چگونه کنکوری درس بخوانیم؟ سوالی که گاها برای خیلی از بچه ها پیش میاد. همونطور که احتمالا اطلاع دارید کنکوری درس خوندن با مطالعه عادی دروسی که توی دوازده سال تحصیلمون قبل از دانشگاه میخونیم فرق خیلی زیادی داره و حتما برای موفقیت توی این کارزار سخت باید روش صحیح و اصولی درس خوندن برای کنکور رو اونو آموخت. خیلی ها با اینکه تصمیم جدی برای برنامه ریزی کنکور دارن و تا حد خیلی زیادی هم این راه رو ادامه میدن و خسته نمیشن ولی در آخر به دلیل عدم رعایت روش مطالعه کنکوری نتیجه مطلوبی نمیگیرن. توی این مقاله به صورت جامع به روش صحیح مطالعه دروس حفظی و مفهومی پرداختیم.
آنچه در این مطلب میخوانید
Toggleچرا کنکوری درس بخوانیم؟
قبل از اینکه در مورد کنکور و نحوه کنکوری خوندن بحث کنیم، باید بدونیم که اصلا چرا باید کنکور بخونیم؟ حتی اگه شما جمعا دوازده سال یعنی شش سال دبستان، سه سال متوسطه اول و سه سال متوسطه دوم هم درس خونده باشید، متأسفانه یا خوشبختانه قسمت زیادی از آینده شغلی، تحصیلی و جایگاه اجتماعی شما به کنکور سراسری وابسته است.افرادی که اهمیت این موضوع رو درک میکنن، میفهمن که چرا باید کنکوری بخونن. صد البته که میدونن کنکوری خوندن با سایر خوندنها متفاوته و باید به شیوهای باشه که از مرحله آزمون خطا رد شده و نتیجه بخش باشه. ما با تجربه چندین ساله تو امر مشاوره، میتونیم به شما پاسخ سوال (چگونه برای کنکور درس بخوانیم؟) رو بدیم و به بهترین حالت، راهنماییتون کنیم.
روزی که برای بار اول مبحثی رو یاد میگیرین، مطمئناً شناخت کمی نسبت بهش دارید. ولی وقتی تمرین میکنید، موضوع براتون شفافتر میشه. اینجاست که فکر میکنین همه چیو یاد گرفتید و به سراغ مسئلههای پیچیدهتر نمیرید. در حالی که برای کنکوری خوندن، نیازه که از زمان تدریس تو مدرسه، هوشیار باشین! در حال حاضر که کنکور روبه مفهومی شدنه، باید درسها رو عمیق یاد بگیرید و نقاط مبهمشو شناسایی کنید. مسلماً وقتی برای بار اول یک مبحث فیزیک به شما درس داده میشه، اصلاً نمیفهمید قضیه چیه، چه برسه به اینکه نقاط مبهم رو شناسایی کنید. برای این کار باید قدم قدم پیش برید.
دریافت برنامه از رتبه برتر های آیدی نوین
فرم زیر رو پر کن تا طی چند ساعت یکی از مشاورین رتبه برتر آیدی نوین باهات تماس بگیره، به سوالاتت پاسخ بده و بهت برنامه درسی اختصاصی خودت رو بده:
با برنامه ریزی اصولی که از سمت رتبه برتر های کنکور برات انجام میشه، خیالت راحته که داری از برنامه ای استفاده میکنی که قبلا امتحان خودشو پس داده و چندین دانش آموز دیگه رو رتبه برتر کرده.
مطالعه کلی و اختصاصی دروس کنکور
اولین گام درس خواندن برای کنکور برنامه ریزی هست. برنامه ریزی برای کنکور و شیوه های مطالعه اختصاصی هر درس، قاعدتاً مجزا از هم هست و هر درس، شیوه مطالعه تخصصی خودشو داره.
تقسیمبندی دروس کنکور
دانشآموز کلاس دهم تجربی، 16 جلد کتاب داره و مسلماً می دونین که خوندن هر 16 کتاب برای کنکور لازم نیست. برخی از دروس کنکوری نیستن، ولی تو کنکور تأثیر میذارن. با تغییرات جدید کنکور سراسری سال 1402، نقش معدل تو پذیرش دانشجو در دانشگاه مستقیم شده و باید اون دروسی که توی کنکور ندارید رو هم به خوبی بخونید و نمرات بالایی ازشون کسب کنید.
پس برای داشتن یه معدل خوب، باید همه دروس، حتی دروسی که تو کنکور نیستن رو تو طول سال تحصیلی بخونین.به طور کلی دروس کنکوری به دو دسته تقسیم میشن:
- دروس محاسباتی مثل: ریاضی، فیزیک، قسمت هایی از شیمی و اقتصاد و…
- دروس مفهومی حفظی مثل: زیست شناسی، قسمت هایی از شیمی، روانشناسی، تاریخ، جغرافیا، علوم فنون ادبی و …
در ادامه با شیوه کنکوری خوانی این دروس آشنا میشین. ضمن اینکه در کنار این دو مورد یادگیری مطالعه هر درس به صورت مجزا مقوله ای هست که باید حتما بعد از خوندن این مقاله بهش به صورت تخصصی بپردازید.
مراحل کنکوری خوانی دروس مفهومی حفظی
همانطور که متوجه شدین، برای پاسخ به سوال (چگونه کنکوری درس بخوانیم؟) باید تخصصی بودن شیوه مطالعاتی تخصصی هر درس رو در نظر داشته باشین. بر همین اساس، یه شیوه مطالعاتی کلی برای دروس محاسباتی میگیم که یه ذهنیتی داشته باشین و آسونتر بتونین درس بخونین.
مرحله اول: روزنامهوار بخوانید
فکر کنین کتابتون یه روزنامه هست و اونو روزنامهوار مطالعه کنین. سرفصلها رو تو ذهنتون بسپارین تا مفاهیم تو ذهنتون اسکلتبندی بشه. این موضوع باعث میشه ذهنتون به سمت جزئیات کشیده شه و کنکوری خوندن رو شروع کنین.
مرحله دوم: آموزش صحیح داشته باشید
مرحله دوم برای پاسخ به سؤال (چگونه برای کنکور درس بخوانیم؟)، آموزش صحیح هست. درسته که جزوه معلما برای امتحانات کلاسی هست، اما باعث میشه موضوع برای شما شفافتر بشه و به زبون سادهتر اونو یاد بگیرین. البته خوندن این جزوهها اختیاریه. اگه از معلم و جزوه، راضی هستین و براتون قابل فهمه، بهتره که بخونینش.
تو این مرحله، باید از درسنامهها و کتابهای کمک آموزشی کمک بگیرین تا یه آموزش صحیح داشته باشین. همونطور که معلما هم همیشه بهتون گفتن، اگه یه مطلب رو اشتباه یاد بگیرین، خیلی سخته که بتونین فراموشش کنین و مطلب درست رو جایگزینش کنین. حواستون باشه که حین تدریس، یادداشتبرداری انجام بشه و اگه سؤالی دارین، حتماً بپرسین.
مرحله سوم: دقیق خوانی رو تمرین کنید و تست آموزشی بزنید
تو مرحله سوم، قراره همه کمبودها رو جبران کنین. این مرحله در واقع سختترین مرحله هست. اینجا باید مطالبی که یاد گرفتین و فهمیدین رو بازخوانی کنین. دقیقتر از روی کتاب و جزوه بخونین و به سراغ کتابها و تستهای کنکوری برید. یعنی تمرین و تکرار کنین تا بتونین نقاط ضعفتون رو از بین ببرین. از اونجایی که منابع کنکوری زیاد هستن و انتشارات زیادی اقدام به چاپ کتابهای کنکوری کردن، انتخاب بهترین کتاب سخته. شما میتونید با استفاده از بهترین مشاور کنکور بهترین منابعی که مناسب توعه رو بشناسی و توی این حجم زیاد مباحث کمک درسی بهترین اونو انتخاب کنی.
دریافت برنامه از رتبه برتر های آیدی نوین
فرم زیر رو پر کن تا طی چند ساعت یکی از مشاورین رتبه برتر آیدی نوین باهات تماس بگیره، به سوالاتت پاسخ بده و بهت برنامه درسی اختصاصی خودت رو بده:
با برنامه ریزی اصولی که از سمت رتبه برتر های کنکور برات انجام میشه، خیالت راحته که داری از برنامه ای استفاده میکنی که قبلا امتحان خودشو پس داده و چندین دانش آموز دیگه رو رتبه برتر کرده.
مرحله چهارم: مرور کنید
ممکنه شما یه درسی رو خونده باشین و حتی اونو صدرصد یاد گرفته باشین، ولی اگه مرورش نکنین، حتماً یادتون میره. پس همیشه باید ویدیوهای آموزشی رو ببینین، نکاتی که حین تدریس یادداشت کردین رو مطالعه کنین.
حتی اونا رو روزنامهوار بخونین و یا تورق سریع داشته باشین. تست ها و تمرین های حلشده و حلنشده رو مجدد نگاه و حل کنین و ببینین آیا مشکلی دارین که بخواین برطرفش کنین یا نه.
مرحله پنجم: ارزشیابی و سنجش
حالا که چهار مرحله را پشت سر گذاشتین و همه مباحث رو بلدین، وقت ارزشیابی و سنجشه. ارزشیابی، دو مرحله داره، مرحله اول از اون چیزی که فکر میکنین، سادهتره. اما کاملاً پایهایه. به سراغ کار در کلاسها، فعالیتها، خود را بیازماییدها، تمرینهای دورهای، سؤالات آخر فصل و … برین و یکی یکی اونا رو جواب بدین. اگر قرار باشه کنکوری درس بخونین، باید همه مطالب رو، چه مهم و چه غیر مهم، یاد بگیرین.
در مرحله دوم ارزشیابی به سراغ سؤالات کنکور سال قبل و تستها برید. یک زمان مشخص تعیین کنین و با تمرکز کامل شروع به امتحان گرفتن از خودتون کنین. بلافاصله بعد از پایان امتحان، پاسخنامه رو چک کنین. سؤالاتی که غلط نوشتین رو بیشتر تمرین کنین تا ملکه ذهنتون بشن. سوالات صحیح رو هم تکرار کنین تا یادتون بمونه.
مراحل کنکوری خوانی دروس محاسباتی
روزنامهخوانی برای دروس محاسباتی، تأثیرگذار نیست. برای دروس محاسباتی باید دقیقتر عمل کنین. در ادامه با کنکوری خوانی دروس محاسباتی آشنا میشین.
مرحله اول: آموزش ببینید
یک درس محاسباتی مثل ریاضی رو در نظر بگیرین. فکر میکنین بدون آموزش میتونین تستهای ریاضی کنکور رو حل کنین؟ مسلماً نه! باید به سراغ آموزش برید. تدریس آنلاین، کلاسهای خصوصی، کتابها، درسنامهها و حتی معلم میتونه بهترین منبع آموزش براتون باشه. اگه از تستها چیزیو متوجه نمیشین، به سراغ حل تشریحی مسئلهها برین.
پس اول، شیوه حل مسئلهها رو یاد بگیرین تا بتونین تستا رو جواب بدین. مسئلهها رو نباید حفظ کنین، بلکه باید همزمان با آموزش، تمرین کنین و قدم به قدم روش حل مسئله ها رو یاد بگیرین. وقتی شما یه مسئلهای رو حفظ میکنین، اگر یکم این مسئله رو تغییر بدن، به هیچ عنوان نمیتونین جواب بدین!
پس باید مفهومی یاد بگیرین و بتونین هر نوع سؤالی رو جواب بدین. تو حل مسئلهها، نکتهبرداری تأثیر چندانی نداره، باید خلاقیت به خرج بدین. شاید دانستههای شما ده درصد باشه، اما خلاقیت، عملکرد، مهارت و تجربه شما اونو کامل می کنه.
مرحله دوم: تمرین و تکرار داشته باشید
نکتهای که خیلی از دانشآموز ها اونو رعایت نمی کنن، اینه که تمرین و تکرار ندارن. شاید شما یه مسئله فیزیک رو خوب یاد گرفته باشین، اگه تمرین و تکرار نداشته باشین، روش حل این مسئله از یادتون میره. این تمرین و تکراره که فهم شما و دانستههاتون رو زیاد میکنه و باعث میشه با دیدن سؤالات، دست و پاتون نلرزه. برای تمرین می تونین از حل تستهای اموزشی کمک بگیرین. از اونجایی که کنکور تستهای متنوع و البته پیچیدهای داره، شما هم از تست های ساده شروع کنین و کم کم به سراغ سختترین تستها برید و اونارو حل و تمرین کنین.
مرحله سوم: دروس خواندهشده را مرور کنید
مرور کردن درسها به اندازه تمرین و تکرار اهمیت داره و یک پاسخ مهم برای سوال (چگونه برای کنکور درس بخوانیم؟) هست. شما با تمرین و تکرار، بیشتر یاد میگیرین، ولی با مرور کردن، دانستههاتونو تثبیت میکنین تا سر جلسه کنکور بتونین از دانستههاتون استفاده کنین.
حتماً شما هم دانشآموزانی رو دیدین که میگن همهشو خونده بودیم ولی نتونستیم هیچی جواب بدیم! این دقیقاً به خاطر مرور نکردن هست. یعنی اونا دانستههاشون رو تثبیت نکردن. مرور کردن دروس محاسباتی، جدا از دروس حفظی هست. مرور دروس محاسباتی، باید با حل تست آموزشی همراه باشه. چون با حل تستها، شیوه حل مسئله براتون مرور میشه. در نهایت میتونین نکاتی که یادداشت کردید رو مرور کنید.
مرحله چهارم: خودتان را ارزشیابی کنید
برای اینکه بتونید دانستههاتون رو روی کاغذ پیادهسازی کنین، نیاز دارین که تو فضایی مثل کنکور قرار بگیرین. بسیاری از دانشآموزا چون هیچ سنجشی از خودشون نداشتن و خودشون رو تو شرایط کنکور قرار ندادن، نمیتونن عملکرد خوبی تو آزمون سراسری کنکور داشته باشن.
برای ارزشیابی، میتونین از آزمون های شبیهساز کنکور کمک بگیرین. این آزمونها تعداد مشخصی سؤال دارن که باید تو زمان معینی، بهش جواب بدین. دقیقاً مثل کنکور! اگر نمیتونین سراغ آزمون های آنلاین برین، خودتون از خودتون آزمون بگیرین. یعنی تعدادی تست در نظر بگیرین و تو زمان مشخصی، جواب بدین. بعد چک کنین که نقاط ضعفتون کدومه و نقاط قوتتون کدومه تا هر دو تا رو تقویت کنین!
با آیدی نوین چطور برای کنکور درس بخوانیم که تثبیت شود؟
خب تا به اینجا، یعنی بعد از گذراندن سه مرحله و البته مرحله ارزشیابی، روی 60 درصد مطالبی که خوندین، آمادگی دارید. اما سوال اینجاست که برای رسیدن به آمادگی صد در صد باید چه کار کنید و چگونه باید به درس خوندن عادت کنیم؟ در ابتدا میتونید روش های این عادت رو به طور کامل توی مقاله ای که براتون قرار دادیم بخونید ولی به صورت کلی جواب ساده است! باید این مطالب رو توی حافظهتون تثبیت کنین! شاید اولین چیزی که برای تثبیت مطالب به ذهنتون برسه، خلاصهنویسی باشه! در حالی که خلاصهنویسی همیشه جوابگو نیست. تعریف دانشآموزان از خلاصهنویسی اینه که ابتدا درسو بخونیم، بعد نکات مهم و کلیدی رو یادداشت کنیم تا بتونیم اونا رو قبل از امتحان مرور کنیم. فرض کنین پنج ساعت درس خوندین و الان با آمادگی کامل و درک همه نکات مهم، جزوه نوشتین. فکر میکنین دو ماه دیگه این خلاصه نویسیها به دردتون میخوره؟ مسلماً نه! شما الان آمادگی ذهنی دارین و مطالب یادتون هست، اما دو ماه دیگه نمیتونین این خلاصه نویسیها رو بفهمین. پس چگونه درس بخوانیم برای کنکور تا مطالبی که یاد گرفتیم، توی ذهنمون تثبیت بشه؟ خودتون کتاب بنویسین! چرا خودتون مؤلف نمیشین تا مطالب خودتون یادتون بمونه؟ حتماً براتون پیش اومده که احساس کنین به یک مبحث کاملاً مسلط هستین، اما وقتی که میخواین به بقیه توضیح بدین، یادتون میره یا اصن نمیفهمین چی شده؟! برای حل این مشکل و تثبیت مطالب، بهترین راه، نوشتن یه درسنامه از چیزاییه که خودتون بلدین. سعی کنین درسنامه رو جوری بنویسین که وقتی دو ماه دیگه بهش سر زدین، بفهمین چی نوشتین!
مثلاً جاهایی که احساس میکنین مؤلف کتاب کم توضیح داده، شما میتونین گستردهترش کنین. نوشتن درسنامه باعث میشه نقاط ضعفتون کم کم از بین بره و از کتاب کمک درسی فاصله بگیرین. علاوه بر اینا، باعث میشه یادگیری لحظهای شما تقویت بشه.
برنامهریزی داشته باشید
برنامهریزی موضوع مهمیه که در پاسخ به سؤال با آیدی نوین (چگونه برای کنکور درس بخوانیم؟) داده میشه. یکی از دغدغههای دانشآموزان، کمبود وقته. مطمئناً شما به عنوان یه دانشآموز فکر میکنین وقتتون برای خوندن کنکوری کمه. اما تا الان فکر کردین چرا وقت کم بهتون میدن؟
فکر کن یه سال برای کنکور وقت داشتی، درسی که اول سال میخوندی رو آخر سال یادت میموند؟ داشتن برنامهریزی درست باعث افزایش یادگیری و در نهایت افرایش بازدهی میشه. اگه طبق یک برنامه درست پیش بری، وقت که کم نمیاری هیچ، یادگیریتم بیشتر میشه. برای داشتن یک برنامه خوب، باید نکات زیر رو رعایت کنی:
- یک ساعت مشخص برای مطالعه در نظر بگیر. مثلاً اگه امروز از ساعت یک تا ساعت پنج مطالعه کردی، فردا هم همین ساعت درس بخون. کم کم و روزی پنج دقیقه به ساعت درس خوندنت اضافه کن.
- تنوع مطالعاتی داشته باش. یه دفعه تصمیم نگیر به مدت یک هفته هر روز زیست بخونی! این باعث میشه خسته بشی و بازدهی کمتری داشته باشی. در واقع ساعت مطالعه رو بین کتابات تقسیم کن.
- هدف تو تعیین کن. اگه تو واقعاً دوست داری یک وکیل و یا یک پزشک بشی، پس براش هر کاری میکنی. تعیین هدف باعث میشه تمرکز بیشتری رو درسات داشته باشی و به برنامهریزیات پایبند باشی.
با همه کارایی که برای برنامهریزی میکنی، به کمک یک مشاور خوب نیاز داری که به سؤالاتم جواب بده. با مؤسسه آیدی نوین، میتونی هم کنکوری درس بخونی و هم مشاوره تحصیلی و مشاوره کنکوری دریافت کنی!
جمعبندی رو فراموش نکنید
اگه یه جواب دیگه برای سؤال با آیدی نوین (چطور برای کنکور درس بخوانیم؟) وجود داشته باشه، جمعبندیه. خیلی از دانشآموزا نمیدونن چجوری جمعبندی رو انجام بدن. خیلی از دانشآموزا هم اصلاً جمعبندی نمیکنن. در حالی که بازه جمع بندی مهمترین بازه توی مطالعه جدی برای کنکوره. برای جمع بندی همه نکتهها، جزوهها، سؤالات و… رو مرور کنین. نکتهای که تو جمعبندی مهمه، اینه که تو این یک ماه، چیزی جدیدی یاد نگیرین، چون باعث میشه مطالب قبلی هم از یادتون بره. شرکت تو آزمونهای شبیهساز کنکور، میتونه کمک زیادی به شما کنه. چرا که باعث میشه نقاط ضعفتون رو پیدا کنین و البته سؤالات براتون مرور بشه. توجه داشته باشین که تو جمعبندی، مفهوم مطالب رو مرور کنین نه این که مطالب رو حفظ کنین.
سخن پایانی
یکی از رایجترین سؤالات دانشآموزان پایه دهم تا دوازدهم، (چگونه برای کنکور درس بخوانیم؟) است. داشتن یک برنامهریزی خوب، پایبند بودن به اون، متمرکز درس خوندن، استفاده از منابع معتبر، مشاورههای حرفهای، جمعبندی، همه و همه به شما کمک میکنن کنکوری درس بخونین. آیدی نوین با شعار برقراری عدالت اموزشی، بهترین منابع، جزوات و پکیجهای آموزشی رو برای هر سه پایه و رشتههای تجربی، انسانی و ریاضی عرضه میکنه. میتونین تو آزمونهای آنلاین این مجموعه شرکت کنین و برای کنکور آمادهتر بشین. میدونی که بهترینارو برات آرزو میکنیم؟!
دریافت برنامه از رتبه برتر های آیدی نوین
فرم زیر رو پر کن تا طی چند ساعت یکی از مشاورین رتبه برتر آیدی نوین باهات تماس بگیره، به سوالاتت پاسخ بده و بهت برنامه درسی اختصاصی خودت رو بده:
با برنامه ریزی اصولی که از سمت رتبه برتر های کنکور برات انجام میشه، خیالت راحته که داری از برنامه ای استفاده میکنی که قبلا امتحان خودشو پس داده و چندین دانش آموز دیگه رو رتبه برتر کرده.
سوالات متداول
آیا شرکت توی آزمون های آزمایش برای کنکور ضروریه؟
شرکت در آزمون های آزمایشی به دلیل سنجش میزان تسلط شما به مباحث کنکوری باعث میشه نقاط ضعفتون رو بخوبی بشناسید.
تغییرات جدید کنکور 1402 چه تاثیری روی روش مطالعه داشته؟
با توجه به تغییرات جدید کنکور 1402 دروس عمومی از کنکور حذف شده و معدل شما به صورت مستقیم روی تراز نهاییتون تاثیر میزاره، پس بهتره که روش مطالعه دروسی که به شما توی معدلتون کمک میکنه رو با روش مطالعه دروس کنکوری جدا بدونید و روش هرکدوم رو بخوبی بشناسید.