتبار مقالات، درصد اشتغال فارغ التحصیل ها هستند.
اسامی دانشگاههایی که نام میبریم، دانشگاههایی هستند که رتبه تک رقمی دارند و از بهترین دانشگاه های ایران در رشته روانشناسی محسوب میشوند؛ شما بیشتر آنها را میشناسید!
• دانشگاه تهران
• دانشگاه شهید بهشتی تهران
• دانشگاه علامه طباطبایی تهران
• دانشگاه فردوسی مشهد
• دانشگاه اصفهان
• دانشگاه شیراز
• دانشگاه تبریز
• دانشگاه الزهرا
• دانشگاه خوارزمی
آینده شغلی و حقوق کارکنان در رشته روانشناسی
اگر به بعد از فارغ التحصیلی حالا به فکر آینده شغلی هستید، شما با مدرک رشته روانشناسی میتوانید با آرامش خاطر به آینده خوب خود فکر کنید. این شغل امروز نه تنها در ایران بلکه در جهان مخاطب بسیار زیادی دارد؛ بنابراین شما بیکار نخواهید ماند!
اما چطوری؟
شما به روشهای متفاوتی میتوانید درآمد داشته باشید، از کار در کلینکها تا تاسیس مطب خصوصی، مشاوره و درمان آنلاین تا عضویت همکاری با سازمانها برای فضای تخصص شما محیا است.
اما اوضاع در آمد چطور است؟
خیلی اوقات از افراد مختلفی میشنویم که از ساعاتی ۲۵۰ هزار تومان تا ۸۰۰ هزار تومان، برای یک روانشناس پرداخت کردهاند، بله این درست است. علت این تفاوت قیمت، به میزان تحصیلات و مهارت و تجربه شما در رشته روانشناسی دارد. به طور میانگین شما میتوانید از ۱۵ میلیون تا ۱۰۰ میلیون در ماه درآمد داشته باشید، که این میزان بستگی به میزان فعالیت شما و ساعات کاری هم دارد.
در نظر بگیرید فردی که تحصیلاتش کارشناسی ارشد باشد میتواند بین ۱۰ تا ۳۰ میلیون و دکتری تا ۷۰ میلیون درآمد داشته باشد. متأسفانه یا خوشبختانه در این رشته جنسیت تاثیرگذار است، یعنی روانشناسان مرد ۱۱ درصد بیشتر از روانشناسان زن درآمد دارند.
شرایط تأسیس مطب در رشته روانشناسی
بهتراست بدانید که اگر قصد این را دارید که در آینده مطب خودتان را داشته باشید، باید ۲ سال سابقه کار داشته باشید و نمره قبولی در آزمونهای صدور مجوز را گرفته باشید. به طور کلی شما میتوانید با داشتن شرایط زیر مطب خود را تأسیس کنید؛
• حداقل مدرک کارشناسی ارشد
• گذشتن حداقل یک سال ازفارغالتحصیلی
• پایان خدمت سربازی
• گذراندن دوره کارورزی
• داشتن مدرک کارورزی
• عضویت در سازمان نظام روانشناسی
• ارائه درخواست و آزمون و مصاحبه علمی تخصصی
مهاجرت و ادامه تحصیل در رشته روانشناسی
اگر شما قصد این را دارید که بعد از فارغ التحصیلی برای کار یا ادامه تحصیل مهاجرت کنید باید بگوییم که این رشته یکی از رشتههای پرتقاضا در تمام جهان است؛ اگر شما بتوانید نمرات بالایی کسب کنید شانس بورسیه شدن را میتوانید داشته باشید.
شما میتوانید با مهاجرت به کشورهایی مثل: آمریکا، اتریش، انگلستان، ایتالیا، فرانسه، آلمان، کانادا و استرالیا که جزء بهترینهای این رشته هستند به تحصیل خود ادامه دهید.
جالب است بدانید که در کشورهایی که برای شما نام بردیم میتوانید رایگان هم ادامه تحصیل دهید!
برای شما هم جذاب شد!؟ در ادامه به شما توضیح میدهید.
آمریکا
یکی از بزرگترین انجمنهای روانشناسی جهان شناخته شده که هر سال بین ۵۰ دانشگاه برتر جهان قرار میگیرد، داشتن مدرک تحصیلی از این کشور به نوعی اعتبار جهانی دارد و البته باید بگوییم که جزء گرانترین کشورهاست انگلستان هم چیزی مشابه آمریکا است.
اتریش
اتریش بهترین مقصد برای روانشناسها است؛ این کشور را با نام خانه پدر روانشناسی مدرن میشناسند. اتریش هر ساله بورسیههای زیادی را به دانشجوهای بین المللی اعطا میکند و یکی از بهترین دانشگاههای آن وین است که جزء برترین دانشگاههای این کشور است.
فرانسه
در آخر مناسبترین گزینه برای مهاجرت در رشته روانشناسی جهت ادامه تحصیل برای شما میتواند فرانسه باشد؛ چرا که فرانسه مزایای زیادی برای مهاجران دانشجو در این زمینه دارد، مزایایی مثل؛ تحصیل رایگان، بورسیه فراوان، هزینههای کم زندگی، تحصیل به زبان انگلیسی را میشود نام برد که همین امر باعث شده که دانشجوهای زیادی در رشته روانشناسی به این کشور مهاجرت کنند. در ادامه دانشگاه های برتر جهان را برایتان نام بردیم.
دانشگاههای برتر روان شناسی در جهان
- دانشگاه هاروارد
- دانشگاه استنفورد
- دانشگاه کمبریج
- دانشگاه آکسفورد
- دانشگاه کالیفرنیا
- دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (UCB)
- دانشگاه ییل
مزایا و معایب رشته روانشناسی
هر رشتهای در کنار علاقه شما مزایا و معایبی دارد؛ مزایایی که رشته روانشناسی دارد داشتن درآمد بالا و ارتباط گرفتن با افراد مختلف جامعه و به دست آوردن مهارت زیاد است. همان طور که پیشتر به آن اشاره کردیم، کسب مهارت به میزان درآمد شما کمک میکند.
یکی دیگر از مزایای این رشته کمک به افراد جامعه برای حل مشکلات آنها است، در این صورت شما باعث کمک به جامعه سالمتر و بهبود در زندگی افراد میشوید که همین امر باعث لذت شما از انتخاب این رشته میشود.
معایبی که رشته روانشناسی دارد این است که شما باید در نظر داشته باشید که انتخاب این رشته باعث فشار احساسی زیادی در شما میشود و شما به خاطر درگیر شدن با مشکلات افراد مختلف، امنیت روانی پایینی را در این شغل خواهید داشت. با توجه به میزان درآمد شما این شغل سختی کار زیادی دارد و شما باید صبر و حوصله زیاد برای حل مشکلات مختلف افراد جامعه داشته باشید.
سخن پایانی
بی شک اگر شما رشته روانشناسی را با هر نوع گرایشی انتخاب کنید، چالشهای زیادی را پیش روی شما خواهد گذاشت. در انتها باید بگوییم که سعی کنید اگر صرفا علاقهمند به این رشته هستید آن را انتخاب نکنید، تنها زمانی آن را انتخاب کنید که از تمام جوانب آن اطمینان دارید و آگاه هستید.
ما در این مقاله تمام سعی خود را کردیم تا هر سوالی که برای شما پیش میآید را پاسخ دهیم؛ با این وجود اگر ابهامی در مطالعه این رشته در ذهن شما شکل گرفت میتوانید به طور تخصصی با مشاور کنکور تجربی در ارتباط باشید تا نه تنها برای یک انتخاب رشته خوب، بلکه برای موفقیت در کنکور هم از تجربیات یک فردا آگاه استفاده کنید.
1 reply on “معرفی رشته روانشناسی”
عاااالی بودن مطالب . ممنونم ازتون