رادیولوژی یا پرتوشناسی یکی از رشتههایی است که در لیست اکثر کسانی که قصد انتخاب رشته در کنکور تجربی دارند، قرار دارد. اگر شما هم تصمیم به انتخاب این رشته دارید توصیه میکنیم حتما ابتدا با تمام زوایای آن و همچنین تمام نکات انتخاب رشته کنکور آشنا شوید. در این مقاله میخواهیم به شما کمک کنیم رشته رادیولوژی را از دوره تحصیل، سختیهای این رشته، مسیر مهاجرتی تا حقوق و مزایای آن، بررسی کنید.
فرم دریافت مشاوره انتخاب رشته از رتبه برترها
اگر شما هم برای انتخاب رشته خود سردرگم هستید و به تمام قوانین تسلط کافی ندارید بهتر است با پر کردن فرم زیر این مراحل را به مشاوران رتبه برتر با خیال راحت بسپارید:
با برنامه ریزی و مشاوره کنکور آیدی نوین در کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدند! لیست کامل رتبه برترهای آیدی نوین
آنچه در این مطلب میخوانید
Toggleمعرفی رادیولوژی
به طور مختصر، رشته رادیولوژی یا پرتوشناسی، به نحوه تصویربرداری از اعضای مختلف بدن میگویند که برای تشخیص پزشک ارائه میشود. در دفترچه انتخاب رشته باید رشته رادیولوژی را با عنوان تکنولوژی پرتوشناسی انتخاب کنید.
تفاوت رادیولوژی با رادیولوژیست
یک نکته مهم؛ رادیولوژی با رادیولوژیست فرق دارد؛ کارشناس رادیولوژی به کسی میگویند که لیسانس رادیولوژی دارد و توانسته از طریق کنکور سراسری وارد این رشته شود، اما متخصص رادیولوژیست ابتدا پزشک عمومی بوده که در آزمون دستیاری قبول شده. حالا سوال اینجاست که کار رادیولوژی با رادیولوژیست چه تفاوتی با هم دارند؟ اگر کارشناس رادیولوژی، وظیفهاش تصویربرداریست، متخصص رادیولوژیست چه مسئولیتی دارد؟ یا چطور امکان درآمد بالا از این رشته تحصیلی وجود دارد؟ در ادامه با ما همراه باشید تا پاسخ این سوالات را باهم برسی کنیم.
دوره تحصیلی رشته رادیولوژی چند سال است
دوره تحصیلی این رشته ۴ سال یا ۸ ترم است و حدوداً باید ۱۳۰ واحد درسی را پاس کنید که شامل این موارد میباشد:
- درسهای عمومی: ۲۲ واحد
- اختصاصی: ۹۲ واحد
- کارآموزی: ۱۶ واحد
این رشته شامل چه دروسی است؟
- فیزیک عمومی
- آناتومی ۱-۲-۳
- فیزیولوژی
- آسیبشناسی عمومی
- کاربرد رایانه در تصویربرداری پزشکی
- مدیریت بیمارستانی و رفتار سازمانی
- ثبت و نمایش تصاویر در پزشکی
- فیزیک پرتوشناسی تشخیصی
- روشهای پرتونگاری ۱-۲-۳
- بیماریشناسی
- رادیوبیولوژی
- روشهای پرتونگاری اختصاصی
- دوزیمتری پرتوهای یونیزان
- اصول فیزیکی سیستمهای توموگرافی کامپیوتری
- اصول فیزیکی سیستمهای تصویربرداری MRI
- تصویربرداری با امواج فراصوتی در پزشکی
- آناتومی مقطعی
- کارآموزی در عرصه ۱-۲-۳-۴
شما در ابتدا دروس پایه را گذرانده و در قدم بعدی دروس تخصصی تصویربرداری پزشکی را یاد میگیرید و با نحوه کار دستگاههای تصویربرداری آشنا میشوید. بعد از دو سال میتوانید به عنوان کاردان تصویربرداری در بخش رادیولوژی شروع به کار کنید.
ضرایب دروس رشته رادیولوژی یا پرتوشناسی
اطلاع از ضرایب دروس مختلف به شما کمک میکند تا بر اساس اهمیت هر درس در کنکور وقتی را به آن در برنامه ریزی کنکور خود اختصاص دهید و با توجه به این اولویت بندی در کنکور موفق تر باشید. قبل از توضیح ضرایب دروس این رشته باید ذکر کنیم که در سالهای قبل، رشته رادیولوژی در زیر گروه یک قرار داشت اما با تغییراتی که در کنکور سال جدید ۱۴۰۲ اتفاق افتاد، زیر گروهها حذف شدند و همه درسهای تخصصی این رشته، در رتبه داوطلب تأثیرگذار است. ضرایب دروس در قوانین جدید به این صورت است:
- ریاضیات ۷
- زیستشناسی ۱۲
- شیمی ۹
- فیزیک ۷
- زمینشناسی ۱
منابع قبولی در رشته رادیولوژی یا پرتوشناسی
در نظر داشته باشید که برای قبولی در رشته رادیولوژی منابع مختلفی در دسترس است؛ برای قبولی در این رشته در دانشگاههای سراسری، برای دروس عمومی ۳۵ درصد و اختصاصی ۴۵ درصد حداقل درصد مورد نیاز است.
اگر برای تستزنی و مطالعه برنامه مشخصی ندارید و فکر میکنید نیاز به مشاوره کنکور در این زمینه دارید میتوانید فرم زیر را پر کنیم:
فرم دریافت مشاوره و برنامه ریزی اختصاصی
برای دریافت مشاوره و برنامه ریزی کنکور از مشاوران رتبه برتر رشته خود فرم زیر را پر کنید:
با برنامه ریزی و مشاوره کنکور آیدی نوین در کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدند!
منابع کمک آموزشی دروس
- فرهنگ و معارف اسلامی – اندیشه اسلامی ۱ و ۲
- زبان و ادبیات فارسی – کتاب ادبیات گاج و پیام نور
- زبان انگلیسی عمومی – کتاب زبان مدرسان شریف، انگلیسی راهنمایی تا دانشگاه
- ریاضی و آمار مقدماتی – ریاضیات دوره دبیرستان و ریاضیات مدرسان شریف
- فرهنگ و معارف اسلامی – درس و کنکور اندیشه اسلامی 1
- زبان و ادبیات فارسی – کتاب کنکور ادبیات فارسی کاردانی به کارشناسی – انتشارات ساکو
- برگزیده متون ادب فارسی – انتشارات مرکز نشر دانشگاه
- زبان و نگارش فارسی – انتشارات سمت
- کتاب جامع ادبیات – انتشارات مدرسان شریف
- زبان انگلیسی – مدرسان شریف، کتاب زبان 504
دانشگاههای رشته رادیولوژی
بهترین دانشگاههای این رشته در کشورهای خارجی عبارتند از:
- ایالات متحده: دانشگاه دوک، دانشگاه جورج تاون، دانشگاه MCPHS، دانشگاه کارولینای شمالی
- آمریکا: دانشگاه هاروارد، دانشگاه جان هاپکینز، دانشگاه استنفورد، دانشگاه دوک و دانشگاه پنسیلوانیا
- هلند: دانشگاه رادبود نایمخن، دانشگاه اوترخت، دانشگاه ماستریخت، دانشگاه VU آمستردام، دانشگاه اراسموس، روتردام
- آلمان: دانشگاه هایدلبرگ، دانشگاه فنی مونیخ، دانشگاه مونیخ، دانشگاه RWTH آخن، دانشگاه فرایبورگ
- انگلستان: کالج لندن، کالج کینگز، کالج امپریال، دانشگاه آکسفورد، دانشگاه کمبریج
در ایران هم دانشگاههای برتر زیادی وجود دارد مثل:
- دانشگاه علوم پزشکی تهران
- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- دانشگاه علوم پزشکی اراک
- دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
- دانشگاه علوم پزشکی ایران
- دانشگاه علوم پزشکی بابل
- دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
- دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
- دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور – اهواز
- دانشگاه علوم پزشکی تهران
- دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
- دانشگاه علوم پزشکی سمنان
- دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
- دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی – تهران
- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
آینده شغلی و حقوق رشته رادیولوژی
رشته رادیولوژی به عنوان یک رشته پزشکی مدرن، روز به روز درحال به روزرسانی و پیشرفت است. مطمئناً دنیای امروز به متخصصهای بیشتری در این رشته نیازمند هست؛ شما میتوانید در بیمارستانها، آزمایشگاههای پزشکی و تشخیصی و حتی مراکز مراقبت سرپایی در این رشته مشغول به کار شوید.
بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۶ نرخ رشد ۱۳ درصدی برای متخصصای رادیولوژی وجود داشته و شما میتوانید با توجه به تجربه و مهارتی که در این رشته به دست میاورید حقوق بیشتری داشته باشید.
با توجه به مصوبه سال ۱۴۰۲، حقوق افراد رادیولوژی با توجه به مزایا، بن مسکن، خواربار، اولاد، سنوات، دستمزدهای روزانه و ماهانه، برای افراد کاردان ۱۴/۵۰۰/۰۰۰ تومان و افراد کارشناس رادیولوژی ۱۵/۸۰۰/۰۰۰ تومان است و حداقل حقوق سوپروایزرهای مراکز تصویربرداری ۱۴ میلیون تومان است. در مؤسسات خصوصی با توجه به تجربه کاریتان بیش از ۲۰ میلیون، میتوانید درآمد داشته باشید و در کشورهای خارجی بیش از ۳۰/۰۰۰ دلار درآمد دارید.
مهاجرت و ادامه تحصیل در خارج از کشور
اگر قصد دارید برای ادامه تحصیل در این رشته به خارج از کشور سفر کنید، بدانید که کشورهای زیادی برای مهاجرت هست که به نوع انتخاب و اولویت شما بستگی دارد. در ادامه چند کشور برای مهاجرت را برسی میکنیم.
- استرالیا: به خاطر افزایش جمعیت، پرتو نگارهای با تجربه را استخدام میکنند؛ در این کشور ۲۰۰۰ رادیوگراف وجود داره و سقف درآمد سالانه این رشته ۶۵۰ هزار دلار هست.
- سوئیس: جالبه بدانید که در این کشور یکی از مشاغل پر تقاضا و پردرآمد رادیولوژی است؛ مناطقی مثل جنوا، زوریخ، برن از بهترین مناطق در سوئیس برای کار هستند. درآمد رادیولوژیستها تو این کشور تقریباً ۵۲۳ هزار دلار است.
- انگلستان: این کشور به دلیل افزایش جمعیت؛ پذیرای متخصصان رادیوگرافی است. شما در این کشور از حقوق استانداردی بهرهمندی و به راحتی میتوانید موقعیت شغلی مناسب مربوط به رشته خود را داشته باشید. میانگین درآمد در انگلستان تقریباً ۱۳۷ هزار دلار است.
- نروژ: در این کشور پزشکان رادیولوژی در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی، درآمد بسیار بالایی دارند که با تجربه کاری خوب حتی در مدت کوتاه میتوانید حقوقتان را دو برابر کنید. در این رشته کاری شما چیزی معادل ۴۱۲ هزار دلار درآمد خواهید داشت.
- ایالات متحده: این کشور کمی راجع به پذیرش افراد خارجی سختگیر است اما غیر ممکن نیست. ایالات متحده به خاطر محیط و تنوع کاری در رشته رادیولوژی بسیار مشهوره؛ افرادی که دراین کشور مشغول به کار هستند دستمزد زیادی تقریباً معادل ۴۲۰ هزار دلار سالانه دریافت میکنند.
- آلمان: در آلمان زیرشاخههایی مثل رادیولوژی از پردرآمدترین مشاغل به حساب میاد؛ دراین کشور میزان درآمدتان به تجربه و مهارتتان بستگی دارد که به طور تقریبی سالانه ۲۵۵ هزار دلار است.
مزایا و معایب رادیولوژی پرتوشناسی
رادیولوژی هم مثل تمامی مشاغل دنیا مزایا و معایب خودش را دارد که در ادامه کمی از مزایای این رشته را شرح میدهیم…
یکی از مزایای رشته رادیولوژی این است که پزشکان رادیولوژی با استفاده از تکنولوژیهای جدید قادر به تشخیص سریعتر بیماریها هستند.
شما مدام در حال ارتباط با بیمار هستید؛ این امر هم به تجربه کاری شما کمک میکند هم میتوانید اطلاعات خودتان را به روز کنید.
یکی دیگر از مزایای این رشته، درآمد بالاست؛ رادیولوژی یکی از قسمتهای جدا نشدنی یک بیمارستان یا یک پایگاه پزشکی هست که شما با توجه به تجربه و مهارتتان میتوانید درآمد خوبی داشته باشید.
بزرگترین مزیت این رشته امنیت شغلی هست، این که شما در هر نقطه از دنیا میتوانید این کار را ادامه دهید و درآمد خوبی داشته باشید. این رشته بیمه سختی کار، حق اشعه، خدمات، مرخصی و از همه مهمتر ساعت کاری کمی دارد.
حالا میرسیم به معایب رشته رادیولوژی؛ یکی از بزرگترین معایب رشته رادیولوژی، قرارگیری در معرض پرتوها و اشعههای مخربه که باعث پیری زودرس، مشکلات بارداری، ریسک بالای سرطان، عدم توانایی تولید مثل و مرگ جنین میشود. در صورتی که به این معایب آگاه باشید، میتوانید هر زمان که در فضای کار قرار گرفتید، از خودتان مراقبت کنید، پس فعلا بهش فکر نکنید.
سخن پایانی
با توجه به توضیحاتی که درباره رشته رادیولوژی برایتان شرح دادیم، اگر هر زمان هر سؤال یا ابهامی در انتخاب این رشته برایتان به وجود آمد میتوانید با مشاوران ما در تماس باشید. هدف ما این است که بتوانید به راحتی این مرحله چالش برانگیز از زندگیتان را به راحتی پشت سر بگذارید. «با آرزوی موفقیت»
فرم دریافت مشاوره انتخاب رشته از رتبه برترها
اگر شما هم برای انتخاب رشته خود سردرگم هستید و به تمام قوانین تسلط کافی ندارید بهتر است با پر کردن فرم زیر این مراحل را به مشاوران رتبه برتر با خیال راحت بسپارید:
با برنامه ریزی و مشاوره کنکور آیدی نوین در کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدند!