آیدی نوین - معرفی رشته پزشکی هسته ای

معرفی رشته پزشکی هسته ای

معرفی رشته پزشکی هسته ای

یکی از رشته‌های شاخص و پرکاربرد علوم تجربی که در زمره پرتو نگاری و فیزیک پزشکی قرار می‌گیرد، رشته پزشکی هسته ای است. شاید بارها از خودتان پرسیده باشید که برای درمان برخی از سرطان‌ها و تشخیص آن ها در بدن، از چه روشی استفاده می‌کنند؟ پاسخ به چنین سوالاتی در حیطه پزشکی هسته‌ای قرار می‌گیرد. بنابراین اگر دوست دارید با این رشته خاص به طور کامل آشنا شوید تا بتوانید انتخاب رشته عاقلانه‌ای داشته باشید حتما در ادامه مطلب معرفی رشته پزشکی هسته ای همراه ما باشید.

دریافت برنامه از رتبه برتر های کنکور

برای دریافت برنامه ریزی مخصوص خودت و رتبه برتر شدن در کنکور، کافیه فرم زیر رو پر کنی:

با برنامه ریزی کنکور آیدی نوین توی کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدن! لیست کامل رتبه برترهای آیدی نوین

انتخاب رشته پزشکی هسته ای 

اگه دوست دارید بعد از اعلام نتیجه کنکور، رشته پزشکی هسته‌ای را برای ادامه تحصیل خود انتخاب کنید، لازم است اطلاعاتی را راجع به آن بدانید. مثلاً باید بدانید این رشته ترکیبی از رشته‌های فیزیک، تصویر برداری پزشکی، پرتونگاری در سطح مولکولی و زیست بافت است.

البته در همین ابتدا باید بگوییم که این رشته برای کسانی مناسب است که علاقه زیادی به مطالعه دروس زیست شناسی و فیزیک دارند. بنابراین اگر تمایل دارید رشته پزشکی هسته‌ ای را در سطوح کارشناسی و کارشناسی ارشد انتخاب کنید، حتماً در روند برنامه‌ ریزی کنکور تجربی خود به میزان مطالعه دروس زیست شناسی و فیزیک توجه داشته باشید.

همچنین لازم است بدانید به دلیل قرارگیری در محیط‌های آزمایشگاهی و برقراری ارتباط با مواد رادیو اکتیو، ممکن است مشکلاتی شما را آزار دهد. پس به طور کلی مهمترین عنصر برای انتخاب پزشکی هسته‌ای به عنوان رشته دانشگاهی، وجود علاقه نسبت به این رشته است.

دوره های تحصیل رشته پزشکی هسته ای 

دانش آموزان می‌توانند پس از شرکت در آزمون سراسری رشته تجربی و کسب رتبه مد نظر خود، در رشته پزشکی هسته‌ای انتخاب رشته کنکور خود را انجام دهند. البته علاقه شما نسبت به پزشکی هسته‌ ای زمانی مشخص می‌شود که با دوره‌ های تحصیلی این رشته به طور کامل آشنا شوید. بطور مثال باید بدانید که رشته پزشکی هسته‌ای در مقطع کارشناسی ۱۳۰ واحد دارد که لازم است شما طی ۴ سال، این واحدها را پشت سر بگذارید.

معمولاً اکثر درس‌های این رشته ارتباط زیادی با زیست شناسی، فیزیک و کاربرد دستگاه های رادیولوژی و پرتو نگاری دارد. پس از گذراندن این درس‌ها لازم است که دانشجویان واحدهای کارآموزی را هم طی کنند.
به طور کلی لازم است بدانید که برای گرفتن مدرک کارشناسی رشته پزشکی هسته ای، باید ۲۲ واحد دروس عمومی، ۸۸ واحد دروس اختصاصی و ۲۰ واحد کارآموزی در محیط کار را سپری کنید. جزئیات دروسی که نیاز است در دوره ۴ ساله تحصیل خود در این رشته بگذرانید، به شرح زیر هستند:

دروس پایه: فيزيك عمومي، بافت‌شناسي و آسيب‌شناسي، آمار و رياضي، اصول كامپيوتر، كليات آناتومي، فيزيوپاتولوژي و بيماري شناسي عمومي، فيزيولوژي انساني، زبان تخصصی، اخلاق پزشكي، كمك‌هاي اوليه و مراقبت از بيمار، مديريت بخش پزشكي هسته‌اي، اصطلاحات و كليات پزشكی، روانشناسي و آشنایی با مفاهیم پرتونگاری 

دروس اختصاصی: فيزيك پرتوشناسي تشخيصي و راديو اكتيويتی، روش‌هاي اختصاصي پزشكي هسته‌اي، داروسازي هسته‌اي (راديوفارماسي)، اصول و مباني راديولوژي تشخيصي، راديوبيولوژي، اصول و مباني راديولوژي تشخيصي، دوزيمتري پرتوها، ارزيابي و كنترل كيفي تصاوير پزشكي هسته‌اي، حفاظت در برابر پرتوها، كنترل كيفي دستگاه‌هاي پزشكي هسته‌اي، شناخت دستگاه‌هاي پزشكي هسته‌اي، اصول و مباني تصويربرداري مقطعي در پزشكي هسته‌اي، (MRI, CT, SPECT-CT, PET-CT)، روش‌هاي اختصاصي پزشكي هسته‌اي، مباني پردازش ديجيتالي تصاوير و تركيب آن‌ها، تصويربرداري فراصوت و كاربرد آن‌ها در پزشكي هسته‌اي

ضرایب دروس رشته پزشکی هسته ای 

راجع به ضریب دروس در کنکور سراسری لازم است بگوییم که در کنکور ۱۴۰۲ تاثیر ضرایب درس‌ها برای رشته تحصیلی مختلف به طور کامل از بین رفتند. برای این که این موضوع را بهتر درک کنید، لازم است که یک مثال بزنیم؛

قبل از کنکور سال ۱۴۰۲ برای اینکه دانش آموزها بتوانند در رشته دندانپزشکی قبول شوند، درس زمین شناسی در کنکور برای آن ها ضریب یک را داشت، اما دانشجوهایی که می‌خواستند در رشته پزشکی قبول شوند، زمین شناسی برای آنها دارای ضریب صفر بود. یعنی ضریب یک درس در کنکور برای رشته‌های مختلف تحصیلی متفاوت درنظر گرفته می‌ شد.

اما همان طور که گفتیم بعد از کنکور ۱۴۰۲، ضرایب تعیین شده از بین رفتند و همه دروس تخصصی کنکور، دارای ضریب یکسانی نسبت به انتخاب رشته کلی شدند. بنابراین بطور کلی ضرایب تعیین شده برای قبولی در تمامی رشته‌های علوم تجربی علل الخصوص رشته پزشکی هسته‌ ای به شرح زیر است؛

• ضریب زمین شناسی 1
• ضریب ریاضی 7
• ضریب زیست شناسی 12
• ضریب فیزیک 7
• ضریب شیمی 9

 

منابع برای قبولی در رشته پزشکی هسته ای 

بهتر است قبل از انجام هرگونه برنامه‌ریزی برای موفقیت در کنکور رشته تجربی، با منابع اصلی آن آشنا شوید. بنابراین اگر موفقیت خودتان را قبولی در رشته پزشکی هسته ای می‌دانید، بهتر است پیش از شروع مطالعه خود، با منابع و دروس تاثیر گذار علوم تجربی آشنا شوید. همچنین شما می‌توانید در رابطه با انتخاب منابع مناسب برای قبولی خود، از بهترین کمک مشاوره کنکور استفاده کنید تا مسیر موفقیت شما هموار شود.

 در رابطه با منابع مطالعاتی کنکور رشته علوم تجربی تغییراتی وجود دارد که هر شخصی قبل از آماده کردن خود برای شرکت در این آزمون سراسری، باید این دسته از تغییرات را به خوبی بشناسند. به طور مثال در کنکور ۱۴۰۲ دیگر خبری از دروس عمومی نیست و این دسته از مباحث به طور کامل از آزمون‌ های سراسری حذف شده‌اند. پس اصلی‌ترین منابع لازم برای قبولی در رشته پزشکی هسته ای، به دروس تخصصی علوم تجربی یعنی زمین شناسی، ریاضی، زیست، فیزیک و شیمی خلاصه می‌شود. برای اینکه با منابع اصلی این آزمون بیشتر آشنا شوید، ما اصلی‌ ترین منابع درسی این رشته را برای شما معرفی می‌کنیم.

• زمین شناسی ۱ سال یازدهم
• زیست شناسی ۱ سال دهم
• زیست شناسی ۲ سال یازدهم
• زیست شناسی ۳ سال دوازدهم
• ریاضی ۱ سال دهم
• ریاضی ۲ سال یازدهم
• ریاضی ۳ سال دوازدهم
• فیزیک ۱ سال دهم
• فیزیک ۲ سال یازدهم
• فیزیک ۳ سال دوازدهم
• شیمی ۱ سال دهم
• شیمی ۲ سال یازدهم
• شیمی ۳ سال دوازدهم

کدام دروس دوره دبیرستان در رشته پزشکی هسته ای بیشتر کاربرد دارند؟

همان طور که گفتیم از سال ۱۴۰۲ تاثیر ضرایب بر کنکور سراسری به طور کامل از بین رفتن. بنابراین نمی‌توانیم بگوییم که هر کدام از درس‌ها تاثیر مجزایی برای قبولی در رشته پزشکی هسته‌ای ایجاد می‌کنند. پس لازم است که دواطلبان برای کسب رتبه قابل قبول در کنکور و انتخاب این رشته به عنوان رشته دانشگاهی خود، تمرکز خود را بروی تمامی دروس اختصاصی علی الخصوص زیست شناسی قرار دهند.

بنابراین برای حفظ روتین مطالعاتی خودتان، سعی کنید برنامه‌ریزی درسی دوازدهم تجربی را جدی بگیرید و آن را با نهایت دقت سپری کنید. چون اصلی‌ترین عاملی که سبب قبولی دانش آموزان می‌شود، توجه به سال آخر دبیرستان است.

رشته پزشکی هسته ای مناسب چه کسانی است؟

احتمالاً برای شما هم این سوال به وجود آمده که پزشکی هسته ای برای چه کسانی مناسب است؟ این سوال در جایگاه خودش اهمیت بسیار زیادی دارد؛ زیرا قبل از انتخاب رشته خود، باید بدانید که رشته‌ مورد نظر شما، مناسب چه افرادی هست، اصلاً برای آن رشته مناسب هستید یا نه! برای این که بتوانید راحت تر تصمیم بگیرید، باید بگوییم که این رشته ارتباط خیلی زیادی با سلامت و درمان انسان از طریق مفاهیم پرتونگاری را دارد. بنابراین اگر به فضای تحصیلی سلامت و حوزه کاری درمانی علاقه دارید، این رشته می‌تواند برای شما مناسب باشد.

در رابطه با رشته پزشکی هسته‌ای، شما علاوه بر داشتن یک مغز متفکر باید یک فرد تحلیلگر نیز باشید. چون شما در هر ثانیه از فعالیت کاری خودتان با مواد رادیواکتیو و عوامل درمانی آن سر و کار دارید. پس اگر می‌توانید به راحتی در محیط‌های آزمایشگاهی و درمانی فعالیت داشته باشید و با صبر و حوصله کار خود را انجام دهید، رشته پزشکی هسته‌ای مناسب شما است. به طور کلی رشته پزشکی هسته‌ای هم مثل همه رشته‌های درمانی نیازمند این هست که حس همدردی، همدلی، دلسوزی و مسئولیت پذیری بالایی داشته باشید تا بتوانید از کار خود لذت ببرید و از پس سختی‌های آن بربیاید.

 

حقوق دانشجویان رشته پزشکی هسته ای

حقوق دانشجویان رشته پزشکی هسته ای 

یکی از سوال‌هایی که ممکن است خیلی از شما دانش‌آموزان داشته باشید، راجع به درآمد رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای هست. باید در همین ابتدا بدانید که میزان حقوق رشته پزشکی هسته ای به خود شما بستگی دارد. به طور مثال اگر تجربه کاری شما با گذشت زمان افزایش پیدا کند، قطعاً تاثیر مثبتی بر میزان درآمد شما می‌گذارد. همچنین افرادی که در مراکز معتبر فعالیت کاری خود را انجام می‌دهند، نسبت به سایر متخصصین این رشته درآمد مطلوب‌ تری را دارند. فراموش نشود که بسیاری از دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی در این رشته با درآمدهای پایین شروع به فعالیت می‌کنند. اما از آنجایی که بازار کار رشته پزشکی هسته ای اشباع نشده است، فارغ التحصیلان می‌توانند سریعا جذب بازار کار این رشته خاص بشوند.

فراموش نشود که فعالیت شما به صورت دولتی و خصوصی می‌تواند تاثیر مستقیمی بر میزان درآمد شما بگذارد. به طور مثال شما اگر در مراکز خصوصی فعالیت خود را آغاز کنید، قطعاً درآمد بیشتری را نسبت به مراکز درمانی دولتی بدست می‌آورید.

 

سختی های رشته پزشکی هسته ای 

تحصیل در رشته پزشکی هسته ای یک سری سختی‌هایی دارد که لازم است قبل از این که این رشته را به عنوان رشته دانشگاهی خود انتخاب کنید، با این سختی‌ها به طور کامل آشنا شوید تا مبادا با مشکلی روبرو شوید. یکی از سختی‌هایی که در رابطه با انتخاب رشته پزشکی هسته ای به عنوان یک رشته دانشگاهی وجود دارد، این است که بسیاری از دانشگاه‌های معتبر سطح کشور، شرایطی را برای تدریس آن ندارند. بنابراین برخی از دانشگاه‌های خاص مانند علوم پزشکی تهران، بابل و کرمانشاه ارائه دهنده این رشته به عنوان یک رشته دانشگاهی در مقطع روزانه هستند.

البته یکی دیگر از سختی‌هایی که در زمره کار این رشته باید به آن توجه کرد، تماس متخصصین پزشکی هسته ای با مواد رادیواکتیو و پرتوزا است. به همین خاطر احتمال دارد که با گذشت زمان آسیب جدی به بافت‌ های بدن این افراد وارد شود

 

مزایای رشته پزشکی هسته ای 

به طور کلی رشته پزشکی هسته‌ای می تواند مزیت‌های زیادی را برای شما داشته باشد؛ مثلاً این رشته در مقطع کارشناسی دارای ۸ ترم تئوری و کارآموزی در مدت ۴ سال است که شما بعد از فارغ التحصیلی می‌توانید مستقیماً وارد بازار کار شوید. 

یکی دیگر از بزرگترین امتیازات رشته پزشکی هسته ای، داشتن یک بازار کار با ثبات و با یک درآمد نسبتا بالا است. به طوری که شما بعد از دریافت مدرک خود در این رشته می‌توانید در بسیاری از مراکز درمانی دولتی و خصوصی مشغول به کار شوید. البته گرایش‌هایی که در مقطع ارشد برای پزشکی هسته ای وجود دارد، می‌تواند سومین مزیت برای این رشته به حساب بیاید. زیرا گرایش‌های پزشکی هسته ای در مقطع کارشناسی ارشد تنوع بالایی دارد و افراد بر حسب تخصص مورد نظر خود می‌توانند مسیر تحصیلی خود را در مقاطع بالا مشخص کنند.

دانشگاه های رشته پزشکی هسته ای در کشور 

نکته مهمی که در خصوص انتخاب رشته پزشکی هسته‌ای باید به آن توجه کنید، این است که در حال حاضر این رشته فقط در دانشگاه‌های علوم پزشکی بابل، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و پردیس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ارائه می‌شود.

آینده شغلی رشته پزشکی هسته ای 

همان طور که می‌دانید قبل از این که یک رشته را به عنوان رشته دانشگاهی خود انتخاب کنید، خیلی مهم است که راجع به بازار کار و آینده شغلی آن رشته اطلاعات کامل و کافی داشته باشید. بنابراین اگر دوست دارید در رشته پزشکی هسته‌ای ادامه تحصیل دهید، باید با بازار کار و آینده شغلی آن هم آشنا شوید. خوشبختانه می‌توانیم بگوییم که در سال‌های اخیر به دلایلی بازار کار و آینده شغلی این رشته در شرایط خوبی قرار گرفته است.

یکی از دلایلی که سبب شده جامعه نیاز بیشتری را به متخصصین پزشکی هسته‌ای داشته باشد، گسترش بیماری‌های خاص است. به همین خاطر، بسیاری از مراکز درمانی و بیمارستان‌های فوق تخصصی به افرادی در این زمینه احتیاج دارند تا بیماری‌های مختلف را به واسطه پرتو نگاری تشخیص دهند. پس صراحتاً باید بیان کنیم که در چند سال آینده نه تنها کشور ما به متخصصین پزشکی هسته‌ای احتیاج دارد، بلکه ممکن است با کمبود چنین افرادی مواجه شود. البته برای به دست آوردن یک شغل ایده‌آل در حوزه پزشکی هسته‌ای بهتر است فقط به مدرک علمی خود تکیه نکنید و سعی نمایید در بخش‌های مختلف این حوزه، تخصص و مهارت خودتان را افزایش دهید.

مهاجرت و ادامه تحصیل در رشته پزشکی هسته ای در خارج از کشور 

همان طور که می‌دانید امروزه یکی از بحث‌های داغی که راجع به همه رشته‌های تحصیلی وجود دارد، مهاجرت است. معمولا برای دانش آموزان این سوال پیش می‌آید که با خواندن این رشته‌ها چطوری می‌شود مهاجرت کرد یا اصلاً امکان ادامه تحصیل در خارج از کشور برای این رشته وجود دارد یا نه؟ اگر می‌خواهید در رشته پزشکی هسته‌ای ادامه تحصیل بدهید و همچنان مهاجرت کردن هم برای شما مهم است، باید بدانید که برای پزشکی هسته ای این دو مسیر امکان‌پذیر است.

بهترین کشورهایی که می‌توانید برای مهاجرت به عنوان یک فارغ التحصیل پزشکی هسته ای انتخاب کنید، کشورهای آمریکا، آلمان و انگلیس است. البته همان طور که می‌دانید مهاجرت کردن به هر کشوری یک سری قوانین و اصولی دارد که لازم است راجع به آن ها اطلاعات کافی به دست بیاورید.

گرایش‌های رشته پزشکی هسته ای برای ادامه تحصیل چه هستند؟

خوشبختانه دانشجویانی که دوست دارند در رشته پزشکی هسته‌ای درس بخوانند، می‌توانند تا مقطع دکترا این رشته را ادامه دهند. اگر شما هم جز کسانی هستید که به فضای آکادمیک و پژوهش علاقه دارید، بهتر است این رشته را تا مقطع ارشد و دکترا ادامه دهید. زیرا در این صورت می‌توانید تخصص بالاتری را نسبت به این رشته کسب کنید که تاثیر مثبتی بر میزان درآمد، جایگاه و موقعیت شغلی شما می‌گذارد. البته اصلی‌ترین گرایش‌های رشته پزشکی هسته ای در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا به شرح زیر است.
• رشته مهندسی پزشکی
• رشته اپیدمیولوژی
• رشته ارزیابی فناوری سلامت
• رشته اقتصاد بهداشت
• رشته انفورماتیک پزشکی
• رشته رادیوبیولوژی و حفاظت پرتویی
• رشته آمار زیستی
• رشته فیزیک پزشکی
• رشته فناوری اطلاعات سلامت
• رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
• رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
• رشته نانوتکنولوژی پزشکی
• رشته زیست فناوری پزشکی
• رشته رفاه اجتماعی
• رشته تاریخ علوم پزشکی
• رشته علوم داروهای پرتوزا

 

سخن پایانی

حالا که به طور کامل با رشته پزشکی هسته ای آشنا شدید، بهتر است بدانید یکی از مدرن‌ ترین زیرشاخه‌های علم پزشکی، رشته پزشکی هسته‌ای است. بنابراین اگر به حوزه درمان به واسطه مواد پرتوزا علاقه مند هستید و با مزایا و سختی‌های آن به خوبی آشنا شده‌اید، بهتر است بدون معطلی این رشته را به عنوان رشته دانشگاهی خود انتخاب کنید. البته توصیه میکنیم حتما قبل از انجام این کار به اصول انتخاب رشته جهت قبولی با شرایط بهتر مسلط شوید یا از یک مشاوره کنکور تجربی کمک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

array(0) { }