رشته پرستاری یکی از بهترین رشتههای پیراپزشکی به حساب میآید که خیلی از داوطلبان کنکور علاقه خیلی زیادی به قبولی در این رشته دارند. اما نکتهای که راجع به انتخاب رشته برای پرستاری و سایر رشته ها وجود دارد این است که تنها علاقه برای انتخاب این رشته مهم نیست.
شما باید قبل از انتخاب رشته با همه زوایای این رشته آشنا شوید. این که بدانید آینده شغلی و بازار کار پرستارها چطور است؟ آیا میتوانید با این رشته به کشورهای دیگر مهاجرت کنید؟ وظایف پرستارها چیست؟ آیا پرستارها طرح اجباری دارند یا نه؟ اینها نکتههای خیلی مهمی هستن که باید بدانید و بعد از آن انتخاب رشته کنید.
حتی ممکن است شما هنوز کنکور نداده باشید و بخواهید خود را برای قبول شدن در پرستاری آماده کنید. در این صورت هم باید با منابع کنکور برای این رشته، ضرایب دروس و دانشگاههای کشور و… آشنا شوید. اگر میخواهید به جواب همه این سوالها برسید با ما همراه باشید تا در این مقاله به همه سوالات شما جواب بدهیم.
فرم مشاوره انتخاب رشته و هدفگذاری آیدی نوین
اگر برای انتخاب رشته خود سردرگم هستید و نمیدانید چه رشتهای و شغلی مناسب شماست میتوانید با پر کردن فرم زیر از مشاوره حرفهای آیدی نوین استفاده کنید:
با مشاوره و برنامه ریزی آیدی نوین در کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدند! لیست کامل رتبه برترهای آیدی نوین
آنچه در این مطلب میخوانید
Toggleانتخاب رشته برای پرستاری
اگه نتایج کنکور سراسری اعلام شده و قصد انتخاب رشته را دارید، همچنین جزو علاقهمندان به رشته پرستاری هستید، خیلی مهم است که با همه جزئیات این رشته آشنا شوید. البته باید پیش از این با یک برنامه ریزی کنکور خوب و مطالعه درست منابع در کنکور موفق شده باشید. یادتان باشد که رشتهای که انتخاب میکنید، آینده شما را میسازد.
دوره های تحصیل رشته پرستاری
یکی از نکات مهم که هنگام انتخاب یک رشته باید به آن توجه کنید دوره های تحصیل آن رشته میباشد. مثلاً باید بدانید که رشته پرستاری چند ترم دارد، چند سال طول میکشد و در این رشته چند واحد درسی را باید پاس کنید. اول از همه باید شما را با تعداد واحدهای درسی این رشته آشنا کنیم.
واحد های درسی رشته پرستاری
به طور کلی رشته پرستاری ۱۳۰ واحد درسی دارد و اغلب دانشجوها میتوانند در مدت زمان ۴ سال، همه این واحدها را پاس کنند. یعنی شما باید به مدت ۸ ترم تحصیلی که ۴ سال زمان میبرد، ۲۲ واحد دروس عمومی، ۱۵ واحد دروس پایه، ۵۴ واحد دروس تخصصی و ۱۸ واحد دروس کارآموزی را در این رشته پاس کنید.
از آن جایی که پرستاری از آن رشتههایی به حساب میآید که شما به طور مستقیم با بیماران در ارتباط هستید، خیلی مهم است که درسهای آن را با دقت و جزئیات مطالعه کنید تا جان آدمها را به خطر نیندازید.
پس از تمام شدن این دوره ۴ ساله تحصیلی در رشته پرستاری میتوانید مدرک کارشناسی یا لیسانس پرستاری را دریافت کنید. حتماً میدانید که بدون این که مدرک پرستاری از دانشگاهها و مراکز معتبر داشته باشید، نمیتوانید هیچ جایی فعالیت یا کار کنید. حالا شاید خیلی از شما دانشآموزان دوست داشته باشید که تا مقطع ارشد و دکتری هم درس خواندن را ادامه دهید.
باید به شما بگوییم که قطعاً این امکان برای شما وجود دارد و داوطلبان میتوانند در ارشد و دکترای رشته پرستاری هم ادامه تحصیل بدهند.
دروس عمومی: 22 واحد
- مبانی نظری اسلام
- ادبیات فارسی
- اخلاق اسلامی
- زبان عمومی
- انقلاب اسلامی
- تربیت بدنی 1 و 2
- تاریخ و تمدن اسلامی
- دانش خانواده و جمعیت
- تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران
- آشنایی با منابع اسلامی
دروس پایه رشته پرستاری: 15 واحد
- تشریح میکروب شناسی
- فیزیولوژی
- انگل شناسی
- ژنتیک و ایمونولوژی
- آمار حیاتی مقدماتی
- بیوشیمی
- تحقیق در پرستاری
- فناوری اطلاعات در پرستاری
- ضرایب دروس رشته پرستاری
دروس تخصصی رشته پرستاری: 54 واحد
- تغذیه و تغذیه درمانی
- اصول اپیدمیولوژی و مبارزه با بیماریهای شایع در ایران
- روانشناسی فردی و اجتماعی
- داروشناسی
- زبان تخصصی
- فرایند آموزش بیمار
- اخلاق پرستاری و ارتباط حرفهای
- پرستاری سلامت فرد و خانواده
- پرستاری سلامت جامعه
- پرستاری و بهداشت محیط
- پرستاری بهداشت مادر و نوزاد
- بررسی وضعیت سلامت
- اصول و مهارتهای پرستاری
- مفاهیم پایه پرستاری
- پرستاری در اختلالات سلامت مادر و نوزاد
- پرستاری بزرگسالان / سالمندان 1، 2 و 3
- مراقبتهای پرستاری در منزل
- مراقبتهای جامع پرستاری در بخشهای ویژه
- پرستاری اورژانس در بحرانها و حوادث غیر مترقبه پرستاری کودک سالم
- پرستاری بیماریهای کودکان
- پرستاری بهداشت روان
- پرستاری بیماریهای روان
- اصول مدیریت
- خدمات پرستاری
دروس کارآموزی: 18 واحد
- اصول و مهارتهای پرستاری
- پرستاری بهداشت مادران و نوزاد
- پرستاری سلامت جامعه/ فرد و خانواده / محیط
- پرستاری بزرگسالان، سالمندان 1
- پرستاری بزرگسالان، سالمندان 2
- پرستاری بزرگسالان، سالمندان 3
- پرستاری در مشکلات شایع ایران
- پرستاری کودک سالم و پرستاری بیماریهای کودکان
- پرستاری بهداشت روان و پرستاری بیماریهای روان
- فارماکولوژی بالینی
- پرستاری مراقبتهای ویژه
دروس کارآموزی در عرصه: 21 واحد
- پرستاری بهداشت مادران و نوزاد
- پرستاری سلامت جامعه، فرد و خانواده، محیط
- پرستاری بزرگسالان، سالمندان و پرستاری مراقبت در منزل
- پرستاری بیماریهای کودکان
- اصول مدیریت خدمات پرستاری
- پرستاری مراقبتهای ویژه
- پرستاری اورژانس در بحرانها و حوادث غیر مترقبه
ضرایب دروس در رشته پرستاری
اگر شما هم جزو دانش آموزان رشته تجربی هستید، که دوست دارند بعد از کنکور در رشته پرستاری قبول شوند، باید یک سری نکات را راجع به کنکور سراسری بدانید. به طور کلی باید بدانید که کنکور سال ۱۴۰۲ نسبت به سالهای پیش خیلی متفاوت بوده است و خیلی چیزها در این کنکور تغییر کرده است. یکی از مهمترین تغییرات آن که احتمالاً خیلی هم راجع به آن شنیده باشید، حذف درسهای عمومی از دفترچه کنکور سراسری بود. شاید الان همه بگویند اینکه خیلی بهتر است، چون حجم درسها کم شده! اما باید بگوییم همیشه هم اینطوری نیست که حذف دروس عمومی اتفاق خوبی باشد.
چون که خیلی از بچهها نقطه قوت خود را در درسهای عمومی میدیدند و حالا که این درسها حذف شده، شاید دیگر نتوانند خیلی خوب در کنکور عمل کنند. حذف شدن درسهای عمومی از کنکور به این معنی است که رقابت سر درسهای تخصصی بیشتر میشود؛ یعنی از درسهای تخصصی خیلی سختتر سوال داده میشود. حالا به جز حذف درسهای عمومی در کنکور سال 1402 یک چیز دیگر هم تغییر کرد و آن حذف کامل زیر گروهها از کنکور سراسری بود.
اگه بخواهیم خیلی واضح برای شما توضیح بدهیم، باید بگوییم که در کنکورهای قبلی، داوطلبها با توجه به ضرایب زیرگروهها به سوالات درسهای اختصاصی جواب میدادند. اما الان به خاطر حذف زیر گروهها، دیگر تمامی رشتههای کنکور تجربی ضریبهای یکسانی در کنکور دارند. یعنی مثلاً اگه ضریب درس زیست شناسی، در کنکور تجربی ۱۲ هست، با توجه به این که شما بخواهید در چه رشتهای قبول شوید این ضریب تغییر نمیکند. اگه میخواهید با ضرایب درسهای تخصصی در کنکور سراسری آشنا شوید، در متن پایین برای شما ضریب درسها را توضیح دادهایم.
- ضریب درس زمین شناسی: 1
- ضریب درس ریاضی: 7
- ضریب درس زیست شناسی: 12
- ضریب درس فیزیک: 7
- ضریب درس شیمی: 9
منابع برای قبولی رشته پرستاری
اگر دوست دارید رتبه خوبی در کنکور کسب کنید تا بتوانید با آن در رشته پرستاری قبول شوید، خیلی مهم است که با منابع کنکور تجربی و دروسی که از آنها سوال طرح میشود آشنا باشید. خب همان طور که قبلاً هم گفتیم، در کنکور ۱۴۰۲ دروس عمومی حذف شدند. بنابراین دیگر نیازی نیست که درسهای عمومی را برای کنکور سراسری بخوانید. همچنین گفتیم که زیر گروهها از کنکور سراسری حذف شدند و کامل از بین رفتند، بنابراین دیگر لازم نیست که تمرکز شما روی درسی بیشتر و روی درسی کمتر باشد. چون همه درسها به یک اندازه برای هر رشتهای اهمیت دارد.
البته تغییرات کنکور سراسری به همین دو مورد ختم نشدند و یک تغییر دیگر هم در کنکور به وجود آمد، آن تغییر این بود که کنکور سراسری در دو زمان مختلف برگزار شد. برگزاری کنکور در دو نوبت، مزایای خیلی زیادی داشت، یکی از مهمترین مزیتهای آن، این بود که داوطلبان استرس کمتری برای شرکت در این آزمون داشتند، اما برگزاری کنکور به این سبک خیلی ابهام برانگیز بود. یکی از سوالهای مهمی که احتمالاً الان هم برای شما پیش آمده، این است که منابع کنکور در دو نوبت متفاوت هستند یا یکسان هستند؟ شاید این سوال برای شما پیش آمده که برای کنکور دی ماه که اولین کنکور میشود، باید نصف کتاب را بخوانیم یا همه کتابها را بخوانیم؟
متاسفانه یا خوشبختانه باید به شما بگوییم که منابع کنکور سراسری هم برای نوبت اول و هم برای نوبت دوم به طور کامل یکسان هستند و داوطلبان باید برای شرکت در هر دو کنکور تمامی منابع کنکور تجربی را مطالعه کنند. بنابراین اگر دوست دارید در رشته خوبی مثل پرستاری قبول شوید، باید به همه کتابهای تخصصی دهم، یازدهم و دوازدهم مسلط باشید تا بتوانید به سوالهایی که در نوبت اول و نوبت دوم کنکور سراسری از این کتابها میآید، به طور کامل و دقیق پاسخ بدهید. یک بار دیگر تکرار میکنیم که مشکل یا ابهامی برای کسی وجود نداشته باشد. این طور نیست که در نوبت اول تنها نصف منابع کنکور در آزمون وجود داشته باشد بلکه در هر دو نوبت اول و دوم باید تمامی منابع کنکور تجربی را مطالعه کنید.
منابع کنکور تجربی که باید برای قبولی در رشته پرستاری به آنها مسلط باشید، به شرح زیر هستند:
- زمین شناسی ۱ پایه یازدهم
- ریاضی 1 پایه دهم
- ریاضی 2 پایه یازدهم
- ریاضی 3 پایه دوازدهم
- زیست شناسی 1 پایه دهم
- زیست شناسی 2 پایه یازدهم
- زیست شناسی 3 پایه دوازدهم
- فیزیک 1 پایه دهم
- فیزیک 2 پایه یازدهم
- فیزیک 3 پایه دوازدهم
- شیمی 1 پایه دهم
- شیمی 2 پایه یازدهم
- شیمی 3 پایه دوازدهم
مهاجرت و ادامه تحصیل رشته پرستاری در خارج از کشور
اگه شما از دسته افرادی هستید که دوست دارند مهاجرت کنند، باید این مژده را به شما بدهیم که رشته پرستاری یکی از بهترین و مناسبترین رشتههای تحصیلی برای کسانی هست که قصد مهاجرت دارند. دلیل آن هم این است که رشته پرستاری هم در کشور ایران و هم کشورهای جهان یک رشته محبوب و پرطرفدار به حساب میآید.
همچنین باید بدانید که اکثر کشورهای جهان به دنبال کسانی هستند که از رشته پرستاری فارغ التحصیل شده باشند و این یعنی این که شما برای مهاجرت کاری با رشته پرستاری، به هیچ مشکلی بر نمیخورید و به راحتی میتوانید به هر نقطهای از جهان که دوست داشته باشید، مهاجرت کنید. خیلی واضح و بدیهی است که اگر میخواهید با رشته پرستاری مهاجرت کنید، باید مدرک تحصیلی داشته باشید که مرتبط با همین رشته باشد. یعنی باید مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد یا دکترای پرستاری داشته باشید.
احتمالاً یکی از مهمترین سوالهایی که ممکن است برای شما یا داوطلبهای رشته پرستاری پیش میآید، این باشد که چه مدارکی برای مهاجرت در رشته پرستاری نیاز است.
باید بدانید که هر کشوری یک سری شرایط و قوانین مخصوص خودش را برای مهاجران دارد. بنابراین نمیتوانیم خیلی دقیق مشخص کنیم که برای مهاجرت با رشته پرستاری باید چه مدرکهایی داشته باشید و بهترین راه این است که به سایت دانشگاهی هر کشوری مراجعه کنید و راجع به مدارک مورد نیاز آن، اطلاعات جمع آوری کنید. اما مهمترین و اولین مدرکی که باید داشته باشید، مدرک معتبر و دانشگاهی رشته پرستاری هست.
یک سری مدارک دیگر هم که باید برای مهاجرت داشته باشید، مدارک زبان، مدارک شناسایی، ترجمه نمرات و… هستند. اگر حقوق و دانشجویان پرستاری در کشوری که میخواهید به آن مهاجرت کنید، برای شما مهم است، باید به شما بگوییم که دستمزد شما بستگی زیادی به سابقه کار، سطح تحصیلات، نوع شغل و مکانی که در آنن مشغول به کار هستید، دارد. اما معمولا میگویند کشورهایی مثل استرالیا، نروژ، آلمان، کانادا، سوئیس، ایرلند و… بهترین حقوق را به پرستارها میدهند و بهترین کشورها برای مهاجرت پرستارها به حساب میآیند.
سختی های رشته پرستاری
باید بدانید که هر رشته مزایا و معایبی دارد و خیلی مهم است قبل از انتخاب رشته راجع به مزایا و معایب رشته مد نظر خود اطلاعات کافی را به دست بیارید. رشته پرستاری هم از این قاعده مستثنی نیست و شما باید قبل از این که این رشته را انتخاب کنید، راجع به سختیهای آن اطلاعات کافی داشته باشید.
رشته پرستاری معایب زیادی دارد که از جمله مهمترین عیبهای این رشته میتوانیم به سختی کار آن اشاره کنیم. شما بعد از فارغ التحصیلی به عنوان پرستار، به صورت مستقیم با انواع بیمارها در ارتباط هستید؛ که این موضوع میتواند باعث شود سختیهای کار پرستار افزایش پیدا کند. البته سختی کار پرستارها فقط به خاطر ارتباط مستقیم آنها با بیماران نیست، بلکه باید بدانید شما باید ساعات بسیار طولانی را در بیمارستانها یا مراکز بهداشتی مشغول به کار باشید و زمان خود را صرف مراقبت و نگهداری از بیماران کنید.
به خاطر همین است که اگر میخواهید این رشته را انتخاب کنید، باید بدانید شغل پرستاری کم خوابی و بیخوابی زیاد دارد، چون ممکن است در محیطهای بیمارستان و اورژانس فرصت خیلی کمی برای استراحت داشته باشید.
اگه میخواهید به عنوان یک پرستار در بیمارستان یا مراکز درمانی فعالیت کنید، باید یاد بگیرید به اعصاب و روان خود مسلط باشید تا در شرایط بحرانی بتوانید به آسانی آرامش خود را حفظ کنید.
همون طور که میدانید، جان بیماران و سلامت آنها دست پرستارها و تیم درمانی آنها هست، به خاطر همین حفظ آرامش در شرایط بحرانی به خاطر این که باعث میشود بتوانید عملکرد خوبی داشته باشید، خیلی مهم است. خیلی باید حواس شما جمع باشد که در رشته پرستاری خیلی جای خطا ندارید، چون هر خطای شما ممکن است باعث آسیب رسیدن به بیمار شود.
نکته دیگری که راجع به معایب این رشته باید بدانید و احتمالاً خود شما هم متوجه آن شدهاید، این است که در زمان همه گیری بیماریهای جدی و خطرناک مثل کرونا، شغل پرستاری میتواند خیلی خطرناک باشد. چون پرستارها در این مواقع باید به صورت شبانه روزی در بیمارستانها حضور داشته باشند. البته فکر نکنید که رشته پرستاری هیچ مزایایی ندارد و کل رشته به این عیبهایی که گفتیم ختم میشود. در ادامه سعی میکنیم شما را با مزایای این رشته هم آشنا کنیم تا بتوانید سبک و سنگین کنید و تصمیم نهایی خود را بگیرید.
دانشگاه های رشته پرستاری در کشور
اکثر دانشگاههایی که در کشور ایران وجود دارند، دانشجویان را برای تحصیل در تمامی مقاطع پرستاری قبول میکنند. به طور کلی دانشگاههای خیلی زیادی در کشور وجود دارند که رشته پرستاری را ارائه میدهند، اگر شما دوست دارید در دانشگاههای سراسری رشته پرستاری را بخوانید، باید با دانشگاههای سراسری ایران که رشته پرستاری را دارن آشنا شوید. این دانشگاهها به شرح زیر هستند:
- دانشگاه علوم پزشکی ایران
- دانشگاه علوم پزشکی دزفول
- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
- دانشگاه علوم پزشکی اراک
- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
- دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
- دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس
- دانشگاه علوم پزشکی البرز
- دانشگاه علوم پزشکی زابل
- دانشگاه علوم پزشکی ایلام
- دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
- دانشگاه علوم پزشکی بجنورد
- دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
- دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
- دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور
- دانشگاه علوم پزشکی تهران
- دانشگاه علوم پزشکی جهرم
- دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
- دانشگاه علوم پزشکی جیرفت
- دانشکده علوم پزشکی سمنان
- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
- دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
- دانشگاه علوم پزشکی بابل
- دانشگاه علوم پزشکی بم
- دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله
- دانشگاه علوم پزشکی قم
- دانشکده علوم پزشکی تبریز
- دانشگاه شاهد
- دانشگاه علوم پزشکی کاشان
- دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
- دانشگاه علوم پزشکی قزوین
- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
- دانشگاه علوم پزشکی فسا
- دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
- دانشگاه علوم پزشکی لرستان
- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- دانشگاه علوم پزشکی گیلان
- دانشکده علوم پزشکی یزد
- دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- دانشکده علوم پزشکی ساوه
- دانشکده علوم پزشکی اسفراین
- دانشگاه علوم پزشکی ارتش
- دانشگاه علوم پزشکی سراب
- دانشکده علوم پزشکی خلخال
- دانشکده علوم پزشکی بهبهان
- دانشگاه علوم پزشکی همدان
- دانشکده علوم پزشکی تربت جام
- دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر
- دانشگاه علوم پزشکی گلستان
- دانشگاه علوم پزشکی کرمان
- دانشکده علوم پزشکی آبادان
- دانشگاه علوم پزشکی کردستان
- دانشکده علوم پزشکی سیرجان
- دانشکده علوم پزشکی کرمانشاه
- دانشکده علوم پزشکی شوشتر
- دانشگاه علوم پزشکی گناباد
- دانشکده علوم پزشکی گراش
- دانشگاه علوم پزشکی مازندران
- دانشکده علوم پزشکی نیشابور
- دانشکده علوم پزشکی لارستان
- دانشکده علوم پزشکی مراغه
همچنین باید بدانید که این امکان برای شما وجود دارد که در دانشگاههای آزاد هم رشته پرستاری را بخوانید. البته همان طور که میدانید برای خواندن هر رشتهای در دانشگاه آزاد، باید شهریه بپردازید. برای آشنایی بیشتر شما با دانشگاههای آزادیی که میتوانید رشته پرستاری را در آنها بخوانید، در ادامه لیست این دانشگاهها را برای شما آوردهایم:
بخش اول
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد بناب
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد تبریز
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد کلیبر
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد مراغه
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد مرند
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد ارومیه
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد مهاباد
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد اردبیل
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد خلخال
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد اصفهان – خوراسگان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد دهاقان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد فلاورجان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد کاشان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد گلپایگان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد کرج
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد ایلام
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد پزشکی تهران
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد دماوند
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد ورامین
بخش دوم
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد شهرکرد
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد بیرجند
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد طبس
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد قاینات
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد سبزوار
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد علوم پزشکی مشهد
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد فردوس
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد قوچان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد کاشمر
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد گناباد
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد نیشابور
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد آبادان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد اهواز
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد میبد
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد یزد
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد همدان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد ملایر
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد تویسرکان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد اراك
بخش سوم
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی واحد خمین
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی ساری
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی چالوس
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی تنکابن
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی بابل
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی درود
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی خرم آباد
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی علی گودرز
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی بروجرد
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی لاهیجان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی رشت
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی آستارا
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی گرگان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی گنبد کاووس
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی آزادشهر
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی علی آباد کتول
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی گچساران
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی یاسوج
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی کرمان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی شهر بابک
بخش چهارم
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی سیرجان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی سنندج
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی قم
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی قزوین
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی فیروز آباد
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی داراب
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی جهرم
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی تاکستان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی لارستان
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی کازرون
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی اقلید
- دانشگاه آزاد علوم پزشکی استهبان
مزایای رشته پرستاری
هر رشته تحصیلی را که به عنوان رشته دانشگاهی خود انتخاب کنید، قطعاً یک سری مزایا دارد و نمیتوانید رشتهای را پیدا کنید که سرشار از خوبی و مزایا باشد و هیچ سختی نداشته باشد. داوطلبهای گروههای تجربی، ریاضی و انسانی باید قبل از این که انتخاب رشته کنند، راجع به رشته مد نظر خود اطلاعات کافی و کامل به دست بیارند.
رشته پرستاری یکی از شناخته شدهترین و محبوبترین رشتههای تحصیلی و پیراپزشکی تو کشور ایران هست که خیلی از دانش آموزانی که کنکور میدهند، علاقه دارند بعد از اعلام نتایج، رشته پرستاری را به عنوان رشته دانشگاهی خود انتخاب کنند تا در آینده بتوانن به عنوان پرستار وارد بازار کار شوند.
یکی از مهمترین مزایای رشته پرستاری این است که این رشته بازار کار خیلی خوبی دارد، یعنی شما بعد از فارغ التحصیلی از رشته پرستاری میتوانید بلافاصله وارد کار شوید، کار مناسبی پیدا کنید و حقوق مناسبی هم دریافت کنید.
همون طور که قبلاً هم گفتیم محیط کار پرستارها، محیطهای پزشکی و بیمارستانها هستند که معمولاً ظرفیت کافی برای پرستاران فارغ التحصیل شده را دارند. به طور قطع مزیتهای رشته پرستاری تنها به بازار کار مناسب آن ختم نمیشود و این رشته مزیتهای خیلی زیادی دارد.
یکی دیگر از مهمترین مزیتهای این رشته، مدت زمان کم تحصیل آن هست. یعنی شما میتوانید به راحتی در مدت زمان ۴ سال مدرک کارشناسی را دریافت کنید و بعد با همین مدرک کار را شروع کنید. در صورتی که میدانید در رشتههای دیگر مثل دندانپزشکی یا پزشکی این امکان وجود ندارد، که بعد از ۴ سال تحصیل دانشجوها بتوانند وارد بازار کار شوند. جایگاه مناسب پرستاران در جامعه هم یکی دیگر از مهمترین مزیتهای این رشته به حساب میاد. همون طور که میدانید پرستاران با پزشکان متخصصان در یک مکان و تقریباً در یک حیطه فعالیت میکنند، همین موضوع باعث میشود جایگاه اجتماعی پرستارها در جامعه خیلی بالا باشد.
خوشبختانه برای قبولی در رشته پرستاری نیاز نیست خیلی زیاد تلاش کنید، چون رقابت برای قبولی در این رشته خیلی زیاد نیست. یعنی واضح است که نیازی نیست برای قبولی در رشته پرستاری مثل قبولی در رشته پزشکی و دندانپزشکی درس بخوانید و تلاش کنید. بنابراین اگه به رشته پرستاری علاقه دارید، میتوانید با خیال راحت و با آرامش درسهای تخصصی را مطالعه کنید و در فضای کم رقابت در این رشته قبول شوید.
فرم مشاوره انتخاب رشته و هدفگذاری آیدی نوین
اگر برای انتخاب رشته خود سردرگم هستید و نمیدانید چه رشتهای و شغلی مناسب شماست میتوانید با پر کردن فرم زیر از مشاوره حرفهای آیدی نوین استفاده کنید:
با مشاوره و برنامه ریزی آیدی نوین در کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدند! ّ
آینده شغلی رشته پرستاری
یکی از مهمترین نکتههایی که لازم است قبل از انتخاب رشته در هر رشتهای به آن توجه داشته باشید، بازار کار و حقوق آن رشته در آینده است. بنابراین اگر دوست دارید رشته پرستاری را به عنوان رشته دانشگاهی خود انتخاب کنید، خیلی مهم است که در خصوص بازار کار و حقوق رشته تخصصی پرستاری اطلاعات کامل و کافی داشته باشید.
ما سعی میکنیم در این قسمت شما را با همه نکتههایی که لازم است راجع به حقوق و بازار کار رشته پرستاری بدانید، آشنا کنیم. اول از همه باید بگوییم رشته پرستاری از آن رشتههایی به حساب میاد که بلافاصله بعد فارغ التحصیلی میتوانید به راحتی وارد بازار کار شوید.
حالا ممکن است راجع به درآمد و حقوق این رشته سوالهایی برای داوطلبان به وجود بیاید که باید بدانید بسته به این که شما بعد از فارغ التحصیلی چقدر مهارت و تجربه داشته باشید و این که دوست داشته باشید در چه مکانی کار کنید، روی درآمد و حقوق شما تاثیر مستقیم میگذارد.
شما میتوانید بعد از دریافت مدرک پرستاری در مکانهای مختلفی مثل بیمارستانها، درمانگاهها، مراکز درمانی دولتی یا خصوصی مشغول به کار شوید. همون طور که یکم قبلتر گفتیم این که در چه مکانی شروع به کار کنید و این که مرکزی که برای کار انتخاب کردید، دولتی یا خصوصی باشه خیلی روی درآمد و حقوق شما تاثیر میگذارد.
اگه به طور کلی بخواهیم اطلاعاتی راجع به بازار کار این رشته به شما بدهیم، باید بگوییم از آن جایی که بعد از فارغ التحصیلی راحت میتوانید وارد بازار کارشوید این رشته، رشته خوبی به حساب میآید. تازه درآمد رشته پرستاری هم نسبت به سایر رشتههای پیراپزشکی بالاتر بوده و با کار کردن به عنوان پرستار میتوانید درآمد متوسط و رو به بالایی داشته باشید.
گرایشهای ارشد رشته پرستاری
خب همان طور که قبلتر هم گفتیم، اگه شما از دسته دانشجوهایی باشید که دوست داشته باشند پس از گرفتن مدرک کارشناسی، تو مقاطع بالاتر یعنی کارشناسی ارشد و دکترا هم ادامه تحصیل بدهند، باید با گرایشهای رشته پرستاری در این مقاطع آشنا شوید. به خاطر همین ما میخواهیم شما را با گرایشهای ارشد رشته پرستاری آشنا کنیم تا بتوانید تصمیم بگیرید بسته به علاقه خود دوست دارید در کدام گرایش ادامه تحصیل بدهید.
اول از همه باید بگوییم برای گرفتن مدرک کارشناسی ارشد، بعد از دریافت مدرک کارشناسی، باید دو سال ادامه تحصیل بدهید. تعداد واحدهای کارشناسی ارشد رشته پرستاری ۲۶ واحد درسی هست که همان طور که گفتیم معمولاً طی دو سال یعنی چهار ترم تحصیلی اغلب دانشجوها میتوانند این واحدها رو پاس کنند.
خوشبختانه رشته پرستاری از آن رشتههایی به حساب میآید که گرایشهای ارشد اون خیلی زیاد است، بنابراین دست دانشجوهای پرستاری برای خوندن ارشد تقریبا بازتر است. اگه دوست دارید با گرایشهای پرستاری در مقطع کارشناسی ارشد آشنا شوید متن پایین را بخوانید.
- پرستاری اورژانس
- رشته علوم بهداشتی در تغذیه
- رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد)
- رشته روان پرستاری
- اتاق عمل
- رشته پرستاری داخلی – جراحی
- سم شناسی
- ژورنالیسم پزشکی
- رشته آمار زیستی
- رشته پرستاری کودکان
- رشته ارزیابی فناوری سلامت
- مدیریت توانبخشی
- تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی
- مدیریت پرستاری
- رشته آموزش بهداشت
- رشته تکنولوژی گردش خون
- برنامهریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی
- اکولوژی انسانی
- پرستاری توانبخشی
- رشته اپیدمیولوژی
- تاریخ علوم پزشکی
- رشته علوم تغذیه
- رشته علوم تشریحی
- رشته اقتصاد بهداشت
- رشته پرستاری مراقبتهای ویژه نوزادان
- رشته کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی
- رشته زیست فناوری پزشکی
- رشته پرستاری سالمندی
- رشته نانوتکنولوژی پزشکی
- رشته ارگونومی
- آموزش پزشکی
- رشته مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)
- رشته پرستاری نظامی
- رشته فناوری اطلاعات سلامت
- رشته پرستاری مراقبتهای ویژه
- رشته فیزیولوژی
- رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
- رشته انفورماتیک پزشکی
- رشته پرستاری سلامت جامعه
- رشته رفاه اجتماعی
- رشته سلامت سالمندی
دکترای پرستاری
همون طور که قبلاً گفتیم این امکان برای دانشجوهای پرستاری وجود دارد که بتوانند تا مقاطع ارشد و دکترا ادامه تحصیل بدهند. اما یه سوال اساسی که احتمالاً برای دانشجوها به وجود میآید اینه که گرایشهای رشته پرستاری در مقطع دکترا چی هستند؟
قبل از این که راجع به گرایشها به شما اطلاعاتی بدهیم باید بگوییم که برای گرفتن مدرک دکتر پرستاری لازم است که ۴۵ واحد درسی رو در مدت ۴ سال مطالعه و پاس کنید. اگر بخواهید با جزئیات این واحدهای درسی آشنا شوید، باید بدانید که ۱۹ واحد دروس تخصصی، ۶ واحد دروس اختیاری و ۲۰ واحد پایان نامه در مقطع دکترا وجود دارند.
حالا اگه دوست دارید با گرایشهای رشته پرستاری در مقطع دکترا آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم متن زیر را بخوانید.
- سلامت و رفاه اجتماعی
- اپیدمیولوژی
- مددکاری اجتماعی
- گفتار درمانی
- بیولوژی تولید مثل
- بهداشت باروری
- سالمند شناسی
- فیزیولوژی
- انفورماتیک پزشکی
- سلامت در بلایا و فوریتها
طرح اجباری پرستاری
اگه دوست دارید در رشته پرستاری ادامه تحصیل بدهید، باید بدانید که رشته پرستاری دارای طرح اجباری هست. کلاً ۱۱ تا رشته تو گروه علوم تجربی هستند که داوطلبان باید برای دریافت مدرک در آنها باید طرح اجباری را بگذرانند.
متأسفانه یا خوشبختانه رشته پرستاری هم جزو این ۱۱ رشته به حساب میآید. شاید خیلی از شما، با طرح اجباری آشنا باشید اما برای آن دسته که آشنایی با طرح اجباری ندارند، باید بگویم که طرح اجباری یعنی داوطلبان و فارغ التحصیلان این ۱۱ رشته گروه تجربی، باید بعد از تمام شدن رشته تحصیلی خود، به مدت دو سال در مناطق محروم کار و فعالیت مرتبط با رشته خود انجام دهند.
البته فکر نکنید کار کردن تو مناطق محروم بدون حقوق هست، شما با کار کردن در مناطق محروم به مدت این دو سال به صورت ماهیانه حقوق منظم دریافت میکنید. بنابراین بعد از این که شما از رشته پرستاری فارغ التحصیل شدید، باید به مدت دو سال طرح اجباری در این رشته را سپری کنید.
شرایط معافیت از طرح اجباری پرستاری
جالبه بدونید یک سری شرایط خاصی برای یک سری افراد وجود دارد که باعث میشود آن افراد از طرح اجباری معاف شوند. اگر میخواهید بدانی چه کسانی با چه شرایطی میتوانند از طرح اجباری رشته پرستاری معاف شوند، باید بگوییم هر فردی که یکی از شرایط زیر را داشته باشه میتونه طرح اجباری دو ساله را نگذراند:
- همسران و فرزندان شهدا، آزادگان و مفقودین جنگ تحمیلی
- برادر و خواهر شهید
- آزادگان و همسران و فرزندان آزادگان
- فرزند جانباز ۵۰ درصد و بیشتر
- همسر جانباز ۷۰ درصد و بیشتر
- جانبازان بالای ۲۵ درصد
- بانوان با حضانت کودک
- تک فرزند خانواده
- فارغ التحصیلان مرد رشته پرستاری که با حداقل ۲۱ ماه خدمت نظام وظیفه در حرفه علوم پزشکی
- مشمولان سربازی بیمار با تایید شورای عالی پزشکی
- مشمولان شاغل در پزشکی قانونی به شرط ۲۴ ماه خدمت در پزشکی قانونی
- مشمولان با سن بالای 45 سال
- بانوان با فوت همسر
- رزمندگان با ۶ ماه حضور داوطلبانه در جبهه
- برندگان مدال طلای کشوری از المپیادهای دانشآموزی
- ۱۰ نفر اول کنکور تجربی
وظایف پرستار
به عنوان توضیحات تکمیلی شاید بهتر باشد برای شما دانشآموزی که به رشته پرستاری علاقه دارید، یک سری اطلاعاتی راجع به وظایف پرستارها هم بدهیم. چون احتمالاً برای خیلی از شما این سوالها پیش میاد که وظایف پرستار به طور دقیق چیست؟ این که پرستارهایی که در محیط بیمارستان یا سایر محیطهای پزشکی کار میکنند، دقیقاً چه کارهایی انجام میدهند؟
باید بدانید که مهمترین وظیفه یک پرستار این است که بیمار را در وضعیت بحرانی و آسیب دیده خیلی سریع ارزیابی کند. پرستار باید این قدرت را داشته باشد که بتواند شرایط بیمار را خیلی خوب و دقیق تشخیص بدهد و با توجه به آن شرایط اقدامات مناسب رل انجام بدهد. خیلی مهم است که پرستارها بتوانند ارتباط خوب و مناسبی با بیمار برقرار کنند تا بیمار به خاطر حضور در بیمارستان استرس نداشته باشد.
به عنوان یکی دیگر از مهمترین وظیفههای پرستارها میتوانیم به بررسی دقیق پرونده پزشکی بیمار اشاره کنیم. البته وظیفههای یک پرستار به مواردی که گفتیم ختم نمیشود و اگر دوست دارید با وظیفههای دیگر پرستارها بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم متن زیر را که در آن وظایف پرستاران را لیست کردهایم را بخونید.
- بررسی مشخصات پرونده بیمار و ارائه گزارش
- بررسی وضعیت بیمار مانند بررسی دمای بدن، فشار خون و …
- کمک به پزشکان و سایر اعضای تیم پزشکی
- دارو دادن به بیمار با تجویز و اجازه پزشک
- تزریقات، تمیز کردن زخمها و پانسمان
- ارائه مشاوره و آموزش به بیماران
- بررسی علائم حیاتی و انجام آزمایشها
- بررسی و کنترل سطح هوشیاری
- گرفتن نمونه خون شریانی و سایر ترشحات بدن طبق نظر پزشک
- انجام اقدامات احیا قلبی و ریوی (CPR)
- راهنمایی و انتقال بیماران به اورژانس در صورت نیاز به بستری
- اطمینان از عملکرد صحیح وسایل و تجهیزات اتاق CPR
- اندازهگیری قند خون مددجو با استفاده از دستگاه گلکومتر
- هماهنگی با واحدهای مختلف جهت انجام اقدامات کلینیکی و پاراکلينيکي
- دادن داروهای آنتی دوت بر طبق دستور پزشک
- سم زدایی فوری بر حسب نوع مسمومیت
رشته پرستاری بدون کنکور
همون طور که میدانید رشتههای پیراپزشکی محبوبیت زیادی بین داوطلبای کنکور دارند و اکثر دانش آموزان سعی میکنند بهترین درصد و رتبه را در کنکور به دست بیاورند، تا بتوانند در یکی از رشتههای پیراپزشکی مثل پرستاری قبول شوند. اما جالب است بدانید که در برخی مواقع این امکان وجود دارد که بدون کنکور در برخی از رشتههای دانشگاهی قبول شوید. قبول شدن در بعضی رشتهها بدون کنکور باعث میشود که برای خیلی از داوطلبهایی که قصد دارند رشته پرستاری را بخوانند، این سوال پیش میآید که آیا امکان درس خوندن در رشته پرستاری هم بدون کنکور وجود دارد یا نه؟
باید بگوییم که نمیتوانیم به صورت دقیق و قطعی به این سوال جواب بدهیم چون که بعضی وقتها سازمان سنجش تصمیم میگیرد که بعضی از رشتههای پیراپزشکی را بدون کنکور در اختیار داوطلبان قرار دهد، اما هیچ وقت این تصمیمها دائمی نیستند و نمیتوانیم بگوییم که داوطلبان همیشه میتوانند به این رشتهها بدون کنکور دسترسی داشته باشند. بنابراین میتوانیم بگوییم که خواندن رشته پرستاری بدون کنکور امکانپذیر نیست!
بنابراین اگر دوست دارید در رشته پرستاری تحصیل کنید، باید خیلی کامل خود را برای کنکور سراسری آماده کنید تا بتوانید درصد و رتبه مورد نیاز این رشته را از کنکور به دست بیاورید. متاسفانه خیلی از داوطلبها با این خیال که میتوانند بدون قبول شدن در کنکور و بدون کنکور رشته پرستاری را در دانشگاه بخوانند، فقط سعی میکنند نمره و معدل خود را در دبیرستان بالا ببرند که باید بدانین این خیلی اشتباه هست. چون امکان تحصیل در رشته پرستاری بدون کنکور وجود ندارد.
سخن پایانی
اگه شما هم مثل خیلی از دانش آموزان کنکوری به رشته پرستاری علاقه داری، باید بدانید که این رشته مزایا و معایب زیادی دارد. باید بدانید که خیلی از کسانی که در کنکور تجربی شرکت میکنند، دوست دارند در رشته پرستاری قبول شوند؛ به این دلیل که این رشته دارای بازار کار و درآمد نسبتاً خوبی هست. البته هر شخصی که تصمیم به تحصیل در رشته پرستاری را دارد باید ابتدا با یک برنامه ریزی کنکور تجربی استاندارد خود را برای کنکور آماده کند و پس از موفقیت در کنکور برای مراحل انتخاب رشته اصول و نکات را در نظر بگیرد.
ما در این مقاله سعی کردیم شما را با هر چیزی که لازم است راجع به رشته پرستاری و انتخاب آن برای رشته دانشگاهی خود بدانید، آشنا کنیم تا بتوانید با اطلاعات کافی و کامل تصمیم درست را بگیرید.
فرم مشاوره انتخاب رشته و هدفگذاری آیدی نوین
اگر برای انتخاب رشته خود سردرگم هستید و نمیدانید چه رشتهای و شغلی مناسب شماست میتوانید با پر کردن فرم زیر از مشاوره حرفهای آیدی نوین استفاده کنید:
با مشاوره و برنامه ریزی آیدی نوین در کنکور 98، 99، 1400 و 1401 بیش از 500 داوطلب رتبه زیر 1000 شدند!