دنبال جامع ترین معرفی رشته مامایی هستی؟ میدونی وظیفه یه ماما چیه و حقوق و درامدش چقدره؟ بازار کار و رتبه لازم برای قبولی رشته مامایی رو میدونی؟ پس با ما باش… شاید موقع انتخاب رشته کنکور این سوالا برات پیش بیاد که رشته مامایی اصلا بدردت میخوره یا نه؟ شاید دنبال کارنامه کنکور میگردی. تو این پست در ادامه معرفی رشته های دانشگاهی بصورت کامل مامایی رو برات معرفی کردیم.
نویسندگان مقاله معرفی رشته مامایی :
خانم فاطمه کریمی و خانم زینب زرین ، دانشجویان مامایی دانشگاه تهران :
سلام دوستان و دانش آموزان تلاشگر ، امیدوارم که حالتون خوب باشه و تونسته باشید تا همین الان خوب درس خونده باشید .
اینرو میدونم که کلی خسته شدید اما نباید هدفمون رو زیرپا بگذاریم و زحماتمون رو هدر بدیم . همیشه انسانهای موفق کسانی بودند که در سختیها و محدودیتها به ستارهی خودشون تبدیل شدند .
پس جا زدن و پا پس کشیدن ممنوع!!!!
خب یکی از مهمترین بخشهای زندگی هر دانشآموز کنکوری ، بخش هدفگذاری و تعیین آیندشه . اینکه اصلاً قراره بعدازاین همه تست زدنها و درس خوندن ها تو کدوم رشته و کدوم دانشگاه درس بخونه .
به رشته مامایی علاقه داری؟
خیلی از شماها منظورم دخترخانمهای گلمون به رشتهی مامایی علاقهمند هستند و خیلی دوست دارند که در آینده ماما بشن و مطب داشته باشن . ماهم تصمیم گرفتیم که کلی اطلاعات عالی و بهروز از این رشته در اختیارتون بزاریم تا بتونید بهتر و عاقلانهتر هدفتون رو انتخاب کنید.
اگه هنوز کنکور ندادی و حسابی به مامایی علاقه داری و میخوای با یه برنامه ریزی کنکور توی این رشته موفق بشی پیشنهاد میکنم مقاله مشاوره کنکور تجربی رو با دقت مشاهده کنی.
اگه میخوای بدونی مامایی دقیقا چیه و آیا اصلا بدردت میخوره و کلی سوال راجب انتخاب رشته داری فرم زیر رو پر کن تا بهترین مشاوران کنکور IDNovin باهات تماس بگیرن و راهنماییت کنن:
آنچه در این مطلب میخوانید
Toggleفرم ارتباط با مشاوران IDNovin برای انتخاب رشته :
معرفی رشته مامایی :
رشتهی مامایی از زیرمجموعههای رشتههای علوم پزشکی میباشد . همانطور که آگاهید یکی از مقدسترین رشتهها ، رشتهی مامایی ست که با تولد انسان همراه هست و باعث به دنیا آمدن پاکترین موجود در کره خاکی میشود.
از زمان گذشته نیز این حرفه وجود دارد و یکی از قدیمیترین مشاغل است که در طول تاریخ بشریت دستخوش تغییرات زیادی شده است. و از او بهعنوان قابله یاد میشود ، قابله در فرهنگ لغت به معنای زن شایسته و تواناست .
تاریخچهی علم مامایی در ایران به 80 سال قبل برمیگردد که آموزش عالی و دانشگاهی آن از دانشگاه تهران آغاز شد. این رشته در میان داوطلبان رشتهی تجربی پرطرفدار است و هرساله تعداد زیادی در این رشته در سراسر ایران پذیرفته میشوند.
حیطهی رشتهی مامایی :
ماما از زمان نوجوانی و بلوغ یک دختر تا زمان بارداری و به دنیا آمدن نوزاد و تا 6 سالگی کودک در ارتباط با مددجو میباشد و در هریک از این بخشها فعالیت دارد .
از زمان قبل از بارداری ، ماما یا فارغ التحصیل رشته مامایی به خانم مشاوره میدهد و با معاینات و شرححالها مشخص میکند که آیا این خانم توانایی بارداری را دارد یا خیر ، و اگر مشکلی وجود داشته باشد ، یا ماما درمان میکند و یا به تخصصهای دیگر ارجاع میدهد.
در رابطه با بارداری نیز از زمان مثبت شدن تست بارداری تا زمان زایمان ماما در کنار مادر باردار است و طی زمانهایی که ماما مشخص میکند مادر باردار به مطب ماما مراجعه میکند تا وضعیت جنین و مادر ارزیابی شود .
ماما یا فارغ التحصیل رشته مامایی مشخص میکند که مادر توانایی انجام زایمان طبیعی را دارد یا خیر و زایمان تحت نظر ماما انجام میشود و معاینات ابتدایی نوزاد را در اتاق زایمان انجام میدهد که اگر مشکلی داشت به متخصص نوزادان ارجاع دهد .
پس از زایمان ماما در کنار مادر است تا آموزشها و مشاورههای لازم را انجام دهد و تا 6 سالگی کودک ، ماما در مراکز بهداشتی کودک را ازنظر رشد و قد و وزن معاینه میکند .
علاوه بر این موارد گفتهشده ، زنان نیز زمانی که با مشکلات و بیماریهای زنان مواجه میشوند به ماما مراجعه میکنند و ماما تشخیص و درمان را انجام میدهد.
تمامی موارد و حیطههای گفتهشده از زمان مقطع کارشناسی قابل انجام هستند .
تعریف ماما :
ماما به شخصی گفته میشود که تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری دریکی از دانشگاهها به انجام رسانده باشد و در مراکز درمانی و آموزشی مشغول به فعالیت باشد .
تواناییهای جسمی و روحی رشته مامایی :
تمامی رشتههای علوم پزشکی بهخصوص رشتهی پزشکی و مامایی نیاز به صبر و تحمل بالایی دارد ، زیرا در هنگام زایمان که یکی از زیباترین و در عین حال دردناک ترین بخشهای زندگی هر خانم است ، باید با صبر و حوصله و با رفتار مهربانانه و دلسوزانه با او برخورد شود.
زیرا اگر یک ماما برخورد مناسبی با مادر باردار و مددجو نداشته باشد ، مادر خاطره و احساس بدی نسبت به این پروسه خواهد داشت . یک ماما باید بسیار حساس و هشیار باشد ، زیرا زندگی مادر و جنین در دستان ماماست و با کوچکترین تغییری ماما باید هوشیارانه عمل کند .
پس قبل از ورود به این رشته باید علاقه و صبر خودت را بسنجی…
بازار کار و آینده شغلی رشته مامایی :
در رابطه با آیندهی شغلی یک ماما ، یک ماما میتواند در مراکز بهداشتی و طرح پزشک خانواده، بیمارستانها، زایشگاهها، درمانگاهها ، بهعنوان مربی خدمات بهداشتی، مربی بهداشت مدارس، کارشناس بهداشت خانواده مشغول به کار شود .
علاوه بر این ماما می تواند پس از گرفتن مدرک کارشناسی و شماره نظام پزشکی اقدام به دایر کردن مطب کند و فعالیت نماید.
فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی ارشد نیز میتوانند بهعنوان سرپرست و مدیر بخشهای مختلف درمانی و سوپروایزر آموزشی در بیمارستانها و یا در پستهای مدیریتی و ستادی در مراکز بهداشتی ـ درمانی به فعالیت بپردازند.
وظایف یک ماما و فارغ التحصیل رشته مامایی :
- مشاورهی زنان برای بارداری
- مشاوره انجام زایمان و روشهای تسکین درد
- مشاوره دختران در زمان بلوغ و مشکلات قاعدگی
- مراقبت از مادر و جنین در دوران بارداری
- آمادگی مادر برای زایمان
- انجام زایمان طبیعی
- درمان و تشخیص بیماری زنان
- ارجاع به متخصصان در صورت روبرو شدن با مشکلات غیر از مامایی
- کنترل رشد کودک تا 6 سالگی
- آمادگی مادر برای بارداریهای بعدی
واحد های درسی کارشناسی رشته مامایی در دانشگاه :
مدت زمان دوره کارشناسی 4 سال ، کارشناسی ارشد 3 سال و در مقطع دکترا 4 سال میباشد . تعداد واحدهای درسی که دانشجو در مقطع کارشناسی میگذراند حدود ۱۳۵ واحد است که ۲۰ واحد به دروس عمومی، ۲۰ واحد دروس پایه، ۱۷ واحد دروس اصلی، ۶۲ واحد دروس تخصصی و ۱۶ واحد به کارآموزی اختصاص مییابد.
کارشناسی ارشد رشته مامایی :
کارشناسی ارشد مامایی نیز حدود ۳۲ واحد است که ۱۶ واحد به دروس اختصاصی اجباری و ۱۰ واحد به دروس اختصاصی اختیاری و پایاننامه اختصاصیافته است. در مقطع ارشد دارای دو گرایش بهداشت مادر و کودک و گرایش آموزش مامایی است.
علاقهمندان به این رشته در ایران میتوانند تا مقطع دکتری به ادامه تحصیل در این رشته بپردازند.
شرایط دانشگاه و کارآموزی و بخش بالین رشته مامایی :
رشتهی مامایی یکی از رشتههای علوم پزشکی ست که برخلاف پزشکی و پرستاری ، دانشجوی نیم سال دوم ندارد. و دانشآموز پس از قبولی در دانشگاه از مهرماه به دانشگاه میرود .
معمولاً هر ترم 4 ماه طول میکشد، نیم سال اول از مهرماه تا اواسط بهمن و نیم سال دوم از اواسط بهمن تا اواسط تیرماه ادامه دارد .
ترم اول و دوم رشته مامایی :
ترم اول و ترم دوم مامایی معمولاً دروس علوم پایه تدریس میشود که در بخشهای بعدی تمامی دروس نامبرده شده است . درترم اول هیچ کارآموزی برگزار نمیشود و همهچیز صرفاً آشنایی با رشته و پراتیک است . اما کمکم از ترم دوم کارآموزی با جلسات کم شروع میشود و تا پایان دوران کارشناسی ادامه دارد .
ترم سوم رشته مامایی :
از ترم سوم دروس اختصاصیتر میشود و کمکم دانشجو وارد رشته اختصاصی خودش میشود. معمولاً درترم سوم انواع معاینه و شرححال گیری بیمار به دانشجو آموزش داده میشود و دانشجو یاد میگیرد که چگونه بیمار را شناسایی و مشکلش را تشخیص دهد.
مهم ترین اصل یادگیری در رشته مامایی :
در تمامی کارآموزیها و دروسی که در طول این سالها آموزش داده میشود مهمترین اصل یادگرفتن این موضوع است که هیچگاه بیمار را قضاوت نکنیم و رازدار بیمارمان باشیم و تنها هدفمان کمک به بیمار باشد .
ترم چهارم :
از ترم چهارم به بعد دانشجو کمکم وارد پروسهی زایمان و بخش زایمان میشود و در کنار اساتید زایمان انجام میدهد.
کلاس های تئوری و کارورزی رشته مامایی:
کلاسهای تئوری دانشگاه معمولاً تا ترم 6 ادامه دارد و درترم 7 و 8 هیچ کلاس تئوری برگزار نمیشود و دانشجو وارد دوران عرصه میشود ، یعنی فقط کارورزی میرود و تماموقت در بیمارستان و مراکز بهداشتی مشغول به کار است .
آزمون فاینال در رشته مامایی:
پس از پایانترم هشتم از دانشجویان آزمون فاینال گرفته میشود که این آزمون به شکل عملی و در بیمارستان گرفته میشود.
این آزمون شامل امتحان عملی نوزادان ، پره ناتال ، زنان ، زایمان و لیبر ، داخلی جراحی و بهداشت میباشد که خود دانشجو باید بهصورت کامل بیمار را منیج کند.
طرح در رشته مامایی اجباری نیست :
موضوع مهمی که ذهن خیلی از دانشجویان و دانش آموزان حیطهی علوم پزشکی را درگیر میکند طرحی ست که دانشجویان باید برای دایر کردن مطب بگذرانند.
در رشتهی پزشکی گذراندن این طرح اجباری ست اما در رشتهی مامایی این طرح اجباری نیست و دانشجوی مامایی پس از قبولی در آزمون فاینال که توضیح داده شد میتواند شماره نظام پزشکی خود را دریافت کند و مطب را دایر کند.
گذراندن طرح برای دایر کردن مطب و ادامهی تحصیل اجباری نیست اما برای آزاد کردن مدرک و خروج از کشور و ادامهی تحصیل در کشورهای دیگر اجباری ست .
دایر کردن مطب در رشته مامایی:
البته دایر کردن مطب به این راحتی نیست و نیاز به امتیازات مختلفی دارد که باید در طول دوران تحصیل جمعآوری شود که بخشی از این امتیازات با شرکت در کنگرهها به دست میآید.
آشنایی با دروس رشتهی مامایی
دروس پایه :
- سلولشناسی و بافتشناسی
- ایمنیشناسی
- بیوشیمی
- میکروبشناسی نظری
- تشریح
- انگلشناسی
- قارچشناسی
- میکروبشناسی عملی
- فیزیولوژی
دروس اختصاصی :
- آسیبشناسی عمومی
- نوزادان
- اصول خدمات بهداشت جامعه
- داروشناسی عمومی
- بیماریهای کودکان
- اصول و فنون پرستاری و مامایی و روش کار در اتاق عمل و زایمان
- نشانهشناسی و معاینات فیزیکی
- آمار حیاتی
- فیزیوپاتولوژی و بیماریهای داخلی
- روانشناسی عمومی، روانشناسی زن و خانواده
- اصول اپیدمیولوژی و مبارزه با بیماریها
- زبان انگلیسی تخصصی
- فیزیوپاتولوژی و بیماریهای جراحی
- اصول تغذیه مادر و کودک
- تاریخ، اخلاق، قوانین و حقوق در مامایی
- ارتباطات، آموزش، بهداشت و مشاوره در بهداشت مادر و کودک و باروری
- حقوق و پزشکی قانونی در مامایی
- بهداشت مادر و کودک و باروری
- مدیریت و ارتقاء کیفیت در بهداشت مادر و کودک
- جنینشناسی
- ژنتیک
- اصول روانپزشکی در مامایی
- بارداری و زایمان
- بارداری طبیعی
- اختلالات عملکرد جنسی
- رادیولوژی، سونولوژی و الکترولوژی در مامایی وزنان
- زایمان طبیعی، ایمن و فیزیولوژیک و روشهای کاهش درد زایمان
- اصول مدیریت و کاربرد آن در مامایی
- بیماریهای زنان و ناباروری
- بارداری و زایمان غیرطبیعی
- بیماریهای داخلی و جراحی در بارداری و زایمان
دروس کارآموزی رشته مامایی :
- کارآموزی در عرصه بارداری طبیعی و غیرطبیعی
- کارآموزی در عرصه نوزادان نیازمند مراقبتهای ویژه
- کارآموزی در عرصه زایمان طبیعی و غیرطبیعی 1
- کارآموزی در عرصه بیماریهای داخلی و جراحی در بارداری
- کارآموزی در عرصه زایمان طبیعی و غیرطبیعی 2
- کارآموزی در عرصه مدیریت و کاربرد آن در مامایی
- کارآموزی در عرصه بیماریهای زنان و ناباروری
- کارآموزی در عرصه رادیولوژی و سونولوژی و الکترولوژی در مامایی وزنان
- کارآموزی در عرصه بهداشت باروری، مادر و کودک و تنظیم خانواده
گرایشهای رشتهی کارشناسی ارشد مامایی
دانشجویان رشتهی مامایی میتوانند پس از اتمام دوران کارشناسی با قبولی در آزمون وارد رشتهی کارشناسی ارشد مامایی شوند که در دانشگاههای سراسر کشور در حال آموزش و ارائه میباشد.
مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایشهای مختلفی میباشد که بدینصورت است:
- کارشناسی ارشد گرایش باروری
- کارشناسی ارشد گرایش مامایی مدیریت مامایی
- کارشناسی ارشد گرایش مدیریت جامعه نگر
- کارشناسی ارشد گرایش مشاوره در مامایی
- کارشناسی ارشد گرایش مامایی قانونی
- کارشناسی ارشد گرایش آموزش مامایی
کارشناسی ارشد مامایی بدون آزمون نیز وجود دارد و به این صورت است که دانشجویان نمونه و برتر هر دوره در مقطع کارشناسی که برترین باشند مستقیم و بدون هیچ آزمونی وارد مقطع کارشناسی ارشد میشوند.
کارشناسی ارشد 2 سال به طول میانجامد و پسازآن دانشجویان میتوانند در مقاطع بالاتر و بهعنوان سرپرست در مراکز بهداشتی و مطبهای خصوصی فعالیت کنند .
گرایشهای رشته مامایی در مقطع دکتری
گرایشهای دکتری مامایی بهصورت زیر هستند :
دکترای بهداشت باروری:
افرادی که در این رشته تحصیل میکنند میتوانند بهعنوان عضو هیات علمی در دانشگاههای علوم پزشکی مشغول به کار شوند و مسئولیت آموزش آکادمیک دانشجویان را بر عهده بگیرند.
همچنین میتوانند در رابطه با مدیریت و برنامهریزیهای سلامت باروری با وزارت بهداشت همکاری کنند.
2) دکترای مامایی :
این گرایش در حال حاضر در دانشگاههای علوم پزشکی اهواز و تبریز در حال ارائه هستند و بهتازگی آغازشده است.
دانشگاههای پذیرش کننده دانشجو رشتهی مامایی
دانشگاههای علوم پزشکی تهران ، شهید بهشتی ، ایران ، اصفهان ، ایلام ، بم ، رفسنجان ، جیرفت ، جندیشاپور ، زاهدان ، بجنورد ، بابل ، بیرجند ، تبریز ، زابل ، شوشتر ، شاهرود ، شیراز ، سبزوار ، زنجان ، شهرکرد ، همدان ، مشهد ، مازندران ، قم ، کردستان ، ارومیه ، اردبیل ، قزوین، بوشهر ، بندرعباس ، تربتحیدریه ، ایرانشهر ، کاشان ، گلستان ، کرمانشاه ، کرمان ، گلستان ، گیلان ، گناباد ، یزد ، یاسوج
حداقل رتبه و درصدهای لازم برای قبولی در رشته مامایی:
برای مشاهده کارنامه های قبولی رشته مامایی و حداقل رتبه و درصد لازم برای قبولی در این رشته کلیک کنید.
سخن پایانی:
دوستان عزیزم امیدوارم که این مطالب براتون مفید باشه و کمک تون کنه تا بتونید بهتر برای آیندهی شغلی تون تصمیم بگیرید .
اول از همه در انتخاب هدف و انتخاب رشته دانشگاهی به علاقه تون نگاه کنید، چون هرچقدر هم درآمد اون رشته و شغل بالا باشه ، وقتی علاقهای نباشه نمیتونید به اندازه کافی موفق بشید.
بازار کار و میزان استخدام یک شغل و رشته در انتخاب اون رشته مهمه اما نباید خیلی درگیر این موضوع شید و علاقتون رو دستکم بگیرید چون اگر در شغلی موفق باشید همیشه جایگاه حقیقی و لایق خودتون رو میتونید پیدا کنید.
برای انتخاب شغل و رشته دانشگاهی تمام جوانب و فاکتور هارو بسنجید و بعد اون رشته رو انتخاب کنید.
1 reply on “معرفی رشته مامایی – حقوق و بازار کار ، محل کار و رتبه لازم برای قبولی”
خیلی رشتهمو دوست دارم پرستیژ خیلی بالایی هم داره
حتی میشه مطب هم زد