مشكلي كه اكثر بچه ها توی درس خوندن خصوصا سال كنكور دارن، خوندن درس ها با بازده كم در زمان زياد هست، سوالی كه مطرح ميشه اينه كه چطوری ميتونيم مفيد درس بخوانيم؟ شما می توانید این مقاله را از سایت موسسه مشاوره کنکور ایران دانش نوین (IDN) مطالعه کنید. سلسله فیلم های مشاوره ای و فایل های صوتی مشاوره و برنامه ریزی کنکور بصورت رایگان رو سایت ما قرار گرفته است که میتوانید استفاده کنید.
نویسنده این مقاله، دکتر فاطمه محمدی، دانشجوی پزشکی و مشاور آیدی نوین:
برای دریافت برنامه شخصی و راهکارهای مفید درس خواندن، فرم زیر رو پر کنید تا با دکتر محمدی و سایر مشاوران IDNovin مشاوره داشته باشید :
آنچه در این مطلب میخوانید
Toggleفرم ارتباط با بهترین مشاوران کنکور IDNovin :
روش های مفید درس خواندن
اكثر دانش آموزان در دوره تحصيل راه هايی برای زياد شدن تمركز و بازده درس خوندن مختص به خودشون پيدا ميكنند، اما تست كردن راه های ديگه هم ميتونه كمک كننده باشه.
خواندن درس در چند مرحله
از جمله كارهايی كه برای مفيد درس خوندن ميشه انجام داد، خوندن يک درس در چند مرحله است. به اين صورت كه مغز ما وقتی با يک حجم زياد از مطالب روبرو ميشه كه اين مطالب جزئيات زيادی هم دارند، بعد از چند جمله، تمركز اوليه رو از دست ميده. به عبارتی در عين خوندن و زمان گذاشتن، به اصطلاح “جلو نميره” و هر پاراگراف چند بار بايد خونده شه تا ثبت شه. اين خودش فيدبک منفی ميذاره و باعث افت بيشتر بازده خوندن ميشه.
از طرف ديگه به علت ورود سريع و يكباره اطلاعات، درصد كمی از اونا به حافظه بلند مدت ميره و بعد از چند روز تنها درصد كمی از اون درس به ياد آورده ميشه.
پس براي جلوگيری از اين سيكلِ خوندن، خوندن هر درس رو به چند مرحله تقسيم ميكنيم تا هم در هر مرحله تمركز اوليه كم نشه و هم مطالب به تدريج و با ماندگاری بيشتری وارد حافظه ما شوند.
1- خواندن ریویوی درس
مرحله اول خوندن ريويو اي از اون درسه كه تنها شامل مطالب كلي و اشنايي با اون مبحث به صورت كلی هست كه اين ريويو ميتونه، خلاصه ای از اون درس باشه، يا وويسی يا حتي خوندن اون درس به صورت روزنامه وار بدون توجه به جزييات و تنها ثبت كردن كليات اطلاعات اون درس.
2- خواندن درس به صورت جزئی تر
مرحله دوم، خوندن درس به صورت جزئی تره. وقتی که به صورت کلی خلاصه ی درس رو خوندیم و با مبحث آشنایی پیدا کردیم؛ راحت تر می تونیم درس رو درک کنیم. پس می تونیم با صرف انرژی کمتری، درس رو به صورت جزئی مطالعه کنیم.
3- تست زدن پس از مطالعه ی جزئی
مرحله سوم زدن تست از اون درس و آشنا شدن با مطالب مهم تر درسه. به عبارت دیگه، اگه وقتی مبحثی رو تموم می کنیم، خودمونو مورد بررسی و آزمون قرار ندیم؛ یادگیری اون مبحث کامل نمیشه.
4- مرور و دوباره خوانی مبحث برای تثبیت یادگیری
مرحله چهارم شامل خوندن دوباره درس و ثبت بيشتر و جزئی تر اطلاعات میشه. بهتره كه اين مراحل در يک روز نباشه كه با خواب شبانه، هر مرحله در حافظه ثبت شود و بعد ادامه مراحل ديگر.
5- گرفتن تایم هنگام خواندن یک مبحث
توصيه آخر اينه كه هميشه در همه مراحل درس خواندن، سعي شود زمان گرفته شود، اين زمان در طی درس خواندن آموزشی نبايد زمان كمی باشد و بايد معقول باشد. اگر مشخص نکنید که چه میزان یک مبحث از شما وقت گرفته است، تمركز شما کاهش پیدا کرده و حواس تان در طی خواندن ان درس پرت مي شود.
برای ارتباط مستقیم با دکتر محمدی و ثبت نام در طرح رتبه شو IDN (طرح مشاوره و برنامه ریزی با رتبه های تکرقمی و دورقمی کنکور) فرم زیر را تکمیل کنید: